FENG SHUI I GODIŠNJA DOBA; LJETO, KASNO LJETO I JESEN

Iako se čini da posljednjih godina imamo dva, možda tri godišnja doba,  Feng Shui priznaje pet godišnjih doba; proljeće, ljeto, kasno ljeto, jesen i zimu. Naravno, svako godišnje doba pripada jednom od elemenata, odnosno energija.

Prema Feng Shuiu ljeto pripada energiji vatre.

Kao i uvijek ljeto je proletjelo brzo i nastupilo je kasno ljeto. Dobro je napraviti osvrt na ono što je završilo jer se tako pročešlja energija, prosiju se uspjesi i manji uspjesi, dozvoli se da ono što treba doći ima plodno i slobodno tlo.

Feng Shui i energija vatre/ ljeta u odnosima

Blještavo, razdragano, sjajno, veselo, aktivno, društveno, vrelo, golišavo, razigrano, raspršujuće, ponosno, prosvjetljujuće, strastveno, zaljubljeno ljeto je godilo svima. Iako nam uvijek nedostaje kada se  završi, dobro da je tako jer obilje energije vatre nije lako za izdržati kroz duži period.

U podneblju gdje je ljeto trajno godišnje doba lako se stvori neravnoteža. Požari su česta pojava, bilje traži neprestanu brigu jer ljeto ih slabi, koliko i hrani.

Energija vatre zna stvoriti površnost i to se može očitovati u međuljudskim odnosima i poslovima tijekom ljeta. Sve se tijekom ljeta događa brzo, eksplozivno i pod jakim emocijama. Kada bismo svi mogli tijekom ljeta biti na godišnjem odmoru, na planini za razbistriti um ili na moru za rashladiti se kupanjem izbjegli bi razne nepromišljenosti. Ponos, ego, tvrdoglavost, prepotentnost i svađalački duh upravo tijekom ljeta ima tendenciju rasta. Naravno, to su manje povoljni aspekti energije vatre i pojavit će kada dođe do neravnoteže u okolišu ili u osobi. Kako čovjek nije stijena i podložan je utjecaju okoline, na čemu se Feng Shui i temelji, tako je oprez od navedenih neravnoteža tijekom ljeta nužan. Posvađamo li se s nekim tijekom ljetnih vrućina, u zimi nećemo niti znati zbog čega se to dogodilo. Pitanje je samo može li se nerazumijevanje izgladiti.

VODA KONTROLIRA VATRU – LJETO I MORE SU U PARTNERSKOM ODNOSU

Godišnji ljetni odmori, kao i školski praznici su u ljetnom periodu iznimno važni jer raspršena energija koja prevladava nije pogodna za učenja i koncentrirani rad. Pogodni su tek razni hobi tečajevi umjetničke prirode, avanturistički  sportovi ili bilo što gdje bismo se mogli istaknuti, eksponirati. Naravno, ljeto nudi jasnoću i iluminaciju i dobro je počastiti se nekim tečajem duhovne prirode; reiki, meditacije, TM, svjesno disanje, svjesna prehrana, Feng Shui ( naravno )  i slično. To vodi osobnoj ravnoteži i ljeto u tom slučaju može uživanje i osobna nadogradnja.

Također, tijekom ljeta ravnotežu stvaramo laganom prehranom i odjećom. Lepršavi i prozračni materijali, svijetle boje, te prehrana bazirana na kratkoj termičkoj obradi ( roštilj npr ) i sirovom ( salate, voće ). Sigurno i sami osjećate da hrana koja se duže kuha, peče i tako upija energiju vatre ne odgovara tijekom vrućih mjeseci. Sarma i grah će još malo čekati, jer na jelovniku se nudi velika salata, lagano jelo od tjestenine i sladoled.

Ljeto je vrijeme druženja, izlazaka, uspjeha i slave. To su također potencijali energije vatre. Koncerti, festivali, ljetne fešte, gradska i seoska slavlja .. svi ti događaji po svojoj energiji pripadaju ljetu, odnosno energiji vatre.

Zar je za čuditi se što je ljeto omiljeno godišnje doba zamalo svima?!

Ljeto u Feng Shui eksterijeru i interijeru

Više sam puta naglasila da Feng Shui počinje izvana prema unutra. Tijekom ljeta se može reći da živimo u eksterijeru. Odlasci na more, u kampove, na razna društvena događanja, te boravak u vrtu nas seli iz zatvorenog prostora napolje. Šišanje trave, obrezivanje i uređivanje vrta tijekom ljeta, za onoga kome je to strast, omogućava opijanje energijom vatre.

TIJEKOM LJETA ŽIVIMO U EKSTERIJERU

U interijeru se pojačano koristi bijela boja, svjetlo plava, tirkizna, boja pijeska, te prirodni materijali; špaga, drvo, lan, pamuk … Bojimo zidove, posteljina i dekoracije u kući također podliježu navedenim bojama i materijalima.

Moja je dugogodišnja navika topli, debeli, crveni, vuneni tepih koji koristim tijekom zime skloniti kad dođe toplo vrijeme. U trenutku kada stavim veliki tepih od jute u prirodnoj boji moja obitelj zna da se dolaze topli dani. Po mojoj seobi tepiha i lastavice se mogu ravnati.

Sve je to samo da se vatra drži pod kontrolom! Bez toga bismo mogli izgorjeti u prevelikim emocijama koja vode u ekstremne situacije. Iako uzburkani odnosi ne traju dugo kao ni ljeto, posljedice mogu ostati nešto duže zbog naše ljudske sklonosti da svoj ego hranimo neopraštanjem i tvrdoglavošću.

Sada kada znate da je za sve „kriva“ energija vatre koja dominira, trebalo bi biti lako oprostiti, tolerirati, razumjeti, uvažavati, voljeti!

To nas uvodi u novu energiju i novo godišnje doba. U kasno ljeto i energiju zemlje.

Kasno ljeto u Feng Shuiu

Zemlja je energija koja je stabilna, čvrsta, ustrajna, sigurna, mirna. Zemlja prihvaća, trpi, podržava, razumije.

Prema Feng Shuiu zemlja vibrira na tri načina; kao visoka, stabilan, vječna i mudra planina, kao plodna zemlja koja daruje, rađa, po kojoj se gazi, koja sve prihvaća, te kao centar, točka postanka koja ima moć da sve koliko stvori, toliko i uništi. U Feng Shuiu ta se energija naziva biti ili ne biti.

Ljeto kada se primakne svome smiraju, energija vatre se stišava, vrelina postane ugodna toplina, titravo vreli zrak koji pleše od strasnog života u sebi se pretvori u bogato šarenilo zrelih mirisa i boja. Tonovi crvene prelaze u narančastu, žutu i na koncu u smeđu. Plodnost se pokazuje u svemu.

BOGATSTVO OKUSA I BOJA DARUJE NAM KASNO LJETO

Priroda stvara neopisive ljepote u bojama lišća, cvijeća i plodova. Bundeve, tikve svih vrsta, gljive, jabuke, šljive i ostali dukati prirode obilato nam dolaze.

Ipak, još se osjeti trag ljeta, znamo da jesen stiže i pružen nam je ovaj savršeni trenutak mira, stanke za retrospekciju, za završavanje planova, za otkrivanje usmjerenosti u životu, za osjećaj velikodušnosti i za kontemplativnost. Kasno ljeto ima vibraciju energije zemlje, tople od akumulirane sunčeve energije i plodne od uloženog truda tijekom ranijih mjeseci.

Kasno ljeto u eksterijeru i interijeru

Priroda nam pokazuje svojim primjerom,  mi ju  lako slijedimo i u svoj dom unosimo tople boje u žutim i smeđim nijansama. Kako je ljeto još u zraku u boje su uvlači i crvena i narančasta. Jastučići, zastori, posteljina u tim tonovima stvara mirnu toplinu koja odiše sigurnošću. Svi volimo kasno ljeto!

Prehrana će nam postati toplija. Juha od bundeve dočarava pravu energiju kasnog ljeta; topla, kremasta, izdašna, hranjiva, zagasito narančaste boje, mirisna i slatka. Pa još kuhani ili pečeni kukuruz! Žut, sladak, bogat i sočan.  A tek kesteni, mmmmmm!

JUHA OD BUNDEVE – ENERGIJA ZEMLJE

Okusi i boje kasnog ljeta su svuda oko nas i unoseći ih u svoj dom mi ćemo proteklu energiju vatre dostojno i sa ljubavlju i zahvalnošću ispratiti, te otvoriti vrata onome što će doći.

Ukrasite svoja ulazna vrata i vrt bundevama, kestenjem, vjenčićem u tonovima žute, narančaste, crvene i smeđe. Možda čak poželite obojiti zid u neku od tih boja. Neka to bude jugozapadni ili sjeveroistočni zid.        

Može li energija zemlje otići u svoju krajnost kao što je gore opisano za energiju vatre, možda se pitate. Nema iznimke u prirodi, svi su jednako važni, sposobni, potrebni, moćni.

Iako se neravnoteža energije vatre/ ljeta opazi trenutno jer vatra se lako izmakne kontroli i energiji zemlje se to može dogoditi. Doduše, teže je to opaziti jer kod zemlje se sve događa sporije, time i temeljitije.

Stoga u kasno ljeto možemo postati usporeni, tromi, možemo se početi brinuti ( zbog dolaska zime, zbog sumiranja proteklih nastojanja, zbog novog početka … ), teško se odlučujemo za korake koje moramo poduzeti.

Ipak, ima i zemlja svoj ekstremni oblik neravnoteže, a to su potresi i vulkani. Zemlja će sebi rijetko dozvoliti takav odlazak u krajnost, ali je moguće ako dugo trpi. U prirodi zemlja će potresom pokazati da je vrijeme da se stane, razmisli, osvijesti koji su koraci vodili u neravnotežu, dok vulkan predstavlja zemlju koja više ne može trpjeti, koja je došla do svoje točke pucanja. Kod ljudi će to značiti da će osoba od koje se to nikada ne biste nadali naprosto puknuti i izbaciti silinu emocija za koje niste niti znali da ih ima. Ne uzimajte stoga „zdravo za gotovo“ majke, majčinstvo, partnere i partnerstvo ( svaka ta uloga pripada energiji zemlje ). Ima li netko iz Vaše obitelji Ki broj 2, 5 ili 8 i počne se očitovati u stagnaciji, brizi, promišljanju bez kraja i konca, znajte da je u neravnoteži.

Budući da zemlju hrani vatra, idealan lijek za pomoć zemlji je ljubav. Više puta dnevno veliku injekciju ljubavi zalijte obilato sa pažnjom, nježnošću i zagrljajima. O nuspojavama ne morate pitati niti liječnika niti ljekarnika.

Jesen u Feng Shuiu

Na koncu, evo nas u  sadašnjem trenutku. Jesen je stigla!

Ljeto je divno, brzo prođe, ali je toliko burno i aktivno da nam ulazak u kasno ljeto dođe kao udisaj zraka nakon ronjenja. Ipak, to bogato i iscjeljujuće godišnje doba je prijelazni period, priprema za pobiranje plodova, jer upravo to u Feng Shuiu predstavlja jesen.

Feng Shui jesen prepoznaje kao energiju metala.

SIVO + NARANČASTO, METAL + ZEMLJA

Kompaktno, čvrsto, snažno, društveno, zabavno, opušteno godišnje doba koje nas vodi ka realizaciji zamišljenoga, ka naplati uloženoga, završecima svih poslova. Jesen predstavlja obilje i produktivnost, zabavu i veselje, ali nešto kasnije i mudrost i vodstvo. Pojavljuje se želja za učenjem, za napretkom, čak natjecanjem. Nova školska godina počinje baš u pravo vrijeme.

Feng Shui i energija metala i jeseni u odnosima

Energija metala stremi vodstvu, mentorstvu i brizi o mladima, nemoćnima i podređenima. Učitelji koji su rođeni u energiji metala ( Ki 6 i 7 ) bi mogli biti savršeni u toj ulozi. Isto vrijedi i za poslovno i državno vodstvo. (Možda ne bi bilo od zgorega slijedeći puta državno vodstvo birati prema Ki broju, a ne prema stranci. I većih smjelosti je bilo, što ne bi pokušali i ovo?! )

Nezgodno može biti samo ako osoba rođena u energiji metala bude u neravnoteži, jer manje povoljni aspekti metala su umišljenost, arogancija, snažan ego, odavanje užicima ili pretjeranom trošenju.

Čini se kao hod po oštrici noža, zar ne? Ipak, „metalci“ su fokusirani, marljivi, temeljiti, vrlo disciplinirani te je vjerojatnost da će se naći u velikoj neravnoteži zapravo malena.

Dođete li u kontakt sa osobom koja je jasna u objašnjavanju, odmjerena,organizirana, zabavna u društvu, sklona pobrinuti se da svi imaju punu čašu, te spontano preuzme vodstvo u raznim događanjima koje ćete svi rado slijediti, znajte  da ste naišli na osobu rođenu u energiji metala. Najčešće su te osobine vrlo skromno istaknute, čak neprimjetne. Vođa iz sjene – to bi bio dobar izraz za osobu rođenu u energiji metala.

Jesen je i sama takva. Skromna u svom isticanju, ali vrlo važna pri opstanku.

Jesen u eksterijeru i interijeru

U jesen se sve sažima, povezuje. Ono što se ljetos raspršilo, sada se skuplja. Svjetlost i toplina kreću prema svom minimumu, rast bilja i plodova je završilo i treba ga sakupiti. Čitava priroda odiše bogatstvom i obiljem koje se nudi.

DOBRODOŠLICA JESENI DEKORACIJOM U BIJELOJ BOJI

I ne čekajte da se ponudi dva puta, jer zima čeka, tapka na samom pragu, ako ne baš kuće, ali onda dvorišta.

Jesen je vrijeme za pobiranje plodova prirode i uloženog truda i rada. Počastite se, zaslužili ste!

Materijalizaciju svog ranijeg djelovanja ćete lakše provesti ako potencirate energiju metala u svom okružju.

Bijela i siva boja predstavljaju energiju metala i jeseni, one malo kasnije jeseni, kada lišće prekrije tlo, a kiše budu učestale. Bijela boja zidova je opća Feng Shui preporuka jer prostor čini prostranijim, kompaktnijim, urednijim. Druge energije je dovoljno unijeti bojanjem jednog zida ili dijela zida. Za dekoraciju koristite metalne predmete, te one u boji srebra i zlata. Npr; dekorativna bijela, srebrna ili zlatna jabuka ( metalna ili drvena ) predstavlja energiju metala svojim oblikom i bojom ( i materijalom, ako je metalna ) te predstavlja obilje,  zrelost, nagradu. Stavite ju na zapad ili sjeverozapad i potaknite aspekte jeseni/ metala da ispune Vaš dom.

Potrebnu energiju možete pojačati odjećom u sivoj i bijeloj boji, metalnim nakitom, ali i hranom oprog i pikantnog okusa;  rukola, đumbir, soja, leća, senf, žitarice ..

Čini li Vam se da je sve hladno i bez boje, nemajte brige jer jesen je višeslojna. U početku šarena, topla i mirisna, zatim vlažna, hladnija, oštrija, kompaktnija. Ali baš sve je kako treba biti! Uvijek je tako.

Treba li Vam ipak nešto boje predlažem da primijenite stari običaj i stavite dunju na ormar. Svojim oblikom i tvrdoćom predstavljat će jesen, a svojom bojom i mirisom podsjećat će da je ljeto, kao i kasno ljeto, netom bilo tu.

Nauživali smo se strasti, ljubavi, uspjeha, izlazaka ( LJETO – VATRA ), akumulirali smo si zalihe svega toga za potporu i sigurnost ( KASNO LJETO – ZEMLJA ) te možemo ušetati u jesen i pobrati plodove svog rad i nastojanja ( JESEN – METAL ). O, ta divna jesen što šumi, kapa, zrije, bruji, opada, daje, omogućava, smiruje, grije, hladi, vodi, usmjerava! Bogata okusima, mirisima i iskustvima

Prepustite joj se, jer nakon nje dolazi zima koja će nas povesti u dubinu, ali o tome neki drugi put.

Želite li saznati kako je živjeti svakodnevni Feng Shui i koje je promjene prošla moja obitelj prihvaćajući Feng Shui u život, pročitajte e-knjigu.

I want this!

You may also like