KAKO DA LJUBAV POSTANE PANDEMIJA?

Želim, skoro da moram podijeliti s Vama jedno iskustvo.

Jučer mi je jedna draga gospođa postavila pitanje:

Što radim kada moram boraviti u blizini loših osoba? Kako si pomognem kada baš nikako ne mogu izbjeći blizinu zločestih, pakosnih, ljubomornih i negativnih ljudi?

Možda ju nije zadovoljio moj odgovor, barem se tako činilo, no što je tu je. Kako sam rekla, tako vjerujem i osjećam.
Dakle, za mene ne postoje loše osobe!
Svatko od nas je biće i u svojoj suštini je divno, lijepo, svjetlosno, toplo biće ispunjeno ljubavlju.
Okolnosti u kojima živimo nadvladaju našu nutrinu i postanemo vanjština koja nije ugodna oku, uhu ili srcu.

Teško djetinjstvo, težak posao, manjak novca, nesređena obiteljska ili egzistencijalna situacija .. sve to utječe kako ćemo se ponašati, misliti, govoriti, osjećati.
Kada sam zbog neke situacije dovedena da svoje vrijeme i prostor dijelim sa osobom od koje osjećam nelagodu bilo koje vrste ili koja jasno pokazuje netrpeljivost ili je čak neugodna u svom nastupu prema meni, svjesno se podsjetim  da taj nastup i ta osoba preda mnom nije istinski ta osoba kojom se pokazuje.
Ispod podsmijeha, zajedljivih riječi, grubog ponašanja postoji savršena duša koja igra svoju ulogu.


Zašto nas smeta kad se netko neugodno ponaša prema nama?
Svi se volimo osjećati lijepo i prihvaćeno i ne odgovara nam kada nas netko ne voli. Nemamo tada potvrdu da smo vrijedni ljubavi, pažnje, uvažavanja, poštovanja.
Lako nam je voljeti naše partnere, naše bliske osobe jer one vole nas. Uvažavaju, podržavaju, odobravaju nas, vjeruju nam. Lako je njih voljeti, zar ne?
Ali voljeti onoga koji viče i kritizira je herojski podvig!

LJUBAV JE STANJE PRIRODNE RAVNOTEŽE

Zašto i kako sam se dovela do takvog stava i razmišljanja?
Najprije zato jer volim sebe i nije mi stoga posebno bitno što drugi misli o meni. Zatim, volim svoj mir i kada se lijepo osjećam, te ako bih se primila emocija koje mi druga osoba šalje, poremetila bih svoj mir, energija bi mi se spustila, osjećala bih se uznemireno, možda čak ljutito. Ti osjećaji mi se ne sviđaju i ne volim se s njima susretati.

Zašto volim sebe?
Zato jer sam i ja biće, duša koja je savršena, divna, topla, nježna i ispunjena ljubavlju. Iz istog izvora, od istog materijala i na posve jednak način sam stvorena kao i osoba ispred mene, kao Vi i kao sve osobe na svijetu. Nije mi se stoga teško voljeti, niti mi je teško voljeti bilo koga drugoga.
Kada ne bih voljela sebe, Vas ili osobu koja me kritizira, podsmjehuje mi se itd, to bi značilo da ne volim našu istinsku suštinu, našeg Oca.

Sve je to stvar energije, ponovo. Svi smo mi samo spoj atoma i molekula, vibriramo, privlačimo, odbijamo … ali svi smo duše iz potpuno istog Izvora potekli.

Loše i zločesto ponašanje, kako se izrazila moja sugovornica, je samo pokazatelj razine svijesti i života te osobe.

Naravno, u ovom trenutku se možemo zapitati kako se mi ponašamo prema drugima. Ukazujemo li poštovanje i pažnju drugim ljudima, jesmo li ugodni, slušamo li sugovornika ili se ponosimo svog jezika bez dlake? Imamo li negdje problem zbog kojeg ne vidimo svjetlo u sebi i u drugoj osobi?
Svi imamo teških situacija. Ne postoji obitelj bez mrlje. Svatko se može sjetiti neke drame iz prošlosti. Veliki broj osoba ima neostvareni san.

I što s tim?! Želite li nositi svoj kamen drame oko vrata cijeli život? Ili biste radije izabrali živjeti u ljubavi, sreći i miru?

U ovom životu koji sada živimo svaki dan možemo odlučiti kakvi želimo biti!

Jeste li dobro odabirali, osjećate li se dobro s tim tko ste?
Veliki broj ljudi proživi nesvjesno sebe. Žive, vole, vrijeđaju, ljube, ogovaraju … iz dana u dan i ne misleći zašto tako čine.
Jednom me moja draga prijateljica pitala zašto se neprestano analiziram. Rekla sam joj da od sebe uvijek krećem. Kada kažem nešto što kod drugoga izazove nevoljkost ili nelagodu, ako povrijedim nekoga svojim djelom ili riječju, moram stati odgovorno iza toga, pogledati si u oči, pronaći razlog tomu. Moram se i ispričati. Moram izvući i lekciju i poantu da se ne bih ponavljala.

Obveza mi je voljeti sebe da bih moga voljeti svakog drugog. Nismo bez grijeha, nitko od nas. Ali ne opravdava nas to što smo, eto, takvi. Ne, mi smo doista odgovorni za svoj postupke.

Kako poboljšati odnose sa kolegama i drugim osobama koje nas uznemiravaju?
Najprije, uvijek se možete maknuti od te osobe. Ne morate nikoga trpjeti. Ne morate se primoravati na prijateljstvo. Ne morate baš ništa s tom ili s tim osobama osobama.

VOLJETI SEBE JE OBVEZA

Želite li ipak pokušati da se situacija poboljša, da Vas određena osoba uvažava, prihvaća i ugodno se ophodi s Vama, posebice ako radite zajedno i ne možete izbjeći susrete s to osobom, trebate se „samo“ upravo tako početi ponašati prema toj osobi; uvažavajte, nasmiješite se, pošaljite joj ljubav očima i srcem, ugodno joj odgovorite svaki put.

Ne navucite se na svađu, na ljutnju, na ogovaranje.
Čini se nemoguće i da,  neće biti lako na početku, ali sve je do vježbe.
Svaki dan se podsjećajte da Vi odlučujete kako ćete se osjećati, nikako ta druga osoba. Ona Vas može provocirati, ali hoćete li prihvatit te emocije, hoćete li se čak i sami početi jednako tako ponašati onda je to Vaš izbor.

Iskušala sam to više puta! Čak nedavno susrela sam osobu koja pokazuje prema meni neljubaznost i rado mi prigovori ako nađe razlog. U prvi mah sam osjetila bol, zatim ljutnju … onda sam u sebi zastala, pronašla svoju točku mira, sjetila se svojih uvjerenja, sjetila se da sam na tren podlegla emocijama njenim i svojim i da je to ljudski od nje i od mene. Zatim sam oprostila sebi, njoj i poslala joj tiho i neprimjetno svu moguću ljubav koju sam pronašla u svom srcu.
O, da, prvo sam pala na ispitu! Na tren popustila mi pažnja i evo ljutnje i/ili tuge.
No, vježbom i samo vježbom sam postigla da se podsjetim da ne želim negativne emocije, da je osoba ispred mene  divna duša i da ju volim.
Eto, taj odgovor ( u dosta kraćoj verziji ) sam dala na upit.
Rekla sam dragoj gospođi da nam je jedina zadaća na ovom svijetu voljeti! Sve drugo se samo složi kako treba.
Predlažem da mi ništa ne povjerujete, ali da sve ovo pokušate!

Neće biti lako na početku, ali kada počnete uviđati dokaze da ljubav i kamen preobratiti može, da ljubav svako srce otvori, da ljubav za sve lijek nađe, tada ćete to početi prakticirati neprekidno. Podijelit ćete svoje iskustvo sa svojim bližnjima, uvjeriti ih da pokušaju i sami ljubavlju umjesto ljutnjom razgovarati.

Čak što više, prihvatit ćete to kao obvezu jer ćete uvidjeti da ste Vi ta ljubav koju dijelite i da je ljubav ta osoba koja prima. 
I tako će se ljubav postati pandemija!

Želite li saznati kako je živjeti svakodnevni Feng Shui i koje je promjene prošla moja obitelj prihvaćajući Feng Shui u život, pročitajte e-knjigu Na putu vode i vjetra.

Želite li pročitati Priču o 5 elemenata u kojoj sam opisala nastajanje i odnose među energijama/elemenatima, prijavite se na moj blog i primit ćete na poklon pdf. Ne želite li se pretplatiti, e-knjigu možete kupiti. 

I want this!

You may also like

2 komentara

    1. Draga Sanja, od sveg srca hvala za ovako tople riječi! Poticaj su mi da nastavim i dalje sa radom i druženju kroz tekstove sa svojim čitateljima. Svako dobro Vam želim!