FENG SHUI I RAD KOD KUĆE

Jučer sam preselila svoju radnu sobu u drugu prostoriju. Ponovo.

Prvo sam bila u zapadnoj, ali je moja kći poželjela u tu sobu. I tako sam prešla u njenu, sjeverozapadnu. Nešto kasnije je moj stariji sin tražio sobu u koju sam došla,  mlađi sin je prešao u njegovu, te sam ja otišla u onu koju su svi napustili, u sjeveroistočnu.

Ne bunim se jer to je zona koja mi odgovara. Ne bunim se jer sada, živeći u kući,  imam tu mogućnost da izaberem sobu u kojoj ću raditi. Ranije sam, živeći u stanu,  imala mogućnost da radni stol u dnevnoj sobi okrenem ovako ili onako. Koliko sam tada uvažila Feng Shui principe je pitanje koje je dobro razmotriti.

Sva sreća pa je Feng Shui fleksibilan te uvijek izvučem nešto dobro. Barem inspiraciju za novi tekst.

Raditi kod kuće mi je bio san. Čak i kada nisam znala čime ću se baviti, zamišljala sam da to bude unutar mog doma. Zemljana sam osoba, Ki 2, teško je protiv toga se boriti, a  i zašto bih!? Prihvaćam sebe kakva jesam.

Osobe rođene u energiji zemlje su naklonjene tradiciji, partnerstvu, majčinstvu, ugađanju voljenima, pomalo su i spore u pokretanju, sklone zabrinutosti i teško prihvaćaju promjene. Naravno, te su osobine izražene kada osoba nije posve u ravnoteži. Moguće da ranije nisam bila posve izbalansirana pa je tako nastala želja da radim kod kuće, ali moguće i da je to zato jer sam samo htjela pisati.

Nakon više godina takvog rada sada imam iskustvo o tome, kao i znanje kako Feng Shui gleda na tu situaciju.

Rad kod kuće je odlična ideja.  Omogućava slobodu i zadovoljstvo, kreiranje svog vremena po volji, boravak u zoni komfora te je stupanj stresa malen, a time i rad učinkovitiji.

Ipak, rad kod kuće zahtjeva donošenje nekih odluka i ustrajno zahtijevanje da ih se i ostali u blizini pridržavaju. U protivnom ćete biti mama koja se nešto zeza i piskara umjesto da ispeče još i palačinke nakon ručka, opere suđe nakon što je objesila veš i sl.

Kako pronaći mjesto za rad kod kuće?

Dakle, ako radite od kuće nađite si adekvatno mjesto za to.

Feng Shui smatra da je obvezno imati radnu sobu i ne miješati posao i obiteljski život, a posebice ne smjestiti radnu sobu u spavaću sobu. To je pravi pravcati Feng Shui grijeh!

RADNI STOL U SPAVAĆOJ SOBI

Zapravo, Feng Shui i zdrava logika kažu da je važno smjestiti se u pasivnu zonu stana tako da imate što više mira, da se možete koncentrirati na posao. Prema tome se spavaća soba čini idealna za rad.

No, kako sam već rekla, jako sam posvećena partnerstvu, ali još više zbog iskustava sa klijentima gdje sam vrlo često spavaće sobe zaticala više kao skladišta neko prostoriju u kojoj se njeguje ljubav, bila sam uporna ( dok sam živjela u stanu ) da svoj radni stol smjestim bilo gdje u stanu, samo ne u spavaću sobi.

Moj je izbor bio dnevna soba, zona jugozapada koja je vezana za moj Ki broj. Jednom sam smjer gledanja za radnim stolom okrenula prema zapadu što je jedan od mojih super smjerova, no čitava soba mi je ostala iza leđa. Ajme, ode mi kornjača!! – vrištao je moj Feng Shui alarm.

Drugom zgodom sam zbog svog radnog stola veliki obiteljski blagovaonski stol smjestila u dnevni boravak uz kutnu garnituru, svoj stol postavila u blagovaonski dio i dobila dobru kornjaču, povoljnog feniksa, odličan smjer gledanja, ali sam bila prisiljena po cijeli dan gledati u more djece koja dolazi i odlazi u moj stan, hrpu ostavljenih čaša na stolu ispred mene, dok su djeca stalno imala dojam da sam nadzorna kamera. To mi nikako nije bila namjera. Samo sam htjela malo mira da se posvetim radu na trenutnom Feng Shui projektu.

Ali što kada nemate sobu za sebe, što kada imate veliku obitelj i društvenu djecu pa se svaki dan čini kao manji tulum ili bar priprema za tulum, što kada volite ugađati svojoj obitelji jer je i vaš Ki broj takav da to pojačava?

RADNI STOL U KUTU

Što učiniti da Feng Shui bude sit i zadovoljan i sve ovce na broju?

Improvizirajte, ali slijedite pravila kako i koliko možete, počevši od najvažnijeg;

  • Radna ne ide u spavaću ako je ikako moguće – znači, hajmo u dnevnu jer je najčešće najveća prostorija u stanu. Imate li veliku blagovaonu ili kuhinju možete se i tu smjestiti.
  • Imajte svoj radni stol da ne morate svaki put kad dođe vrijeme jela ili slično spremati svoj materijal. To će vam jako utjecati na radnu koncentraciju, djelotvornost i na koncu pomicati rokove.
  • Izaberite mirni dio dnevne sobe, stol postavite tako da vidite sobu ispred sebe, a zid neka je iza vas ( Feng Shui to zove smjer kornjača – feniks i idealan je ).
  • Pokušajte biti licem okrenuti ka svom idealnom smjeru ili onome koji vam stvara potencijal koji trebate, npr. zapad donosi završetke poslova i zaradu, a sjever potencira razvoj karijere i mir.
  • Odredite si radno vrijeme ( kad nikoga nema kod kuće je idealno, to je jasno ) i držite se toga. Tako ćete usvojiti radnu naviku i poslovi vam se neće gomilati, biti ćete efikasni i aktivni
  • Radni stol uredite prema Feng Shui principima.
  • Uživajte dok radite. Ili bar budite zadovoljni. Ili bar zahvalite što imate to što imate.

Kako nismo posve jednaki, te pravilo 1 i 3 neće biti za svakoga. Morate znati svoje prioritete i sklonosti. Ako se ne možete isključiti, ako Vam fokus lako odluta, tada dnevna soba nije idealno rješenje za Vas. Osobno nemam s tim problem i mogu raditi u buci i gužvi. Moja bi djeca rekla; „ Što se praviš da nas ne čuješ?“

Ako Vas ometa pogled na ostatak prostorije možete si staviti pregradu, pano ili nešto slično.

Ako niti tada ne možete raditi, smjestite se u mirniju sobu.

Mora li ta soba biti spavaća soba, mislite o ovome; brak i odnosi se grade i njeguju. Spavaća soba treba biti hram ljubavi, strasti, nježnosti, uvažavanja, podržavanja i to mora ostati dominantna energija u toj prostoriji.

Vaš radni kutak treba ostati kutak. Ne širite se po cijeloj sobi i obavezno na kraju radnog dana pospremite svoj stol, posložite i spremite pribor i dokumente. Dobro je postaviti pregradu ako je moguće.

I ne razgovarajte s partnerom o poslu u spavaćoj sobi!

Kako urediti radni stol  prema Feng Shui principima?

Veličina stola

–  ako je stol premalen biti ćete bez koncentracije, teško ćete postići urednu površinu, teško ćete pronalaziti što Vam treba. Premalen stol pokazuje nizak nivo samopouzdanja i samopoštovanja.

–  ako je stol prevelik zvat će da njega ostavljate sve i svašta, te će na koncu biti premali za rad. Također, može stvarati osjećaj osobne važnosti i moći, odnosno pretjerano poticati snagu ega.

Kao i uvijek, balans je važan.

Materijal i boja

Drveni stol je uvijek najbolji, ali stol od teškog, masivnoga drveta odgovara velikim uredima, predsjedavajućim funkcijama, „ozbiljnim“ zanimanjima. Stol od  lakšeg drveta daje osjećaj nenametljivosti, fleksibilnosti .. Također ga možete lako premještati ( kao ja ) iz sobe u sobu bez teškoća. 

RADNI STOL U ZELENOJ BOJI

Boja stola može biti određena stranom svijeta ili Ki brojem osobe koja će sjediti za tim stolom, ali rijetko se viđaju stolovi u bojama. Bijeli, crni, sve nijanse smeđe i prirodne boje drveta su najzastupljenije. Ipak, prirodna boja drveta je najpogodnija. Stvara energiju kreativnosti, ideje, aktivnosti, zdravlja i napretka. Savršeno za rad, zar ne?

Moj stol je bijeli sa radnom plohom u boji drveta. To znači da sam se smjestila između dvije energije od kojih me jedna slabi ( metal – bijela boja ), druga kontrolira ( drvo –drveni stol u prirodnoj boji ).

Kako sam već ranije pisala o 5 elemenata u njihovom manje pozitivnom pozitivnom aspektu, već znate da se ne trebamo okružiti samo svojom energijom jer nas to vodi u osobnu neravnotežu. Izborom ovoga stola ja svoju sklonost da dugo promišljam prije nego što nešto započnem i sporost u završavanju započetog držim pod paskom upravo pravih energija; drvo – aktivno, brzopleto, nestašno i metal – fokusiran, odrješit i odgovoran.

RADNA STOLICA SA NASLONOM I RUKOHVATIMA

Radna stolica

Važno je imati dobru stolicu sa visokim naslonom i rukohvatima. Takva stolica ne samo da Vam čuva zdravlje i omogućava da duže vrijeme možete biti koncentrirani na posao, već Vam služi kao Kornjača, te Tigar i Zmaj ( zaštitnici o kojima će biti riječ u nekom od narednih postova ). Dakle, bit ćete energetski zaštićeni, podržani i sigurni.

Moja stolica je žute boje .. ( žuto – energija zemlje ), nek’ mi se nađe i moje energije!

Boja zidova

Bijeli zidovi su uvijek preporuka, no možete neku stranu svijeta ili energiju koja Vam treba istaknuti primjenom boje na jednom zidu ili dijelu zida. Treba samo upamtiti da energija vode ( plava boja ) ne smije ići iza leđa, već ispred Vas.

Ako se smjestili u nekoj od prostorija sa postojećom funkcijom ( dnevna, spavaća, blagovaona ) tada možete taj dio ili kut obojiti drugom bojom i tako istaknuti radnu sobu.

RADNI PROSTOR ZA ZEMLJANE OSOBE

Strane svijeta i boje

Sjeverozapad i zapad – bijela, siva

Jugoistok i istok – zelena

Sjever – plava

Jug – crvena, ljubičasta

Jugozapad, sjeveroistok – žuta, smeđa

Feng Shui raspored površine radnog stola

Feng Shui koristi BaGua kvadrat kao osnovi alat za sve postavke. Kada BaGua kvadrat postavite na ploču stola ona će vam pokazati kako da Vam da energija radi za Vas.

FENG SHUI RASPORED RADNOG STOLA

GORNJI LIJEVI KUT – BLAGOSTANJE, ZDRAVLJE ( Kristalna zdjela, kasica, neki vrijedan predmet, fontana, kineski novčići, biljka – lucky bamboo, mirni ljiljan .. )

SREDINA STOLA,GORE – SLAVA,JAVNA PRIZNANJA ( Predstavlja vaš imidž, uspjeh i kako želite da vas drugi vide. Staviti svjetiljku, certifikat, diplomu ili osobnu fotografiju s nekom primljenom nagradom.)

GORNJI DESNI KUT – VEZE ( Fotografija vas i partnera. Vas i partnerske tvrtke s kojom želite dobre odnose i uspješnu suradnju. Također, može se držati nešto što vam treba za rad ali neka je u paru; dvije iste kutijice ( keramika )za sitni uredski materijal. )

SREDINA LIJEVO – OBITELJ, KOMUNIKATIVNOST ( Možete staviti fotografiju obitelji ili predmet koji vam treba pri radu ako poklon od vaše obitelji. Vaš dugoročni cilj.)

CENTAR STOLA – DOBRA SREĆA, STABILNOS ( Držati prazno i čisto. Može se staviti nešto žuto, podloška za pisanje ili slično. Ako je stol od stakla dobro je s donje strane nalijepiti žuti papir – osnažit će centar i dati stabilnost u radu. )    

SREDINA DESNO – KREATIVNOST, FINANCIJE ( Predmeti od metala, bojice u metalnoj posudi,spajalice, post papirići .. što god vam u poslu služi za kreativnost. )

DONJI LIJEVI KUT – ZNANJE, MOTIVACIJA ( Držati knjige i drugi materijal koji vam pomaže u radu, daje vam dodatno znanje. Nešto što vas motivira. )

DOLJE, SREDINA – KARIJERA ( To je mjesto za ono čime obavljate svoj posao; računalo, tipkovnica, notes u koji se piše .. )               

DONJI DESNI KUT – LJUDI OD POMOĆI ( Telefon, mapa/ imenik sa podacima o klijentima i projektima. Preporučene boje – sivo i bijelo. Držati taj dio strogo i uredno, bez suvišnih stvari. )

UREDAN I ORGANIZIRAN MANJI RADNI STOL

Na kraju radnog dana svoj radni prostor dovedite u red ( sve posložite, bacite nepotrebno, ispraznite koš ). Tako ćete energiji koja vodi završetku poslova i naplate Vašeg rada pustiti da radi svoje.

I budite fleksibilni, jer život nije krut.

Moj današnji ured je moj vrt. Koristim topao i sunčan dan ( energija vatre me hrani ), ispred mene zelenilo i bilje ( energija drveta stvara ideje i potencira kreativnost ), okrenuta ka mom feniksu sa kornjačom iza leđa ( pogled prema naprijed potencira viziju budućnosti, kuća iza leđa mi daje potporu i sigurnost ).

CARPE DIEM

Sretno i uživajte u životu i radu!

I want this!

You may also like