FENG SHUI I KUHINJA

Što možete saznati u ovom tekstu?

  • kako urediti kuhinju prema Feng Shui principima
  • što je logika prostora
  • koja strana svijeta je idealna za Feng Shui kuhinju
  • što je Kompas škola i Škola krajolika
  • prema kojoj strani svijeta se okrenuti pri jelu
  • najpovoljnije boje kuhinje
  • gdje nikako nije poželjno smjestiti kuhinju i štednjak

Urediti kuhinu prema Feng Shui principima je višeslojan zadatak.

Kuhinja prije svega ima svoju funkciju, primarnu namjenu, a to je pripremanje, kuhanje i serviranje hrane. Budući da je hrana ono što nam daje energiju ( između ostaloga), time je kuhinja tvornica koja proizvodi zdravlje. Funkcija određuje i uređenje, odnosno koje elemente trebamo u prostoriji.

Elemenata koji čine kuhinju postoji jako puno i oni se slažu najprije prema postojećim vodovima struje, vode i plina. Zatim je potrebno pratiti logiku prostora, odnosno kretanje kroz kuhinju koje prati sam početak od unosa kupljenih namirnica do stavljanja pripremljene hrane na stol.

Logika prostora u Feng Shuiu traži da kuhinjske elemente složimo ovako;

odlaganje  ( manji kuhinjski element sa radnom plohom na koju ćemo odložiti kupljene namirnice ili hladnjak s kojim možemo započeti slaganje kuhinje ) – gruba priprema namirnica ( kuhinjski element sa radnom plohom )– pranje (kuhinjski element sa sudoperom i perilica posuđa ) – fina priprema namirnica  (kuhinjski element sa radnom plohom  ) – kuhanje ( štednjak i pećnica ) – završavanje i serviranje ( kuhinjski element sa radnom plohom, ponekad je to šank ili slično ) – objedovanje (stol – u blagovaoni ili manji stol u samoj kuhinji ).

Ako je kuhinja smještena na jednom zidu, na dva zida, u slovo U ili L treba postići logiku kretanja slijedeći oblik prostorije.

Ti parametri zajedno sa veličinom prostorije, položajem vrata i prozora, dužinom zidova, čak i visina ima ulogu, određuju kostur prema kojem će se neka kuhinja formirati. Upravo zbog svega toga kuhinja je zapravo jedini namještaj koji se ne prenosi iz stana u stan.

Feng Shui se nadovezuje na taj kostur sa svojom Kompas školom i Školom krajolika.

Kompas škola u Feng Shuiu

Uređenje interijera u Feng Shuiu koje za postavku uzima strane svijeta zove se Kompas škola. Ona kaže da su za kuhinju idealne strane svijeta istok i jugoistok. Te strane svijeta pripadaju energiji drveta koja stvara potencijal zdravlja, aktivnosti i vitalnosti. Energija drveta znači jesti što više biljne hrane, također.

KUHINJA SA PREVLADAVAJUĆOM ENERGIJOM DRVETA I METALA

Škola krajolika u Feng Shuiu

Položaj kuće, zgrade ili osobe tako da ima zaštitu iza leđa, a otvoren pogled ispred sebe zove se Škola krajolika. U Feng Shui kuhinji ta postavka određuje gdje će se nalaziti osoba koja dok kuha stoji uz štednjak. Štednjak koji predstavlja generator energije svakog doma je i najvažnije ispravno pozicionirati. Nije dobro smjestiti ga u kut, niti nasuprot sudopera i ulaznih vrata. Uvijek mora bit čist, te ga je važno očistiti nakon pripremanja hrane. Kuhanje na samom plamenu je najzdravije i prema Feng Shuiu najpovoljnije. Štednjak nikako ne treba smjestit ispod prozora, dok je za sudoper to povoljno.

ODLIČNA ENERGETSKA RAVNOTEŽA I PRAVILNO POSLOŽENA LOGIKA PROSTORA

Zatim Feng Shui u uređenje kuhinje uključuje 5 elemenata, odnosno Ki broj osobe i energije koje će unošenjem u prostor stvoriti ravnotežu primijenjenih boja, materijala, strane svijeta, osobe … i još leteće zvijezde.

Zato, krenimo u ovu avanturu strpljivo, znatiželjno i veselo. Korak po korak.

Imati dobar Feng Shui kuhinje znači živjeti zdravo, aktivno, kreativno, sretno, u obilju.

Idealna kuhinje bi bila u boji drveta, krem ili bijeloj boji sa drvenom radnom plohom. Na taj način bi se davala snaga energiji drveta koja bi nadalje energizirala namirnice i samu hranu.

Stil kuhinje doista ovisi samo o odabiru dizajna interijera. Feng Shui ne određuje što se kome sviđa ili ne sviđa!

Ako Vam je čitava kuća uređena vrlo modernim namještajem, takva treba biti u kuhinja. Jednako, ako volite i primijenili ste tradicionalni stil uređenja, tada neka Vam i kuhinja slijedi takav izgled. Na primjer; vrlo su moderne kuhinjske fronte sa istaknuto lakiranom površinom. Takva kuhinja bi u kući gdje su ostale prostorije uređene sa tradicionalnijim namještajem upadala u oči. Zapravo, došlo bi energetskog odudaranja gdje bi kuhinja postala jedinka unutar stana i to bi prenijelo na osobu koja kuha, kao i samu hranu.

Čitav stan, kao i obitelj, treba da su u ravnoteži, jer to omogućava skladan život ispunjen razumijevanjem, podržavanjem, ljubavlju i prihvaćanjem.

 Osoba koja pred sobom ima štednjak dok kuha treba licem biti okrenuta ka nekom od svojim povoljnih smjerova. To se određuje prema Ki broju. Budući da je kuhinja direktno povezana sa zdravljem najpovoljnije je kada je osoba koja kuha okrenuta ka svom smjeru zdravlja.

SMJEROVI ZDRAVLJA PREMA KI BROJU

Ako još ne znate svoj Ki broj potražite ga u Kratkom vodiču kroz Feng Shui.

Naravno, prema Školi krajolika je važno da ista osoba dok kuha ima sigurna leđa. U kuhinjama sa dva zida ili L i U oblika pećnicu treba postaviti tako da leđa osobe dok kuha ne budu okrenuta ka ulazu/ izlazu kuhinje. Ako je kuhinja složena na jedan zid, te se iza kuhara/ice nalazi već stol za objedovanje i ostatak stana, tada se uz pećnicu može staviti neki predmet sa zrcalnom sposobnošću. Time će osoba koja kuha ipak imati nadzor nad prostorom iza sebe. Postoje štednjaci sa staklenim ili metalnim poklopcima koji kada se podignu omogućavaju upravo opisanu potrebu. Također, metalni kuhinjski pribor koji se zakači na šipku postavljenu na zid ( mutilice, grabilice, cjedila i slično ) ili ih se stavi u metalnu posudu može poslužiti u istu svrhu.

KUHINJSKI PREDMETI SA REFLEKTIRAJUĆOM POVRŠINOM

Povoljnim se smatra kada kuhar/ica ima kontakt sa obitelji i gostima, te je otvorenost jednog zid ( npr; šank ) poželjna. Općenito, veza kuhinje sa blagovaonom i dnevnom sobom je važna i potrebna.

Te se prostorije po svojoj funkciji nazivaju aktivne prostorije i Feng Shui ih voli vidjeti zajedno, sljubljene i povezane.

Tlocrt i pozicija kuhinje

Za sve prostorije, kao i čitav tlocrt kuće/stana, idealno je kada je oblik pravilan, bez utora i drugih nepravilnosti u tlocrtu. U tom slučaju biti će najlakše posložiti potrebne elemente, a sve strane svijeta unutar kuhinje će biti jednako zastupljene. Ima li kuhinja L ili U oblik, dva ili jedan zid, određuje energiju kretanja kroz prostoriju. „U“ oblik Feng Shui smatra vrlo pozitivnim jer taj oblik čini kuhinju zaštićenu, a osobu koja kuha stavlja u školjku sigurne i mirne energije. No, niti ostali oblici nisu nepovoljni.

VRLO DINAMIČNA KUHINJA “U” OBLIKA KOJI PREDSTAVLJA MIRNU ENERGIJU I SIGURNOST ZA OSOBU KOJA KUHA. ELEMENTI ODLIČNO POSLOŽENI, SA NADOM DA VRATA NISU NASUPROT PEĆNICE

Sama pozicija kuhinje unutar stana je vrlo važna. Kuhinja ne bi trebala biti uz ulazna vrata, na pogledu sa ulaznih vrata niti u središtu stana. U kuhinju se treba ući nakon što smo prošli sve ostale aktivne prostorije. Nakon predsoblja koje je primilo prvi nalet vanjske energije slijede dnevna soba i blagovaona i tek tada bi se trebalo ući u kuhinju. Važno je da je kuhinja zaštićena i da u nju zapravo ulazi onaj tko treba. Nikako posjetitelji koji bi kroz kuhinju prošli i zaputili se u ostale dijelove stana. Ako se kuhinja vidi sa ulaznih vrata i postoji  još jedan ulaz u nju, tada vrata do ulaza treba zazidati/zaključati i koristiti se onim drugim ulazom u kuhinju koji je najčešće iz blagovaone. U tom slučaju gosti neće morati niti ulaziti u kuhinju.

Prolazna kuhinja će imati odviše brzu i dinamičnu energiju koja će direktno utjecati na kvalitetu hrane, time i na zdravlje osoba.

5 elemenata u kuhinji

Budući da su voda ( slavina, tekuća voda, perilica, hladnjak ) i vatra ( pećnica, štednjak, noževi i ostali oštri predmeti ) prevladavajuće energije u kuhinji, a to su nasuprotne energije koje se lako izmaknu kontroli, važno je kuhinju dobro energetski uravnotežiti . Previše energije vode će pothladiti hranu i unijeti pasivnost, dok previše energije vatre može izazvati razne „vatrene“ situacije. Prisutnost u velikoj mjeri  obje energije će stvarati potencijal za  konflikte. Budući da se vatra i voda nalaze u partnerskom odnosu potreban im je kompromis, balans, usklađivanje. Između vatre i vode je uvijek potrebno smjestiti drvo, te zemlju i metal.

Tada taj partnerski odnos ima potencijal da bude nevjerojatno uspješan.

VATRA I VODA – PARTNERSKI ODNOS

Crvena se kuhinja ne preporuča, kao niti crna/ plava jer će time spominjane energije biti dodatno pojačane. U slučaju da upravo takvu kuhinju želite ili ju već imate potrebne su mjere uravnoteženja. Posebice ako je crvena kuhinja u južnoj zoni stana, a crna/plava u sjevernoj zoni stana u donosu na centar.

Dakle, želite li plavu kuhinju možete si to priuštiti ako je u istočnoj, jugoistočnoj zoni jer će tako energija vode ( plavo/crno ) hraniti i energizirati energiju drveta ( I, JI ) koje je poželjno za kuhinju. Naravno, potrebno je kroz druge elemente ( materijal i boje ) unijeti i ostale elemente tako da sve bude u ravnoteži. Energija zemlje je prisutna kroz pločice na zidovima, a najčešće i na podu. Energija metala je u metalnom kuhinjskom priboru i posuđu i bijeloj boji zidova, pločica, radne plohe ili zavjesa/ zastora. Energija drveta je u drvenim kuhinjskim elementima, kuhinjskoj plohi, drvenim daskama, kuhačama i drugim drvenim potrepštinama koje u kuhinji koristimo. Također i kuhinjske krpe i drugi materijali od pamuka, trske, pruća, te biljna hrana pripadaju energiji drveta.

KUHINJA U PREVLADAVAJUĆOJ ENERGIJI VODE

Crvenu kuhinju ne bi trebalo nikako smjestiti u južnu zonu niti sjeverozapadnu zonu, ali niti istočnu, jugoistočnu, sjeveroistočnu. Jedina zona koja bi mogla odviše vatre smatrati poželjnom je jugozapadna zona. To je zona zemlje koja simbolizira partnerstvo, a među partnerima bi trebalo biti vatre, što znamo i bez Feng Shuia. No, kako se na samo vatrenim odnosima ne gradi, odnosno ne zadržava postojano partnerstvo, tako niti jugozapad ne može izdržati crvenu kuhinju bez ostalih energija dobro izbalansiranih. Iako kuhinja voli i treba energiju drveta zbog kvalitete i energije hrane, crvena kuhinja u jugozapadnoj zoni bi trebala biti u energiji zemlje i nešto metala. Zemlja će držati snagu svoje zone, te zajedno sa metalom energiju vatre suzbiti na izdržljiv nivo.

Takva kuhinja bi mogla izgledati ovako; kuhinja sa crvenim frontama – stil tradicionalni je bolji od modernog jer tradicija pripada energiji zemlje, bočne strane elemenata drvene, u boji drveta kao i radna ploha. Zidovi bijeli. Na podu pločice u bojama pijeska. Pećnica nikako u južnoj zoni kuhinje i nikako u kutu. Drveni detalji u kuhinji su poželjni; daske za rezanje, kuhače, podmetači.

Dakle, ljubitelji crvenih kuhinja i Feng Shuia, nije neostvarivo spojiti te dvije naklonosti, ali balans treba pronaći pažljivim slaganjem energija.

KUHINJA U PREVLADAVAJUĆOJ ENERGIJI VATRE

Još u jednoj zoni kuhinja ne bi trebala biti prema Feng Shui postavkama, a to je zona sjeverozapada. Budući da je ta strana svijeta vezana uz Oca, hranitelja obitelji, mentora, energija vatre koja prevladava u kuhinji bi svakako bila vrlo nepovoljna za ta tu zonu stana/ kuće. Ta situacija u Feng Shui se zove „Vatra na vratima Neba“. Tako lijep izričaj, a tako nepovoljan aspekt.

Zašto?

Zato jer sjeverozapad pripada energiji metala, a vatra kontrolira metal. Po tim zakonima, energija vatre u kuhinji će bitno sputavati i slabiti energiju najstarije muške osobe u obitelji, oca obitelji Nepovoljno će djelovati na njegovo psihičko, financijsko, fizičko i sva druga stanja.

Moja obitelj od prije tri godine živi u kući gdje smo zatekli upravo tu situaciju – „ Vatru na vratima Neba!“  Za ne povjerovati, ali zidovi su bili u žarko crvenoj boji i time dodatno pogoršavali stvari. Sreća u nesreći, kako je uvijek ima, je ta što je kuhinje lijepa, posve ispravna i u bijeloj boji!

Upravo bijela, siva  i sve boje metala, te materijali od metala su lijek za kontroliranje ovakve situacije, kada je već tu!

Dakle, ne bježimo iz problematičnih situacija, niti napuštamo kuće jer se pojavilo nešto nepovoljno, već zasučemo rukave i na posao!

BIJELA KUHINJA ZA SJEVEROZAPADNU ZONU. GORNJI ELEMENTI ODLIČNO ISKORISTILI VISINU PROSTORIJE I STVORILI PUNO PROSTORA ZA POSUĐE I DRUGE POTREPŠTINE. SVAKAKO PREPORUKA ZA MALE KUHINJE.

Uz druge mjere koje sam poduzela u vezi preseljenja i useljenja ( o tome možete čitati u e-knjizi Na putu vode i vjetra ) važno je bilo što prije obojiti zidove u bijelo, dobro organizirati posuđe, osmisliti logiku prostora na što bolji način po već postojeće složenim elementima.

Još nešto je izrazito važno u ovoj situaciji, kao i svemu što se događa u sjeverozapadnoj zoni, a to je – urednost! Sjeverozapad traži da je sve organizirano, složeno i čisto!

Kada bih stavila fotografiju koja pokazuje kako moja kuhinja upravo u ovom trenutku izgleda, pomislili biste – kakva je ovo Feng Shui savjetnica?!

Moja kuhinja pokazuje da je netko upravo ručao, drugi će tek jesti, a tu je i različitost pripremljene hrane radi jednog vegana i drugih koji sve jedu, ali sve ne vole jesti … nemam drugog pojašnjenja nego da sam ja, zakleti Feng Shui savjetnik, fleksibilna, prilagodljiva, posvećena globalnom nešto više nego detaljnom i to na raznim poljima, da sam u kuhinji puno ali leteće, te da mi je upravo sada važnije zgotoviti ovaj tekst tako da ga što prije podijelim s Vama jer možda u ovom trenutku netko uređuje kuhinju i treba smjernice. Nakon toga ću se posvetiti kuhinji i pospremanju tako da Otac moje obitelji, moj mentor, često i mecena, a gotovo uvijek moja muza, bude podržan svojom zonom i mojoj pažnjom ..

Feng Shui kao  vještina uređenja eksterijera i interijera, kao metoda za kreiranja života poziva Vas upravo da budete kao bambus – biljka velike primjenjivosti, fleksibilnosti, pokretljivosti, izdržljivosti, uvijek spremna na izazove, učenja, rast i razvoj.

Bambus je i simbol energije drveta u Feng Shuiu, te ga je poželjno staviti u kuhinju bilo kroz podmetače i zdjele od bambusa ili posađenog u zemlji ili u vodi u visokoj vazi.

Eto, život je živ – što je uzrečica mog Feng Shui učitelja! I doista je!

Život nas vodi kroz događanja, kreće se i mi se krećemo s njim.  Nije moguće sve posložiti u životu savršeno! I nije moguće imati sve savršeno! I nije moguće biti savršen!

Upravo to jest odlika života – savršeno nesvršen!

Želite li saznati kako je živjeti svakodnevni Feng Shui i koje je promjene prošla moja obitelj prihvaćajući Feng Shui u život.

Želite li pročitati moju Priču o 5 elemenata u kojoj sam pokazala nastajanje i odnose među energijama/elementima, možete se prijaviti na moj blog i primit ćete na poklon pdf. Ako se ne želite pretplatiti, knjigu (ponovo uređenu i s novom naslovnicom)  možete i kupiti!

 

I want this!

You may also like