FENG SHUI I FENIKS

Što možete saznati u ovom tekstu?

  • što je Feng Shui Feniks
  • što on donosi
  • kako ga prepoznati u eksterijeru i bliže
  • što Feniks donosi u život

Feniks je mitološko biće. Vatrena ptica raskošnog izgleda. Iz vatre nastaje, u vatri nestaje. Simbolizira životni krug; rođenje, umiranje, te ponovno rođenje.

No, u kakvoj je vezi Feniks i Feng Shui?

Kao i Kornjača, Feniks je jedan od Feng Shui zaštitnika.

Da bi se za neku kuću ili bilo koji objekt moglo reći da ima dobar Feng Shui, to podrazumijeva da ima 4 zaštitnika. Naravno, oni su simbolično predstavljeni  kao životinje iz kineske mitologije gdje je Feng Shui i nastao. 

Kornjača sa svojim oklopom, zaštitom na leđima predstavlja sigurnost, zaštitu, podršku i dugovječnost. Njen Feng Shui položaj je iza kuće.

Suprotne tome, Feniks je zaštita ispred kuće.

Što to znači – ispred kuće?

Prednji dio kuće, pročelje kuće se smatra ona strana koja je aktivna, gdje su najveći prozori, gdje je terasa, gdje se najviše boravi, od kuda dolazi naviše svjetla. Najčešće i napovoljnije je kada je pročelje na jugu, jugozapadu, zapadu. Kada Vam je travnjak, vrt  ili terasa, balkon gdje sjedite, družite se, održavate roštiljade smješten na nekoj od navedenih strana svijeta, tada ćete imati sunca i topline najveći dio dana. Upravo sve to čini energetsko lice Vašeg doma. Tu obitava Feniks.

Što donosi Feniks?

Potencijali koje Feniks stvara su od velike važnosti; vizija budućnosti, nada, životna usmjerenost ka naprijed, prema boljitku i uspjehu. Feniks omogućava Chi-u da priđe kući.

Kako prepoznati Feniksa i kako ga formirati i time postići dobar Feng Shui?

FENIKS – vrt sa niskim raslinjem ispred kuće

Da biste osjećali i primali aspekte Feniksa morate znati kako on izgleda u prostoru i kako ga stvoriti.

Kornjača u Feng Shui eksterijeru je planina ili brdo iza kuće u daljini, te zid ili ograda iza kuće u blizini.

Feniks je livada, padina ispred kuće, prazan prostor ispred same kuće, daleki pogled u daljinu. Tu se može smjestiti bilje niskog rasta, bazen ili jezerce, ali ništa ne bi trebalo biti visoko tako da ometa pogled. Ne vidite li daleko ispred sebe, tada Vam je Feniks slab, odnosno nećete imati viziju, ideju o svojoj budućnosti, nećete imati motivaciju i snagu za osmisliti kamo želite ići.

Bez pogleda na put pred sobom nema napretka. Slijepi za budućnost, nemoćni za planiranje.

FENIKS – veliki travnjak ispred kuće

Bez Feniksa , ne samo da će kretanje naprijed biti teško, već nećete imati volju da krenete prema budućnosti.

Zašto?

Zato jer se nalazite u zoni sigurnosti, u zoni poznatoga. Biti u svojoj zoni komfora doista je ugodno. Čak i kada nije zadovoljavajuće i  dalje je ugodno, zato jer je poznato.

Biti u svojoj komfor zoni zapravo znači da smo stigli na cilj!

Želimo li tu ostati ili ćemo si zadati novi cilj i krenuti dalje? Odluka koju donesemo vodi nas dalje, u nepoznato ili ostajanje u poznatom, istraženom i dovoljnom. Nema srama niti krivice u izboru. Svatko svoje zna!

No, uz Feniksa Vaš će horizont biti dalje, biti će širi, nudit će mogućnosti, potaknuti će znatiželju, poželjeti ćete ići dalje, vidjeti dalje, saznati više. Poželjeti ćete pronaći svoj gral!

Kada je kuća smještena na uzvisini, na brežuljku, tada vjerojatno imate dobar pogled u daljinu. Možda Vam se čak grad prostire pod nogama, u urbanoj sredini, ili vidite čitavu dolinu sa rječicom koja krivuda, u ruralnoj sredini. To bi bio savršeni i prirodni Feniks.

FENIKS – pogled s balkona na grad i u daljinu

Feniks u neposrednoj blizini kuće znači da nemate odviše visoku ogradu,  visoko stablo ili drvored visokih stabla ispred kuće. Naravno, ako imate veliki travnjak prije mogućeg  drvoreda to znači da ipak imate svoj osobni Feniks, da niste tako sputanog pogleda. No, ako ispred kuće imate tek vrlo mali prostor tada bi visoka ograda ili stabla predstavljale blokiranog ili oslabljenog Feniksa.

Živite li u visokim gradskim zgradama tada je idealna pozicija da ste dovoljno visoko da Vam zgrada ispred ne blokira pogled u daljinu.

U URBANIM SREDINAMA JE TEŽE PRONAĆI ZAŠTITNIKE

Na slici se vide dva nebodera. Veći neboder predstavlja Kornjaču – zaštitu sa leđa manjem neboderu. No, isti taj prednji neboder blokira Feniksa stražnjem neboderu i svim onim katovima koji se nalaze zaklonjeni. Zamislite da svaki dan gledate isti prizor, zid ili prozor suprotne zgrade. Svaki dan posve jednaka perspektiva.

Sada zamislite da kroz prozor gledate travnjak i nisko raznobojno cvijeće, ptice kako dolaze, insekte kako lete tamo-vamo, kišu kako rominja, sunce kako kupa vrt svojom toplinom .. svaki dan je novi prizor, novi poticaj.  To se zove dobar Feng Shui!

Važno je zato da na aktivnoj strani kuće, ispred kuće imate slobodan prostor, da ne blokirate pogled visokim drvećem, da ograda nije previsoka, da sve što posadite bude niskog rasta, da imate bazen ili pojilište za ptice u toj zoni. Ako ste u gradu potražite svojim pogledom što udaljeniji horizont . Pogledom prođite pored zgrada ispred Vas, nađite krivulju koja će Vam dati pogled na što je moguće više udaljenu točku. To je Vaš feniks!

FENIKS U RURALNOJ SREDINI

Feniks u interijeru

U našem je podneblju uobičajeno koristiti zastore i zavjese na prozorima. Želimo privatnost.

No, privatnost nam treba biti omogućena bez da ju mi stječemo blokiranjem pogleda ka van.

U sjevernim zemljama, gdje je svaka zraka sunca poželjna i cijenjena, ne koriste se nikakvi zastori. Skandinavci, na primjer,  imaju velike prozore bez zavjesa. Oni su sebi postavili Feniksa, iako to vjerojatno tako ne zovu. No, oni imaju otvoren pogled u daljinu, pogled u budućnost.  Ne boje se biti transparentni. Isto tako, oni ne gledaju jedni drugima u kuće samo zato jer to mogu. Oni uvažavaju privatnost, te ju i primaju.

Kako  je ptica feniks simbolika koja pokazuje važnost i vrijednost mogućnosti da gledamo u daljinu, da nam ništa ne blokira pogled i nadolazeću energiju od pročelja kuće, tako možemo Feniksa postaviti u interijeru uz pomoć slike ili figurice, posebice ako Vam eksterijer nije omogućio da ga imate vani, ispred kuće.

FENIKS – Feng Shui zaštitnik

Možete, dakle, sliku vatrene ptice staviti na zid prema vrtu, licu kuće s unutrašnje strane i tako ga formirati simbolikom. U našem je podneblju feniks pomalo egzotičan, te ako niste baš posve u miru s tim da imate sliku feniksa u svojo sobi, ako Vam se to ne uklapa u shvaćanje, običaje ili stil, možete ga zamijeniti pijetlom.

Slika kočopernog pijetla sa vatrenim perjem, vatrenom naravi i pogledom punim ponosa i izvanvremenske važnosti može posluži kao feniks naše kulture.

PIJETAO – Feniks naše kulture

Feng Shui dolazi iz Kine, ali primjenjiv je u čitavom svijetu. Da bi zvučao manje strano, možemo ga zvati – vjetar i voda, možemo feniksa zamijeniti pijetlom, možemo zid iza kuće zvati naprosto ograda ako ćete se osjećati bolje s tim. No, ako preferirate izvorno, ako nemate straha od nepoznatog tada će Vam se proširiti vidici.

Na južnom zidu svoje dnevne sobe imam sliku pijetla. Dugo i pomno sam ju tražila, jer mi je bilo od velike važnosti imati osnažen feniks u svom domu.  Zbog svog supruga i sebe, te posebice radi naše troje djece koji moraju svoj put tek pronaći, ciljeve tek stvarati. Odlučila sam se za sliku pijetla, a ne Feniksa jer sam Slavonka koja ne živi u više u Slavoniji, te će slika pijetla biti u isto vrijeme i Kornjača, odnosno veza s temeljem na kojem sam rasla. 

Feniks u životu

Brinete li što drugi misle o Vama? Marite li za sud okoline?

Ako je Vaš odgovor potvrdan, tada je Vaš Feniks nejako pile!

Život u sistemu i po sistemu guši svaku kreativnost i ideju. Vizija budućnosti je određena životom po pravilima.

U mojoj ulici se sada nalazi manje stado ovaca, dovedene da pobrste travu u voćnjaku. To je vrlo produktivna i uspješna suradnja čovjek i životinje. Ovce jedu travu, čovjek ju ne mora kositi. Ovca gnoji tlo, te čovjek ne mora to činiti. Sistem funkcionira odlično.

Da ovce ne bi odlutale, da bi ostale tamo gdje ih čovjek treba,  brine se žica. Tanka, skoro neprimjetna žica čuva da ovce ne pokušaju otići izvan okvira zadane zadaće. Ovce ju više čak niti ne vide, niti ju pokušavaju prijeći. One naprosto ne vide dalje od te žice i nikako ne slute da im je snaga daleko veća nego što je čvrstoća žice.

Zamislite sada da jedna ovca pokuša prijeći nametnutu među. Sve druge bi se uznemirile, pokušale ju zaustaviti, bojale bi se što to znači, što donosi taj korak u nepoznato.

Da bi se znatiželjna ovčica odvažila krenuti ka novom i nepoznatom treba joj pogled u daljinu, treba joj mogućnost da sve vidi drugačije. Treba joj Feniks!

Ako nastavi i dalje pričati o prelasku preko žice i novoj budućnosti, postala bi drugačija, ostale ovce bi se od nje udaljile, ne bi više bila poželjna u stadu. No, upravo u tom trenutku je vrijeme prigrliti budućnost koja je možda neizvjesna, ali je puna hrabrosti, nade, inspiracije .. ili zašutjeti, spustiti glavu, nastaviti pasti određenu, time i dozvoljenu travu. Uklopiti se u ostatak stada, u istu gomilu.

Bez feniksa, bez mogućnosti da vide u daljinu, ovce ne shvaćaju da život u sistemu, koji je možda funkcionalan i produktivan, nije tu da ih štiti i omogući vječni život. Sistem je samo odgoda kraja.

Samo uz Feniksa koji se rađa iz vatre, umire u vatri, te se u njoj obnavlja i kreće ponovo u život možemo shvatiti da je život vječan! Tada nestaje sav strah i život dobiva drugo značenje, drugačiju svrhu! Život bez straha nam omogućava da mislimo, djelujemo, stvaramo sa svojim punim potencijalom.

Mislite li da sistem želi da smo slobodni od straha? Mislite li da vlasnik ovaca želi da ovce shvate kako onu tanku žicu mogu prijeći u bilo kojem trenutku ?

Moguće da dok tražite informacije o Feng Shuiu želite samo saznati koju boju primijeniti u prostoriji, gdje postaviti fotelju, kako formirati kuhinju i slično. Doći ćemo i do toga.

No, bez zaštitnika u eksterijeru; bez kornjače da Vam čuva leđa, bez Feniksa da vam pruži širu perspektivu i viziju budućnosti, uređenje interijera je tek grebanje po površini Feng Shuia i života samoga.

Tek ako imate pogled u daljinu primat ćete nova znanja, a ona će Vam pokazati novu i bolju budućnost. Tek sa Vatrenom pticom shvatit ćete svoju puni potencijal.

Želim Vam da doživite osobnu revoluciju, da srušite zid i žice oko sebe, da shvatite svoju moć, da živite kako želite, da ostvarite što želite!

Želim da Vam Feniks sleti pred kuću!

Želim Vam dobar Feng Shui!

 

Želite li saznati kako je živjeti svakodnevni Feng Shui i koje je promjene prošla moja obitelj prihvaćajući Feng Shui u život, pročitajte  e-knjigu Na putu vode i vjetra.

Želite li pročitati moju Priču o 5 elemenata u kojoj sam pokazala nastajanje i odnose među energijama/elementima, možete se prijaviti na moj blog i primit ćete na poklon pdf. Ako se ne želite pretplatiti, knjigu (ponovo uređenu i s novom naslovnicom)  možete i kupiti!

 

I want this!

You may also like