FENG SHUI I MEDITACIJA

Što možete saznati u ovom tekstu?

  • u kakvoj je vezi meditacija i Feng Shui
  • Feng Shui koraci ka zdravlju
  • zašto je dobro meditirati
  • koju vrstu meditacije izabrati

Feng Shui kao vještina uređenja prostora ima zapravo jedini cilj dovesti čovjeka do života u skladu sa prirodom. Budući da priroda uvijek teži biti u ravnoteži mi se samo trebamo ugledati na nju da bismo imali život kakav trebamo i zaslužujemo.

Kada priroda nije u ravnoteži ona ide prema tome i mi to zamijetimo i osjetimo kroz vremenske i klimatske nepogode, promijene na životinjskom i biljnom svijetu. Priroda zapravo samo čini ono što mora da  povrati svoje zdravlje, svoj balans.

Upravo to i mi trebamo kada osjetimo da odstupamo od svoje biti koja je zdrava, uravnotežena, kreativna, duhovna, mudra …

Feng Shui pomaže da uređujući prostor u kojem živimo uredimo i sebe same. Sve je povezano i stoga je nemoguće urediti dom prema Feng Shui principima i ne promijeniti se.

Za to postoje koraci koje Feng  Shui slijedi.

Feng Shui koraci prema zdravlju;

duboko i svjesno disanje, svjesna prehrana, tjelovježba, meditacija, Chi ( energija ), Yin i Yang, 5 elemenata ( Voda, Drvo, Vatra, Zemlja, Metal ), 9 zvijezda ( Vega, Polaris, Zviježđe u Medvjedu ).

Dakle, nije dovoljno postaviti krevet ili fotelju na precizno odabrano mjesto ili okrenuti se prema svom najpovoljnijem smjeru ili primijeniti bilo koju od Feng Shui postavki o kojima ste mogli ranije čitati. To je samo dio primjene Feng Shuia.

Potrebno je prihvatiti se uređenja i brige o prvom stanu koji imamo, stanu naše duše, a to su tijelo i um.

Budući da je sve povezano i jedno se s drugim mijenja, moguće da vam se dogodi da kada počnete radit na jednom spontano krenete i na ostalo. Ako Vas je zainteresirao Feng Shui jer želite uz pomoć boja na zidovima oplemeniti prostor, to je posve ispravno. No, poželjeti ćete tada saznati i koju sliku na zid je dobro staviti, zanimat će Vas i kojoj energiji pripadate, na koju stranu svijeta da postavite krevet za dijete … i prije ili kasnije doći ćete do toga da birate hranu koju jedete, da birate društvo u kojem se krećete, da tražite aktivnost ili sport u kojem ćete osjećati napredak uz zadovoljstvo … Moguće je da krenete i iz drugog smjera; već pazite što jedete, već se bavite sportom, već ste obojili zid  …. ali um još niste umirili. Sve su to Feng Shui koraci ka zdravlju: disanje, prehrana, tjelovježba, meditacija, 5 elemenata i drugo.

Danas ćemo se baviti umom.

Naš je um vrlo moćno sredstvo koje može dosegnuti daleko više znanja i moći nego mi to uobičajeno činimo. Ne koristimo ga dovoljno. Zaboravili smo kako se to radi.

Da bismo se sjetili, da bismo otkrili svoje poslanje, svoje sposobnosti potrebno je slušati srce, te dozvoliti umu da odradi svoj dio posla. Srce zna što, um će znati kako.

OTKRIJTE SVOJ POTENCIJAL UZ MOLITVU, MEDITACIJU, OPUŠTANJE
OTKRIJTE SVOJ POTENCIJAL UZ MOLITVU, MEDITACIJU, OPUŠTANJE

Ono što je teško u vezi toga je to što um brblja, brblja, brblja .. Nikada ne miruje i o svemu ima svoj sud. U gomili tih brbljarija su i moćni alati, ali ih moramo profiltrirati od svakodnevnih misli koje ne vode ka fokusu na ono čemu težimo ići.

Za um je dobro da se bavi svime i svačim, tricama i kučinama naše ( najčešće ) prošlosti jer tako se relaksira i prazni. Na taj način učimo o sebi, promatramo postupke i „pogreške“ koje smo činili, učimo iz njih. Želimo li  ipak upotrijebiti moć koju um ima moramo mu dati priliku, pronaći način da se posve isprazni, te da u tišini i miru koji raste čujemo ono što tražimo; ideje, smjernice, upute, vodstvo. Da čujemo zvuk Univerzuma – Svevišnju tišinu koja vibrira.

Meditacija vodi upravo tom stanju uma!

Meditacija je praksa ili duhovna vježba uz pomoć koje se uvodimo u razmišljanje i udubljivanje. Pomaže da se usredotočimo na točno određeni problem, pobudu koju osjetimo ili da ju u sebi potražimo. Meditacija, za razliku od svakodnevnog razmišljanja, nas vodi u mir i kontrolirani um koji će spoznati moć koju svi imamo.

Nije to tako mistično kako se čini, ta moć o kojoj se toliko priča. Riječ je o tome da svaki čovjek može ostvariti sve što zamisli. Problemi koji onemogućavaju da do toga dođe su jednostavni i svakodnevni;

nemamo povjerenja u sebe, ne znamo što želimo, ako znamo što želimo mislimo da je to nemoguće, nelagodno nam je izreći svoje snove zbog straha od podsmijeha i osude, ne moguće nam je dovoljno dugo biti usredotočeni na svoj cilj jer uskaču svakodnevne brige, ne dozvoljavamo si da uopće sanjamo, uvjereni smo da nam okolina i sve u njoj ne omogućava da se ostvarimo, odgoj nas koči, godine u kojima se nalazimo nam nameću obrazac uvjerenja i ponašanja … moglo bi se nabrajati satima, danima ..

Za početak ostvarenja sebe potrebno je znati što želimo i tko želimo biti. Imamo pravo odlučivati o svom životu. Svaki dan iz početka, ako treba.

Ta spoznaja koja vodi izboru i odluci o našem putu je najveći kamen spoticanja. Ne znamo što želimo!

Meditacija može pomoći da se dođe do te spoznaje. Nadalje, može pomoći da saznamo put kako do tamo stići. I to je to!

Dakle, meditaciju možemo koristi kao vježbu koncentracije, kao relaksaciju, te kao praksu koja vodi uvidima i naravno, zdravlju tijela i duha. Dobro je proći neki kurs za meditaciju, još bolje je češće se sastajati na grupnim meditacijama jer energija grupe je snažnija od energije pojedinca. Učitelj meditacije će Vam pokazati tehniku i uvesti Vas u meditaciju, a može Vas kroz meditaciju voditi u određena iskustva i kroz određene procese.

Meditirati se može tako da mirno sjedite posve koncentrirani na svoje duboko i usporeno disanje, možete pokušati i sa meditacijom koja se odvija uz pomoć ključne riječi, zvuka – mantre. Uz pomoć mantre um se smiruje jer se drugim mislima ne dozvoljava da remeti mir koji meditant teži postići.

Za neke meditacije se koristi točno određena osobna mantra koju dodjeljuje učitelj, na primjer TM ( transcendentalna meditacija ) ili možete meditirati na zvuk Om/ Aum. Naravno, može se meditirati i uz posebnu glazbu, uz pjevanje ili plesanje. To su aktivni oblici meditacije.

Meditacija dubokim disanjem je vrlo snažna i učinkovita.

Sve što trebate je udobno se smjestiti, umiriti, opustiti i započeti disati; udišite lagano kroz nos tako da osjetite kako Vam se cijelo tijelo puni kisikom. Možete ruke položiti na trbuh i prilikom disanja osjećati ćete kako se tijelo podiže, puni udisajima. Nakon toga ide izdah kroz usta. Pod rukom ćete osjetiti da se tijelo prazni. To je sve što se tiče postupka. U čemu je onda ta posebnost svjesnog disanja, možda se pitate?

Misli će Vam početi lutati, a Vi trebate ponovo dovesti pažnju na disanje. Krene misao .. svježi, topli kruh tako lijepo miriše, kupit ću ga kada … uuuuuudahhhhhhhhh, pa iiiizdah .. nazvat ću mamu da joj kažem … uuuuudaaaahhhh, iiizdah … dugo nisam igrao šah, gdje sam ga uopće ostavio prošli puttt .. uuuuuudaaahhhh, izdahhhhh .. još samo .. uuudaaaahhh, iizdahhh, uuudahhh, iiizdahhhh, uuudahhh, iiizdaahhh … Na koncu će misli se povući, ostat će samo zvuk Vašeg disanja, šum zraka koji prolazi kroz Vas i naći ćete se u stanju opuštenosti i mira koji ima rješenje za sve.

Možda Vam je najprirodnija meditacija uz molitvu.

Moliti poznate molitve kao Očenaš ili neke osobne iz srce posve je učinkovito kao bilo koji oblik meditacije, jer molitva to i jest. Ponavljajte  naučene  riječi dok one ne postanu lagano tekuće i tako povedu nagomilani stres i tjeskobu van, a puste mir i ljubav unutra.

Postoje mnoge molitve. Izaberite onu s kojom vibrirate, koja vam nije naporna,  onu osjećate da Vas vodi u stanje dubokog mira i pruža sreću. Molitva na silu teško će Vam pružiti ono čemu težite. Meni je posebno draga molitva Anđele, čuvaru mili … U nekim situacijama mi naprosto sama počne kliziti kroz um i tada znam da ju i trebam, da mi je poslana i ne pitam zašto, samo molim, molim, molim …

Od drugih molitvi preporučam i Gayatri Mantru. Porijeklom je iz Veda i vrlo je snažna. Ponavlja se 108 puta. Vrlo mi je draga jer mi uvijek donese nevjerojatan osjećaj radosti. Također, Om Mani Padme Hum i Om Namah Shivaya su molitve koje volim, te pozivam da ih poslušate na You Tube-u i potražite njihovo značenje. Možda Vam se svide, možda ne. 

Meditacija na Om /Aum je meditacija koja se smatra mantrom nad mantrama. Aum je zvuk, odnosno vibracija Univerzuma i dok kroz sebe provodite taj zvuk, osjećati ćete kako duž vaše kičme, kroz cijelo tijelo prolazi vibracija. Osjećaj koji dolazi od pojanja Oma je apsolutan mir, tišina, prisutnost, lakoća. Om ili Aum nas dovede do našeg izvornog zvuka, naše prvobitne vibracije.

Nemate li priliku otići skoro na tečaj meditacije, a želite pokušati meditirati, tada meditacija na Aum može biti Vaš samouki početak.

Ništa ne trebate osim sjediti opušteno, udobno i ponavjati Aaaauuuummmmmmmmmmmmmmmmm. Kao i svaka mantra, tako i Aum služi za fokus, pomaže umu da se umiri i otvori.

TM je prirodna i jednostavna tehnika meditiranja i opuštanja u kojoj praktikant treba dva puta dnevno udobno sjedeći „provlačiti“ svoju osobnu mantru kroz um. Namjera nije da se zaustave misli, već da ih se propusti, dozvoli da mirno teku. Misli su prirodne i dok u stanju meditacije klize kroz um, one se oslobađaju i donose mir, ugodu i vode ka zdravlju mentalnom i fizičkom, jer sve je povezano.

TM meditaciju započinjete tako da se udobno sjedeći smjestite. Možda ne možete biti mirni 20tak minuta jer za to je potrebna koncentracija i upravo za to vam treba mantra. Dok ju provlačite kroz svijest, navirati će i druge misli. Kada ih postanete svjesni, zamijenite ih sa mantrom i tako ponavljate 20 minuta.

To Vam izgleda nešto poput ovoga;  „mmmmmantraaaa“ … mmmanaatraaa … maan … moram platiti sutra onaj račun … što da obučem za kad budem išla na onaj važni sastanak … mmmmaantra … maaa … propustila sam film jučer … veselim se kavi ujutrooooo … maannnntra … maaannnntraaa … maaa … i tako dalje.

Kada koncentracija pređe u stanje duboke meditacije, kontemplacije, tada Vam mirno sjedenje neće predstavljati niti malo napora.

Što više budete primjenjivali, TM će vam više donositi; otpornost na stres, dobar san i zdravlje, kreativnost i osobni razvoj …

Prije više od 25 godina sam prošla tečaj TM meditacije i primila svoju mantru. Putovanje na koje me odvela ta energija tog dana pamtim još i danas vrlo živo i snažno. No, svatko ima svoja iskustva u vezi s meditacijama. Iako sada koristim Reiki kao duhovnu praksu, meditaciju i metodu iscjeljivanja, još uvijek po navici i iz želje da ju ne zaboravim, provlačim kroz svijest svoju mantru. Činim to u hodu, dok se vozim, šetam i slično i uvijek mi da snagu i nadu.

Reiki nije meditacija.

Reiki je prirodna metoda iscjeljivanja. Najprije morate proći inicijaciju, odnosno tečaj reikija na kojem ćete primiti znanje kako da energiju iscjeljenja pustite u svoju fizičku, mentalnu i emotivnu razinu. Tretman reikija traje oko 45 do 60 minuta,  svako jutro i svaku večer. Obavlja se tako da ležeći stavljate ruke na svoje čakre – mjesta vrtloga energije i propuštate energiju iscjeljenja da ulazi u Vas. Reiki djeluje na puno dubljoj razini nego meditacija sama po sebi.

Reiki za mene predstavlja način života. 

Postoji i meditacija uz zvuk gonga.

Gong stvara posebnu vibraciju koja dovodi do opuštanja, ali i do otpuštanja nakupljenog stresa i briga. Vibracija koja se širi od gonga može biti nježna i milujuća, ali i snažna i eliminirajuća. Gong, kao i bubanj koristim prilikom energetskog čišćenja kuća, stanova, ureda.

Nebrojeni su načini meditiranja i pozivam Vas da više o tome potražite na internetu. Opisala sam samo one koje poznam, koje sam iskušala, koje još primjenjujem. Vi otkrijte svoj način da dovedete zdravlje, mir, stabilnost, opuštenost i ljubav u sve razine svog postojanja.

Neka vrsta meditacije će Vam odgovarati više, neka manje, a moguće je i da Vam ona koju prakticirate postane nedostatna i tada pokušajte drugu. Nema pravila koje bi odredilo koja je meditacija za Vas.

U meditaciji možete dobiti odgovore na neka pitanja ili nedoumice u svom životu. Prije same meditacije, kada se već udobno smjestite i opustite, postavite u sebi pitanje i zamolite za odgovor i krenite sa meditacijom.

Ne očekujte ništa i dobite ćete sve što Vam treba.

Nakon završetka meditacije odgovore koje ste čuli unutar sebe zapišite na papir ( najbolje da imate uz sebe notes ili bilježnicu koju ste namijenili upravo za tu svrhu ). Ponekad ćete dobiti poruke koje nemaju smisla, ali vremenom će se pokazati o čemu je bila riječ. Poruke mogu zvučati kao Grunfove parole ( lik iz stripa Alan Ford ); Šuti jer neprijatelj je gluh ili kao jedna koju sam tijekom reikija primila prije koju godinu; Ako želiš da te čuju, šuti!

O Grunfovima se može mozgati, a moja se sama rastumačila kada je za to došlo vrijeme.

Zapamtite, meditirati može svatko. Prepreka nisu niti godine, niti religija, niti uvjeti i način života. Svatko ima pravo naći svoj duboki mir!

Eto, sada ste naučili još jedan važan dio primjene  Feng Shuia! Tretirati tijelo, um, duh, kao i dom je jednako važno. Obojiti zidove u neku boju, a ne obojiti srce zlatom blagoslova koji donosi mir u srcu, neće dati dobar Feng Shui!

Ommmmm…

Želite li saznati kako je živjeti svakodnevni Feng Shui i koje je promjene prošla moja obitelj prihvaćajući Feng Shui u život, pročitajte e-knjigu Na putu vode i vjetra.

Želite li pročitati Priču o 5 elemenata u kojoj sam pokazala nastajanje i odnose među energijama/ elementima, možete se prijaviti na moj blog i primit ćete na poklon pdf. Ako se ne želite pretplatiti knjigu ( novouređenu i  s novom naslovnicom ), možete kupiti.

I want this!

You may also like