FENG SHUI (NEPOVOLJNOSTI) U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

Što možete naučiti iz ove Feng Shui priče?

  • Život uz vodu daje dobar Feng Shui
  • Koji stan u zgradi je najbolje izabrati za stanovanje
  • Kako se u životu očituje ekstremna energija vode
  • Kako se u stanu može pokazati konflikt energija vatre i vode
  • Kako prepoznati „znakove uz put“
  • Privlačimo samo ono s čime jednako vibriramo
  • Što je to „energija prethodnika“

Prije nešto vremena imala sam klijente s čijim odobrenjem ovo pišem ( ili sam sve ovog trena izmislila radi želje da Vam pokažem Feng Shui na djelu, te je svaka slučajnost sa stvarnim osobama zapravo slučajna ) čiju situaciju bih nazvala „kokoš ili jaje“.  Nije jednostavno procijeniti jesu li teškoće koje imaju i koje su doslovni prikaz utjecaja Feng Shui nepovoljnosti privukli uselivši se u možda nepovoljnom trenutku u stan koji u interijeru, kao i u eksterijeru ima Feng Shui nepravilnosti, ili su teškoće već imali, te drugi stan i nisu mogli pronaći jer privlačimo samo onim s čime nam je vibracija usklađena.

Dakle, obitelj dvije godine živi u sunčanom stanu koji je u lijepom, novom naselju. Zgrada je nova i nitko još nije živio u stanu koji su unajmili. Svatko bi to poželio za sebe; ući prvi u neki prostor. Time smo uvjereni da ćemo zateći sve ispravno, čisto i što je još važnije, bez energije prethodnika. Ta energija može biti velika nepovoljnost, ali i blagoslov.

Energija prethodnika je energetski otisak neke osobe ili obitelji koja ostane u objektu nakon što osobe odu.

Budući da je sve živo i utječe jedno na drugo, a to je temelj na kojem počiva Feng Shui, tako čitav prostor i sve u njemu pamti proživljene emocije, situacije, okolnosti, odnose i drugo. Što netko duže živi u kući/stanu, to je energetski otisak jači.

Ako je u nekom prostoru živjela obitelj u obiteljskoj sreći, bračnoj ljubavi, zdravlju i blagostanju na svim razinama, zapis njihove energije i svih povoljnosti ostaje unutar prostora. Preslika svih sretnih emocija i situacija upisat će se u zidove, pod, a posebice u namještaj ako se i njega zatekne u stanu. Živeći u tom prostoru novi stanari će primit zatečene potencijale.

No, useliti se u stan nakon obitelji koja je imala neprilike i poteškoće na raznim poljima ( ili samo na jednom polju života ) stvara potencijal da uz namještaj i prostor se primi i dio takve energije bivših stanara.

Upravo radi toga je preporuka da se prije useljenja ( ili odmah nakon ) obavi energetsko čišćenje stana. Time će se sve stare energije ispratiti u Svjetlo, a otvorit se prostor za nove energije koje se onda, kao formirane želje, unose u prostor.

No, ajmo dalje sa pričom naše obitelji.

KUĆA OKRUŽENA ENERGIJOM VODE I DRVETA

Kako to već Feng Shui čini, krenimo od eksterijera.

Pravilno, paralelno jedna uz drugu raspoređene zgrade smještene su uz jezero.

Život uz vodu Feng Shui smatra velikom povoljnošću, ali ne bilo kakvom vodom.

Živjeti u neposrednoj blizini velike, brze rijeke nije povoljnost već opasnost da će taj snažni tok vode sa sobom donijeti nestabilnost, a odnijeti sve mogućnosti, potencijale, ostvarenja, stjecanja, napredovanja itd. No, život uz jezero je  posve druga situacija. Mirna, čista voda koja lagano ide prema nama donosi nam nebrojene povoljnosti. Jezero akumulira otisak Neba, apsolutne mogućnosti koje nam ono neprestano šalje, te živeći uz jezero imamo mogućnost da primimo te nagomilane potencijale. Ako nam je voda naklonjena ( lagano se giba prema nama, nježno nas obalom obavija na pravoj udaljenosti koja daje, a ne uzima sigurnost, te ako je čista ) tada će svi potencijali teći prema nama. Mi se samo trebamo otvoriti i primiti obilje.

Potencijali vode su fleksibilnost, život, lagan životni put, uspješna karijera i financije. Biti pod povoljnim utjecajem vode znači koračati svojom životnom stazom lako, tečno, gipko. Financijske prilike su uravnotežene i bez zastoja. Razvoj karijere je olakšan, posebice su podržani oni koji vole samostalnost jer im voda omogućava da osmisle i vode svoje projekte. Imati energiju vode „na svojoj strani“ znači da ta energija nije u ekstremu, već u potpunom skladu sa ostalim energijama. To je izrazito važno upravo za energiju vode ( i vatre ) jer kada je ekstremno snažna, voda nosi sve pred sobom. Od nježne vode koja napaja i donosi život, može u trenu obrisati sve na što naiđe, kao da nije niti postojalo. Takva je voda kada nije u ravnoteži.

Sada vidimo da sama činjenica da je zgrada uz jezero nije dovoljna za skupljanje samo pozitivnih potencijala vode. No, u priči o našoj obitelji voda je bila upravo kako treba; bistra, na pravoj udaljenosti – ne posve blizu zgrade, već sa tampon zonom između.

Ono što je već u ekstrerijeru dodatno (previše) povećalo snagu energije vode je energija metala; dominantna bijela boja ( sve su zgrade bijele boje ) i oštro, pravilno ( organiziranost i hladnoća je svojstvo metala ) raspoređene zgrade sa pravocrtno položenim cestama između njih. Kako je riječ o novijem naselju, te drveće još nije posve razvilo svoju snagu, a ploha sa nižim biljem ( cvjetni otoci, manji parkovi ) nema dovoljno, nedostaje energije drveta da drži vodu u povoljnim gabaritima.

URBANOJ SREDINI NEDOSTAJE ENERGIJA DRVETA

Feng Shui energije svrstava u 5 skupina, 5 elemenata; voda, drvo, vatra, zemlja, metal. Posložene upravo ovim redom one djeluju poticajno jedna na drugu; voda hrani drvo, drvo hrani vatru, vatra hrani zemlju, zemlja metal, a metal hrani vodu.

Obratan smjer djelovanja slabi svaki element iza sebe; voda slabi metal, metal slabi zemlju, zemlja slabi vatru, vatra slabi drvo, a drvo vodu. 

Metalni eksterijer je povećao snagu vode i ona kao takva ima potencijal da počne djelovati kontraproduktivno na svoju okolinu.

Dakle, naša se obitelj smješta u zgradu uz jezero, te u stan koji je na vanjskom, nezaštićenom dijelu zgrade s pogledom na vodu sa čak dvije strane. Zvuči jako lijepo s kuhinjskog prozora vidjeti jezero, te otići u spavaću sobi i ponovo imati pogled na njega. Iako tu situaciju Feng Shui ne smatra povoljnom možda bi se mjerama u interijeru moglo sve ublažiti.  Na prozor spavaće sobe bi se morale staviti guste, bogate zavjese u određenoj boji kako to budu tražile strane svijeta, Natalna karta objekta i drugo.  Zavjese bi potvrdile/ odredile lice i leđa objekta, te vodi bar malo umanjile snagu. Tek toliko da njena snaga ne ode u ekstrem.

Možda bi tako i bilo da stan nije ispod imao garažu!

Svaki objekt da bi bio zdrav i siguran za život mora imati temlje!

Imati garažu ispod zgrade je sada već svakodnevna pojava i kada naiđete na takvu zgradu razmislite morate li baš u njoj kupiti stan. Ako je to ponuda koju ne želite odbiti, onda nikad, ali baš nikad ne kupujte stan neposredno iznad garaže.

Ne samo iz razloga što ćete neprestano slušati zvukove automobila, što ćete biti prvi koji udišete smog prometa, što će Vas buditi podizanje rampe ili velih vrata ( ovisno kako je koncipirana garaža ), jer na sve te zvukove ćete se privići. Razlog zašto nije dobro živjeti u stanu iznad garaže je nedostatka temelja.

Naravno da zgrada ima temelj, ali taj konkretan stan ga nema.

U Feng Shuiu energiju vode predstavlja sve što se giba i teče ( rijeke, ceste, promet .. ), te zatečena situacija sa garažom ispod stana dovodi još vode u vezu sa stanom, time i stanarima.

RAVNOTEŽA JE POSTIGNUTA KADA SU SVE ENERGIJE PRISUTNE

Pokazatelji neravnoteže

Budući da su se našli sa više strana, kao i ispod nogu, okuženi vodom koja je pojačana metalom, već nakon nekoliko tjedana od doseljenja u stan financijska situacija obitelji je krenula nizvodno. Počinju se pojavljivati troškovi koji nisu bili u planu i koji su poremetili neke druge planove i obveze koje je obitelj imala.

Pod te troškove ulaze razne renovacije koje je obitelj morala učiniti u stanu; prozori nisu posve  ispravni, ne zatvaraju se dobro, dođe majstor i popravi da „drži vodu dok majstori odu“. Zatim dođe drugi koji trajno zablindira prozor jer „drugačije ne ide“. Dodatno ne radi dobro ni onaj prozor od kuhinje te se višestruko povaćava potrošnja plina za grijanje. O prometu ispod nogu nije potrebno ni govoriti ( on se ne zaustavlja, auti dolaze, odlaze, vrata se podižu, spuštaju ). San je poremećen. Produktivnost osoba postaje smanjena uslijed neprestanog umora, nervoza koja slijedi iz istog razloga daje svoj danak na odnosima. Kako se prozor u spavaćoj sobi više ne može otvoriti i nije moguće prozračiti sobu, energizirati zrak u sobi nakon neke nesuglasice, nerazumijevanje te nesloga postaje sve učestalija.

U SPAVAĆOJ SOBI VODA NIJE POŽELJNA, PROZRAČIVANJE U SOBI JE VAŽNO.

Koji mjesec kasnije dolazi do nesvakidašnje pojave. Naime, pojavljuju se stjenice u zgradi i šire se od stana do stana. To je sve stanare stavilo u trošak i veliki posao čišćenja.

Kada se dogodi situacija koja je izmakla kontroli i još niste sigurni trebate li posve iscrpiti u pokušaju da riješite poteškoće ( za koje više nemate snage niti sredstava ) ili možda trebate napraviti veliki rez, pojavit će se neki znak, putokaz. Samo ga morate prepoznati i poslušati!

To su tzv. znakovi pored puta.

Bube u novosagrađenoj zgradi koje ne daju normalno živjeti se mogu protumačiti upravo tako; znak da ste dosta trpjeli.

Ipak, to nije kraj teškoćama.

U odnosima između elemenata, voda i vatra se nalaze na suprotnim stranama što ih dovodi u partnerski odnos. Voda kontrolira vatru.

Kada između ta dva elementa postoji drvo tada njihov odnos postaje skladan i podržavajući. Kada nema drveta, voda i vatra mogu imati vrlo dinamičan ali još uvijek zdrav partnerski odnos pun ljubavi, strasti, te novca ( i uspješne karijere ). No, kada je jedan elemet previše izražen, drugi postaje ugrožen. U ovom slučaju pretjerana voda je počela, uz/ uslijed gore već spomenutih neprilika, gasiti i vatru partnerskih odnosa.

Već to što se prozori ne mogu otvoriti stvorilo je dovoljno potencijala da jedan od partnera počne osjećati da se guši, da je sputan, bez podrške ( ovisno o Ki broju može se znati koji će partner prvi osjetiti te potencijale ). Kada su mi ispričali da im u čitavom stanu neprestano izgaraju žarulje, tada mi je postalo jasno u kolikoj mjeri je energija vode u konflikutu sa energijom vatre, odnosno kakvi su im partnerski odnosi. Kada sam ih upitala to, bez snage da išta više potiskuju, priznali su da je stanje vrlo teško i eksplozivno. Naravno, neprestano mijenjanje skupih žarulja postaje još jedna stavka na financijskoj putanji prema dolje.

Nakon puno pokušaja da čitavu situaciju izvedu na zdrave noge, što im je teško uspjevalo jer se neprestano nešto novo događalo i utjecalo na cijelu obitelj na raznim poljima, pomislili su sve pogledati iz nekog drugog ugla.

I tako Feng Shui dolazi do riječi.

STANJE OKOLIŠA UTJEČE NA KUĆU, KUĆA NA PROSTORIJE, SPAVAĆA SOBA UTJEČE NA BRAČNE ODNOSE. SVE JE POVEZANO.

Od kuda krenuti u rješavanje nepovoljne sutiacije?

Wu wei je princip koji Feng Shui uvijek pokušava primijeniti, a predstavlja pojam „dobiti puno sa što manje ulaganja“. Wu wei se meni osobno jako sviđa i pokušavam ga primijeniti na svim poljima svog života.

Dakle, prema Wu wei principu, Feng Shui bi našoj obitelji rekao da pronađu drugi stan, spakiraju kofere i odu.

Zašto se čini da je to najjednostavniji način za riješiti problem?

Kada niste sigurni što učiniti, kada ne primjećujete signale i putokaze, kada se bojite krenuti dalje jer um stvara prepreke prije svake pokušane akcije, pokušajte sve staviti „crno na bijelo“. Uzmite papir, povucite jednu okomitu liniju po sredini, imenujte svaki dobiveni stupac sa + i -, te napišite popis svega što je dobro ili onoga što je nepovoljno u vezi nekog problema.

U ovom slučaju na popisu + se našlo samo; lijep stan, lijep pogled kroz prozor, blizina posla jednog od članova obitelji. Na – strani je popis bio poduži; nesavjestan stanodavac koji je potpuno gluh na svoje obveze, nerješeni papiri koji bi im pomogli da se pozovu na riješenje prvog problema, neispravni prozori, povećana potrošnja plina, žarulje koje izgaraju učestalo, troškovi koji su se pojavili radi rješavanja problema sa stjenicama, buka ispod stana koja traje 24 sata, hladnoća zbog garaže koja također utječe na potrošnju plina za grijanje itd. Sve to su tek fizičke manifestacije nepovoljnog okoliša.

Na finijoj razini, onoj osjetilnoj, popis se povećava; financijski krah, bračni odnosi narušeni i sve teži, odnosi djece i roditelja također trpe nerazumijevanje i teškoće, odos sa stanodavcem crpi snagu, otuđivanje od šire rodbine i prijatelja uslijed želje da sve zadrže unutar svojih zidova, neproduktivnost na poslu kao posljedica umora, osjećaj stresa, usamljenosti, izoliranosti i beznađa postaje toliki da dolaze do trenutka kada pomišljaju da se naprosoto prepuste svemu „pa što bude, bude, već smo se naučili, samo nek nije gore“ i slične programske sheme.

Ipak, riječ je o divnim, hrabrim ljudima koji su, na sve sreću dovoljno budni i svjesni da znaju kada nešto nije kako treba, treba tražiti uzrok da bi se našlo lijeka. Tako su slijedeći putanju svojih poteškoća i krećući se mislima unazad došli do shvaćanja gdje problem počinje; sa stanom, naravno!

U ranijim tekstovima sam napomenula da kada u eksterijeru postoji izražena nepovoljnost teško je u interijeru postići potpuno iscjeljenje prostora. Budući da je sve energija i da sve djeluje jedno na drugo, mi ne možemo biti imuni na utjecaj okoliša. Okoliš je, skoro da se može reći, dominantan.

Zamolila sam dozvolu da podijelim ovu njihovu priču tako naučite prepoznati nepovoljnost u okolišu jer će Vas možda spasiti od kupnje stana kojim biste dobili potencijale koje niste priželjkivali.

Živjeti u kući smještenoj uz trafo-stanicu, neposredno uz groblje, klaonicu i slično će voditi u iscrpljivanje od pokušaja da se neutraliziraju nepovoljne energije koje eksterijer pruža. Živjeti u kući uz park, dječje igralište ili manju vodenu površinu omogučit će skladan tok energije koju unutarnjim urđenjem se može samo još više potencirati i usmjeravati.

Što se na koncu može učiniti za ovu obitelj?

VAŽNO JE IMATI POVJERENJA U POZITIVAN ISHOD

Koje bi Feng Shui smjernice bile?

Da, skupilo se dosta prepreka. Svaka utječe jedna na drugu i čini se sada kao da nema izlaza. Ipak, mora se ići dalje, ka boljemu, ka uspjehu, ka ustvarenju. Uvijek je tako; kada nam se čini da smo iskoristili sve prilike za boljim životom i da nemamo više kamo, tada se iskušava naša snaga pobjednika.

Zato, zasučimo rukave i pacimo se na posao!

Ovo je vrijeme za obnavljanje zajedništva. Važno je zajednički donijeti odluku i zatim jasnu namjeru da se prepreke riješe. Namjera je vrlo važan faktor: To je čvrsta odluka unutra srca i cijelog bića: „ Da,  riješeno je! Uz podršku Neba i našu uzajamnu podršku i ljubav,  iz ove situacije izlazimo kao pobjednici!“

Namjera uključuje jasnu misao o rješenim problemima, ali bez postavljanja ograničenja sebi i Nebu. Možda trenutno ne vidimo riješenje naše situacije, ali za svaki problem postoji lijek. Budući da ne možemo biti objektivni za ono što se tiče nas i budući da stres i briga ograničavaju našu moć, najbolje je otvoriti se bezbrojnim mogućnostima. Trebamo se fokusirati na konačnu sliku, krenuti prema njoj koracima koje znamo i možemo činiti, ali biti otvoren da se možda pojave  posve nenadane i potpuno neočekivane situacije koje nam mogu pomoći.

Jedna od postavljenih namjera bi mogao/trebao biti i drugi stan. Iako se sad čini nevjerojatno da se pojavi dobra prilika za bolji stan, novac koji je potreban za polog ( u većini jedne ili čak više stanarina ) i razne druge blokirajuće misli, potrebno je prihvatiti mogućnost da se sve to može riješiti.

Zatim je važno poslati tople, pozitivne misli i emocije stanodavcu. Ne možemo znati gdje je blokada druge, nama nepoznate osobe nastala. Ne vidimo cijelu sliku i stoga je preporučljivije pomoliti se za svako dobro osobe s kojom iz nekog razloga imamo nesuglasice.

U tom prijelaznom periodu (dok se energija koja vodi iscjeljenju situacije ne pokrene ) potrebno je u stanu u kojem sada obitelj živi unijeti energiju drveta i zemlje radi uravnoteženja energija koje su izašle iz balansa. Energija vode je prevladala u eksterijeru u tolikoj mjeri da se uselila i u interijer, te uzrokovala nebrojene poteškoće. Energija drveta će slabiti vodu, iscrpljivati ju, dok će ju energija zemlje kontrolirati.

Zamislimo jedan cvijet u velikoj vazi punoj vode. Sam cvijet ne može popiti veliku količinu vode, te će ona umjesto da ga hrani ( voda hrani drvo ) na koncu dovesti do truljenja stabljike cvijeta. No, zamislimo sada kako u tu istu vazu dodajemo čitav buket cvijeća i drugog bilja. Neće proći puno vremena i voda iz vaze će biti popijena. Ipak, da bi se cvijet ( obitelj, partnerstvo, život ) oporavio važno je odrezati gnjili dio stabljike tako da sa novim, zdravim dijelom može krenuti ka cvatu. Stoga, uz sve mjere koje se mogu poduzeti, partneri će morati poraditi na svom narušenom odnosu. Važno je sjetiti se da je to prolazno, te da je ljubav vječna i jedina energija koja može transformirati svaku nevolju u pozitivan ishod.

Energija zemlje je potrebna radi kontroliranja vode. Kao što vreće zemlje drže nasip i spriječavaju vodu da se prelije, tako će energija zemlje u interijeru povoljno djelovati na ekstremnu vodu, a još važnije, djelovat će kao tampon zona između sukoba vatre i vode ( žarulje, odnosi ).

Budući da se spavaća soba nalazi do jezera potrebno ju je utopliti, uravnotežiti i odvojiti od vode ( posebice jer je to voda iza leđa stana ), te će energija zemlje biti potrebna upravo u toj prostoriji. Zid sa prozorom je potrebno obojiti u žutu ili smeđu boju, dodati zastor ili zavjesu sa motivom kvadrata. Posteljina također može biti u nijansama i motivima zemlje, kao i slika na zidu. Na jugozapad sobe treba staviti keramičku figuru koja simbolizira partnerstvo.  Važno je ne pretjerati sa zemljom jer ona u svojoj neravnoteži stvara zastoj, nepomičnost i pretjeranu brigu. U ovom slučaju niti jedna količina energije zemlje nije pretjerana, ali samo na određeno vrijeme. Kada se naprave navedene mjere važno je dozvoliti energijama da se pokrenu. U trenutku kada se dogodi prvi pomak na bolje, kada se zapazi bilo koja promjena koja vodi pozitivnijem ishodu, tada je važno smanjiti energiju zemlje. ( Promijeniti posteljinu ili maknuti zastore ).

U kuhinju, koja također pruža pogled na jezero, potrebna je energija drveta. Kuhinja se veže uz zdravlje te će upravo energija drveta taj potencijal i pojačati. Drvo će također biti tampon zona između vatre i vode koje pokazuju da su u konfliktu.

Kako se može unijeti energija drveta u prostor?

Kroz zelenu boja, drvene daske i razni kuhinjski pribor od drveta, pamučne krpe ili stolnjak, košare od pruća ( za voće, kruh ), svježe  začinsko bilje, voće, povrće …

ENERGIJA DRVETA U KUHINJI.

Unijeti mjere i biti strpljiv, jer potrebno je nešto vremena da se energija pokrene.

Tijekom vremena koje zove na strpljenje, važno je ne gubiti nadu i vjeru, ne maknuti fokus sa jasne namjere da se situacija popravi, nađe bolji stan, odnosi postanu intimniji i skladniji, financijska situacija krene uzlaznom putanjom itd ..

Kada se neka teška situacija, neki problem pojavi na fizičkoj razini, to je već posljedica nečega što se ranije odigralo. Ne grizite se zbog toga, već sada učinite mjere koje će stvoriti poljedicu na fizičkoj razini nešto kasnije u budućnosti. Vi odlučujete kakav život želite.

Sve je u međusobnoj vezi, kaže Feng Shui i stoga ne brinite jer ništa nije stalno, sve se mijenja. Problemi prolaze, situacije se rješavaju ovako ili onako …

Želite li saznati kako je živjeti Feng Shui i koje je promjene prolazila moja obitelj primjenjujući Feng Shui, naručite e-knjigu.

I want this!

Želite li pročitati moju Priču o 5 elemenata u kojoj sam pokazala nastajanje i odnose među energijama/elementima, možete se prijaviti na moj blog i primit ćete na poklon pdf. Ako se ne želite pretplatiti, knjigu (ponovo uređenu i s novom naslovnicom)  možete i kupiti!

I want this!

You may also like