FENG SHUI I DVA NAJVAŽNIJA PREDMETA U KUĆI

Što možete saznati u ovom tekstu?

  • koji je osnovni namještaj u svakoj prostoriji
  • što nije dobro imati u stanu
  • koji namještaj Feng Shui smatra najvažnijim
  • što prema Feng Shui principima predstavljaju štednjak i krevet
  • gdje smjestiti štednjak i krevet

Prema Feng Shui principima sve je povezano i svaka stvar uključuje drugu u proces. Stoga primijenjujući Feng Shui na samo jedno polje života ili jednu prostoriju stvorit će potencijal i promjenu i negdje drugdje.

Kako je Feng Shui zapravo vještina koja je usmjerena na stvaranje dobrog protoka energije opća je preporuka da se prostor ne pretrpa namještajem.

U stanu koji je prepun fotelja, polica, tepiha, stolica i dekorativnih predmeta energija će imati ometan protok. Blagi oblik minimalizma bi bio ono što Feng Shui podržava, te ako se vodite tim smjerom i pitate se što je neophodno važno unijeti u kuću ili stan, to su tek osnovni dijelovi namještaja koji prate funkciju svake prostorije.

Osnovni namještaj potreban za svaku prostoriju

U blagovaoni je neophodno imati stol i stolice,  (te komodu za posuđe i druge potrepštine za objedovanje ). U spavaćoj sobi je obavezan krevet, dva noćna ormarića ( i ormar, osim ako imate sreće i imate zasebnu garderobu ili plakar u hodniku ). U dječjoj sobi uz krevet i ormar još je važno imati pisaći stol i stolicu, te komodu za igračke i knjige. U kuhinji je obavezan štednjak i pećnica, sudoper, hladnjak, perilica i kuhinjski ormari za posuđe i pribor. U dnevnoj sobi je potrebno imati garnituru, odnosno neki namještaj za sjedenje,  odmor i druženje. Hoće li to biti kutna garnitura ili trosjed/ dvosjed i fotelje odabrat će veličina prostorije i broj članova kućanstva. ( Još je potrebna manja komoda za TV uređaj, glazbenu liniju, knjige, te mali stol. ) U predsoblju je potrebna vješalica- ormar za jakne, kape, cipele.

Sve drugo nije obavezno i smatra se dekorom. Feng Shui koristi slike, tepihe, dekorativne predmete, lampe, ogledala i drugo kao mjere korekcije mogućih nepravilnosti, te stvaranja ravnoteže.

Svi smo svoje domove prepunili sa stvarima i dobro je s vremena na vrijeme, kao što čistimo ormar od suvišne odjeće, pročistiti i dom od nepotrebnih stvari. Držite li se liste obaveznih stvari lako je pronaći nepotrebno.

Kako znati što bi bilo dobro izbaciti iz stana?

Sve oštećeno i neispravno blokira energiju, slike sa motivima tuge, tragedije i teškog života stvaraju nisku vibraciju, previše tepiha usporava energiju, namještaj koji je star, nestabilan i pohaban stvara potencijal nesigurnosti i onemogućava prosperitet i pogled ka budućnosti. Oštećeno posuđe, odjeća i obuća koja se ne nosi, stari časopisi i slično, je potrebno donirati ili baciti ako nije više za uporabu.

Ipak, želite li upravo sada učiniti što više je moguće sa što manje ulaganja i djelovanja, želite li primijeniti hitnu akciju za poboljšanje svog doma i stvaranje povoljnih potencijala, potrebno je usredotočiti se na dva najvažnija predmeta u kući.

Najvažniji predmeti u kući su štednjak i krevet!

VATRA U SVOM PRIRODNOM OBLIKU JE IZVOR BLAGOSLOVA. PEĆ NA DRVA JE IDEALAN ZA KUHANJE HRANE.

Štednjak predstavlja generator doma i obitelji, glavni izvor snage, zdravlja i prosperiteta.

Krevet je mjesto na kojem se kreira zdravlje.

KREVET KREIRA ODNOSE I ZDRAVLJE

Štednjak

Kuhinja je prostorija u kojoj se priprema hrana. Način na koji se hrana kuha je važan koliko i namirnice od kojih se neki obrok priprema. Biljna hrana, odnosno makrobiotička i veganska prehrana, stvaraju dobar odnos potrebnih sastojaka i energije koja je potrebna našem tijelu. No, ovaj put nije riječ o prehrambenim navikama, već o štednjaku kao mjestu na kojem se hrana priprema.

Kuhinjom dominira energija vatre koju stvara upravo štednjak i pećnica ( uz još neke druge „vatrene“ elemente). Idealan štednjak ( sve napisano vrijedi i za pećnicu ) je onaj na kojem se hrana priprema na vatri; plinski ili na drva. Štednjak na struju je vrlo česta opcija, ali ne pruža izvornu snagu energije vatre kao što to imaju dva ranije spomenuta, a njegovo elektromagnetsko polje djeluje nepovoljno na energiju hrane.

ENERGIJU VATRE UNOSIMO KROZ BOJE, MATERIJALE I OŠTRE PREDMETE

Stanje štednjaka je povezano sa našom životnom moći, time i financijama i produktivnosti, te zbog toga je vrlo važno održavati ga ispravnim i čistim. Nakon završetka kuhanja operite štednjak, očistite plamenike. Ne idite na spavanje ako niste štednjak ostavili čist za slijedeći dan. Sjetite se da neuredan i neodržavan štednjak blokira produktivnost i narušava financije.

Štednjak se nalazi u kuhinji i unutar kuhinje postoje pozicije na kojima štednjak nikako ne bi trebao stajati, kao i mjesta koja su idealna. Kako je energija vatre, kojoj štednjak pripada, energija koja se vrlo lako otme kontroli, važno je odabati ispravno mjesto.

Gdje smjestiti štednjak?

Nikako štednjak ne stavlajte u samo središte kuhinje, a posebice ne u kut kuhinje. Energija vatre mora imati slobodu i prostor jer na sputavanje odgovara još većom snagom. Ne stavljajte ga nasuprot sudopera i/ili perilice, niiti neposredno uz. Takav položaj bi stvorio direktan konflikt između energije vatre i vode.

FENG SHUI ZA MIKROVALNU PEĆNICU KAŽE; NE

Upravo tu situaciju sam osjetila na svojoj koži, zapravo moj sin. No, o tome ćete moći čitati na nekom drugom mjestu.

Stavite li štednu ploču ispod prozora to bi značilo da štednjak nema leđa, svoju kornjaču i  sva dragocjena para, odnosno kozmička energija, životna snaga koju para i kuhana hrana predstavljaju bila bi izgubljena, a blagoslovi koje hrana kuhana za obitelj donosi.

Jednako tako štedna ploča ne smije biti na udaru ulaznih vrtat kuhinje.

Strane svijeta i štednjak

Sjever i jug je dobro izbjegavati, ali ne uvijek.

Stavite li štednjak na jug tada bi energija vatre  bila dominantna u kuhinji što nikako nije dobro. Niti jedna neravnoteža nije povoljna, ali vatra i voda mogu biti destruktivne ako imaju ekstremnu snagu. Stavite li štednjak s pećnicom na sjeverozapad dolazi do nepovoljnosti koja se zove „vatra na vratima Neba“. To si nikako ne biste poželjeli jer bi tako ugrozili glavnog muškarca u svojoj obitelji i prihode koje on donosi. Mogli biste više puta gubiti novac ako je pećnica na toj poziciji.

KUHINJSKI OTOK NIJE PREPORUČLJIV ZA ŠTEDNU PLOČU

Strane svijeta koje vole primiti štednjak i pećnicu su jugozapad,  istok i jugoistok.

Kada se kroji kuhinja najidealnije je početi od pećnice. Sada kad znate gdje ne smije biti i koje strane svijeta vole energiju vatre koju pećnica donosi lako je posložiti ostalo. Postavite pećnicu i na dalje slijedite logiku prostora.

Pored štednjaka je dobro postaviti krunicu, sliku/fuguricu anđela ili svetca, amajliju.

Krevet

Prema mom iskustvu u radu s klijentima tijekom godina došla sam do činjenice koja je potvrdila moje uvjerenje da je spavaća soba najvažnija prostorija u domu jedne obitelji. Ipak, danas pričamo samo o krevetu, najvažnijem namještaju u spavaćoj sobi, te uz štednjak/pećnicu najvažniji komad namještaja u kući.

U krevetu provodimo trećinu života ( veliki dio svoga života). Sretan je onaj koji je svojom prirodom ili svojom kontrolom sebe doveo do stanja u kojem je nekoliko sati spavanja dovoljno za obnavljanje i odmor.

KREVET U PROZRAČNOJ I SVJETLOJ SOBI OMOGUĆAVA DOBAR FENG SHUI

Kada već tako puno svog vremena provodimo u krevetu , neka je barem sve kako treba. Evo što Feng Shui kaže o tome;

Krevet predstavlja strukturalnu građu partnerskih odnosa. Na krevetu se određuje kvalitet sna, odmora, zacjeljivanja svega narušenog. Dobar san je preduvjet za produktivnost tijekom dana.

Kako izgleda dobar Feng Shui krevet?

Na samom početku moram reći da je idealan Feng Shui krevet – slamarica ( koja se češće mijenja ). Niti sama ne spavam na njoj, ali morala sam to istaknuti. Nije teško usporediti zdravlje ljudi iz vremena dok se spavalo na slamarici i sada.

Današnji krevet se sastoji od okvira, podnice i madraca.

Idealan okvir je drveni, a podnica od drvenih, savitljivih letvica tako da prati pokrete tijela i upija ih, te tako stvara udobnost.

VENTILATOR IZNAD KREVETA STVARA NEPOVOLJAN FENG SHUI, A NOGE SPAVAČA USMJERENE PREMA VRATIMA STVARAJU “POLOŽAJ MRTVACA”

Krevet obavezno mora imati uzglavlje jer ono predstavlja zaštitu i pruža sigurnost. Bez čvrstoog uzglavlja san će biti nastabilan i nalagodan, a produktivnost i zdravlje će time biti ugroženi. Imate li krevet bez uzglavlja formirajte ga sami; krevet stavite uz čvrsti zid, stavite dva velika jastuka, te jastuke za spavanje, a možete i sami napraviti uzglavlje od dasaka koje možete tapecirati.

Madrac treba biti bez opruga, sa zračnim šupljinama, te od prirodnih materijala; od prirodne spužvaste gume. Takav madrac održava idealnu temperaturu tijela spavača, spriječava znojenje, otklanja statički elektricitet, te je vrlo udoban što će omogućiti dobar san.

U bračni krevet nikako ne stavljati dva madraca. Jedan madrac odgovarajuće veličine će poticajno djelovati na partnerske odnose.

Dva madraca simboliziraju odvajanje i slabe odnose. Dva madraca u bračnom krevetu predstavljaju napad na najvažniju kariku u obitelji, na cjelovitost bračnih/ partnerskih odnosa.

SVE ŠTO VAM TREBA U SPAVAĆOJ SOBI SU LJUBAVNE EMOCIJE I JEDAN KREVET. SVE DRUGO JE DEKOR

Madrac upija sve naše emocije i kod prekida neke veze i započinjanja nove obavezno je promijeniti madrac. Potrebno je novoj vezi dati mogućnost da stvara svoje emocije i prilike, slobodna od prethodnih iskustava.

Kada bi u bolnicama koristili nadmadrace koji se mijenjaju za svaku novu osobu i tako joj daju mogućnost da zacjeljuje bez utjecaja energije prethodnika i njegovih tegoba i emocija, pacijenti bi brže i lakše vraćali svoju snagu i zdravlje.

PROZORI IZNAD/ IZA GLAVE PREDSTAVLJAJU NESIGURNOST

Veličina kreveta je vrlo važna. Postoje standardne veličine kreveta, ali za vrlo visoke ljude važno je napraviti krevet po mjeri. Spavanje na malenom krevetu će dovesti do osjećaja stiskanja, nepodržavanja i slično. Ispod kreveta ne smije biti prašine, te se ne preporuča držanje stvari pod  krevetom. Krevet sa ladicama ispod nije preporučljiv radi mogućunosti neodržavanja ladica urednima što bi prouzročilo nemir i loš san. Previsok krevet nije preporučljiv.

Pozicija kreveta

Krevet se postavlja na power-spot sobe; zid bez prozora tako da dok ležite imate pogled na vrata i prozor. Ne bi trebao biti na putanji između vrata i prozora. Krevet se nikako ne bi trebao vidjeti sa ulaznih vrata. Izbjeći da oštri rubove djeluju na krevet, odnosno spavača.

NEKA JE MEKO, ČISTO, PROZRAČNO I TOPLO U SPAVAĆOJ SOBI. TO KREIRA ŽIVOT PUN DIVIH OSJEĆAJA I EMOTIVNU STABILNOST

Uzglavlje kreveta, odnosno tjeme spavača je dobro okrenuti ka nekom od povoljnih smjerova koji ovisi o Ki broju osobe. Generalno, tjeme prema sjeveru će donijeti miran san, prema jugu strast i moguće nemiran san. Istok i jugoistik će omogućiti zdravlje i aktivnost, ali ne posebice dugo spavanje ( što je dobra opcija). Tjeme glave nije dobro nasloniti na zid s vodom ( kupatilo, kuhinja ).

Važnije od svega je ipak ne spavati na čvorovima i podzemnoj vodi, te prvi korak koji Feng Shui predlaže je radiestezijski pregled.

Prema Feng Shui načelima sve je povezano. Zato je važno da dva najvažnija komada namještaja imaju sve što im treba za dobar Feng Shui. Život posut blagoslovima i zdravljem, dobrim i skladnim odnosima počinje upravo tu, kod pećnice i pripreme uravnotežene hrane, te u postelji koja omogućava krepki odmor i rad na odnosima. Na ta dva bazna mjesta počiva obitelj i njen prosperitet i progres.

Iznad kreveta/ uz krevet je također dobro postaviti krunicu, ili amajliju.

Život uz Feng Shui je vrlo jednostavan!

Želite li saznati kako je živjeti svakodnevni Feng Shui, te koje je promjene prošla moja obitelj prihvaćajući Feng Shui u život, naručite e-knjigu Na putu vode i vjetra.

Želite li pročitati moju Priču o 5 elemenata u kojoj sam pokazala nastajanje i odnose među energijama/elementima, možete se prijaviti na moj blog i primit ćete na poklon pdf. Ako se ne želite pretplatiti, knjigu (ponovo uređenu i s novom naslovnicom)  možete i kupiti!

I want this!

You may also like