FENG SHUI I DEKORACIJE 2. DIO

Što možete saznati iz ovog posta?

– Podsjetimo se što Feng Shui smatra dekoracijom i kako ih koristi
– Kako Feng Shui koristi slike i ogledala

U prethodnom tekstu je opisano da Feng Shui dekoracijom smatra sve što nije namještaj. Načina dekoriranja doma je nebrojeno i ovisi o našim ukusima, mogućnostima, sklonostima. Unoseći dekorativne predmete u svoj dom, mi unosimo određenu energiju i stvaramo određene potencijale.
Kada se uđe u neki prostor upravo preko dekoracija koje su osobe izabrale možemo osjetiti intimnu energiju tih osoba, te obitelji, te zapaziti njihove sklonosti i ukuse. Jeli neki dom dekoriran modernim i skupim detaljima ili je prepun obiteljskih slika i homemade rukotvorina, najčešće dječjih, jeli prepun detalja ili ih ima upravo onoliko koliko ih prostor treba i može primiti, koliko je slika na zidu i kakve su to slike; koji spektar boja prevladava i tehnika …

Sve što zapazimo omogućit će nam da stvorimo neki utisak o osobama koje žive u tom domu. Mi ćemo, zapravo, vidjeti i osjetiti energiju prostora, te preko njega osoba.

Feng Shui se bazira na tumačenju energije.

Energija je sve što postoji, ona transformira i pojavljuje se u raznim oblicima. Svaka kuća, stan, ured i drugo sami po sebi imaju energetski zapis i zadatak je Feng Shuia da svaki taj prostor uskladi s osobama koje će u njemu živjeti, kao i s okolinom.
Posložiti namještaj tako da se iskoriste potencijali određenih strana svijeta, da se smjestimo kako je najbolje za svakoga člana obitelji predstavlja usklađivanje energije prostora i osoba. Odabirom boja zidova sve potencijale dodatno povezujemo jedne s drugima.
Sve ostalo što dodamo će prostor pretvoriti u dom i biti šlag na torti za fino i detaljno dorađivanje energetskih zapisa i što je za Feng Shui još važnije, uskladit će zapise zvijezda u prostoru s potencijalima strana svijeta i okoliša, te na koncu s osobama koje tu žive i na koje će sva ta energija djelovati.
Čovjek sam također ima energiju s kojom djeluje na van, ali tu energiju skoro u pravilu primaju druge osobe. Teško da čovjek može imati takvu energiju koja djeluje na prostor toliko da ga mijenja. Ipak, čovjek se poveže s prostorom u kojem obitava, te se na koncu stvori simbioza prema kojoj mi ulaskom u nečiji dom možemo osjetiti sveukupnu energiju.

VAZA S CVIJEĆEM KAO MOTIV NA SLICI JE DOBAR IZBOR ZA BLAGOVAONU, KAO I PREDSOBLJE

Upravo radi tog otiska koji se prenese  sa čovjeka na prostor je izuzetno važno napraviti energetsko čišćenje kada se uselimo u neki prostor. Važno je osloboditi se energije prethodnika i biti slobodan kreirati svoj život prema svojim željama. 

Dekoracije Feng Shui koristi za detaljno dorađivanje tijeka energije, ali i za liječenje neki mogućih nepovoljnosti.
Koliko je važno kakav je taj dekorativni predmet; od kojeg materijala, koje boje, oblika i veličine, za Feng Shui je važno i simbolika koju moguće predstavlja.
Za dnevnu sobu su vrlo povoljni dekorativni predmeti koji simboliziraju obitelj, zajedništvo, djecu, druženje, dok su za spavaću sobu povoljni predmeti koji simboliziraju partnerstvo, ljubav, strast. U hodnik i predsoblje je povoljno postaviti neki predmet koji pokazuje svetca kojem je obitelj naklonjena, pod čijom zaštitom želi biti, dok su u dječjoj sobi vrlo povoljni predmeti koji simboliziraju rast i razvoj ( priroda ), te druženje i igru. Blagovaona, koja predstavlja obilje, voli dekor koji upravo taj potencijal pokazuje. 

ZDJELA S VOĆEM JE ODLIČAN MOTIV ZA BLAGOVAONU

Feng Shui voli dekoracije. Koliko je Feng Shui alat za uravnoteženje doma, toliko su dekorativni predmeti alati za uspostavljanje dobrog Feng Shuia.
Dekoracijama se smatraju razne figure, slike, ogledala, dekorirane lampe, jastučići, trake, kopče na npr. zavjesama, stolnjaci, tegle za cvijeće, i mnogi drugi detalji koje unosimo u dom. Većina tih stvarčica nam nije potrebna za život, ali je vrlo povoljna za uspostavljenje ravnoteže. 
Ogledala i slike mogu biti vrlo lijepi i mogu doista obogatiti vizualni dojam neke prostorije. Još je važnije što se mogu koristiti za postizanje dobrog protoka energije, odnosno dobrog Feng Shuia.

Feng Shui i ogledala

Ogledala u dom postavljamo iz praktičnih razloga ( da se ogledamo u njima ), ali i kao dekor na zidu, jer uz lijep i bogat okvir ogledalo može postati umjetničko djelo. Ogledala su vrlo korisna u malim i mračnim prostorima, jer uz pažljivo postavljeno ogledalo i rasvjetu možemo stvoriti dojam većeg i prozračnog prostora.
Izuzetno je važno da su ogledala posve ispravna, da nemaju pukotinu, da ne pokazuju iskrivljeni ili zamagljeni odraz, te da nisu postavljena kao mozaik u kojem se vidi isprekidani odraz. Uvijek je bolje izabrati veliko ogledalo u kojem se vidi što veći odraz onoga što želimo udvostručiti.

OGLEDALA U SPAVAĆOJ SOBI NISU POVOLJNA

Ogledalo za Feng Shuiu predstavlja energiju vode te se iz tog razloga ne postavlja u spavaću sobu, ali se smatra povoljnim postaviti ga u blagovaonu tako da se udvostruči obilje. Stol za objedovanje sa zdjelom s voćem ili vazom s bistrom vodom i svježim cvijećem predstavlja obilje svake vrste, te ako se postavi veće ogledalo koje projicira taj prizor još jednom, smatrat će se dobro pozicioniranim ogledalom koje stvara dobar Feng Shui. Povoljno ga je postaviti i u dnevnoj sobi tako da odražava druženje s gostima ili svakodnevno, toplo obiteljsko gnijezdo.
Također, ogledalo se postavlja i u predsoblje, ali to nikako ne smije biti nasuprot ulaznih vrata niti tako da se u njima pri ulasku ogleda krevet u spavaćoj sobi ili stol u blagovaoni.
Budući da ogledalo predstavlja energiju vode važno je ne postavljati ga iza leđa, već tako da ga vidimo dok sjedimo.
Ogledalo postavljeno nasuprot ulaznih vrata će energiju koja želi ući u dom poslati odmah van i ostaviti ne energiziran dom. Jednako vrijedi i za ogledalo nasuprot prozora, balkonskih vrata.

PRI ODABIRU MJESTA ZA OGLEDALO VAŽNO JE ŠTO SE U NJEMU OGLEDA

U prostorima koja traže postavljanje ogledala ( frizerski saloni, trgovine s odjećom i sl. ) vrijedi jednako pravilo; ne postaviti ih nasuprot ulaznih vrata. Upravo tako energija koja želi ući i blagotvorno djelovati na razvoj i napredak posla, te na ljude, ostat će vani. Posao će trpjeti od stagnacije ili neuspjeha.

Dakle, iako ogledala možemo u prostor unijeti kao sliku, ono to nije. Dok će slika simbolizirati ono što je prikazano, ogledalo stvara promjenjivi odraz. Kada se gledate u svoje ogledalo Feng Shui preporučuje nešto vrlo jednostavno ali učinkovito; smiješite se! Budući da će svaki odraz u ogledalu udvostručeno širiti određenu energiju, tada budite svjesni kakvu energiju želite za sebe, svoje najmilije i svoj dom.

Uvijek se u ogledalo pogledajte s ljubavlju prema sebi i prema životu!

Feng Shui i slike

Skoro da nema doma bez slika na zidovima. Već prvi ljudi su oslikavali svoje domove, te možemo vidjeti prikaze svakodnevice naših predaka na stijenkama pećina.
Razni su porivi koji nas navedu da stavimo određene slike u svoj dom. Ponekad nam se svide boje slike, ponekad motiv koji je prikazan. Često ih stavljamo da popunimo zid, da utoplimo dom, jer prazan zid doista zna djelovati hladno. Svaki razlog je ispravan, ali Feng Shui ima još ponešto za dodati u vezi s izborom slika, te mjesta na koja ih postavljamo.

SLIKA VODE S CRVENIM KROŠNJAMA DOBAR IZBOR ZA JUGOZAPAD DNEVNE SOBE, ALI SAMO DO 2024.

Veličina slika

Veličina bilo čega što unosimo u prostor ovisi o veličini prostorije. Jednako je pravilo i za slike na zidu.

Može se postaviti jedna velika ili više malih slika u dobroj kompoziciji, ali treba voditi računa da slika nije premalena na zidu jer će simbolizirati nedostatak, neimanje i strah. Ako je prevelika simbolizirat će pretjeran ponos i neusklađenost s okolinom.
Vrlo je važno i način kako se slike slažu na zidu. Ako je riječ o grupi slika na zidu važno je da su posložene u cjelinu simbolikom i kompozicijom. Također treba voditi računa da previše slika na zidu u prostoriju koja ima više komada namještaja može stvoriti dojam zagušenosti prostora zbog pretrpanosti.

POTRAŽITE SAVJET DIZAJNERA INTERIJERA ŽELITE LI KOLAŽ OD UMJETNIČKIH DJELA NA ZIDU. TANKA JE LINIJA IZMEĐU TAMAN I PREVIŠE

Naravno, vidjela sam više odlično uređenih prostora koji su u sebe primili puno različitih slika i namještaja, tepiha i drugih dekorativnih predmeta, ali to su sve bili stanovi iz časopisa koji su prošli kroz ruke dizajnera interijera. Volite li boje, različite stilove i materijale bilo bi jako dobro da se posavjetujete s nekim tko će sve te različitosti povezati u savršenu cjelinu.
Bez stručnog oka mogli biste dobiti dom s vrlo konfuznom energijom koja neće omogućiti potencijale kojima ste se nadali postići pri uređenju.

Motiv slika

Svaki motiv koji omogućava pozitivno ozračje Feng Shui odobrava, a svaki koji stvara negativne emocije ne odobrava.
Motiv lova, plača, teškog fizičkog rada, oskudijevanja, ranjavanja i drugi slični motivi neće stvarati povoljne potencijale. S druge strane, svaki motiv radosti, obiteljskog i prijateljskog okupljanja, obilja, uspjeha, opuštanja, kreativnosti, mira i drugi slični motivi će donijeti odlične potencijale.

The Phantom Horseman,1870-93 by Sir John Gilbert (d.1897) - Birmingham Museum
The Phantom Horseman,1870-93 by Sir John Gilbert (d.1897) SLIKE RATA, LOVA I BILO KOJEG DRUGOG OBLIKA NASILJA NIJE POŽELJNA

Tijekom sedamdesetih godina bili su vrlo popularne reprodukcije „Djevojčica koja plače“ ili „Dječak koji plače“, a prikaz Isusovog stradanja je oslikan nebrojeno puta. Jasno je da će daleko bolji izbor biti motiv na slici djevojčica ili dječak koji se smiju, te Isus koji daje blagoslove i širi lijepu Riječ!

Slike s narodnim motivima, naivno slikarstvo npr je jako lijepo i ima toplu energiju ako prikazuje bogatstvo plodova, veselje i radost pri berbi ili veselo kolo. Suprotno tome, kopač njive ili seljak koji nosi, vuče teško  oruđe ili stoka koja se slama pod težinom rada će odašiljati energiju koju si nitko u domu ne bi poželio.

MODERNA UMJETNOST OMOGUĆAVA DA UNESEMO ODREĐENU ENERGIJU KORISTEĆI SE SAMO BOJAMA

Slike koje prikazuju divlje životinje nisu povoljne jer predstavljaju prijetnju i opasnost. Na južnom zidu svoje dnevne sobe imam sliku pijetla. Dugo i pomno sam birala tu sliku, Bilo mi je vrlo važno imati ju na tom mjestu u kući iako su moji ukućani pružili protest tom odabiru. Naravno, svoju volju sam istjerala, oni su se navikli i više ju ne primjećuju, ali ja pri svakom ulasku u kuću vidim svog pijetla i objeručke primam potencijale koje nam on omogućava. Imam posebnu sponu s kokoškama i pijetlovima još od srednjoškolskih dana kada sam pohađala srednju veterinarsku školu i rado se tog prekrasnog razdoblja sjetim pri susretu s tim životinjama ( kao ljetos kad me je nenadano posjetila neznana koka ), ali odabir ove slike je radi Feniksa, prije svega.

NATPISI I PAROLE SU POSTALI POPULARNI, ALI VAŽNO JE DA UVIJEK POTIČU POZITIVNE MISLI I LJUBAV

O ovom važnom Feng Shui zaštitniku sam pisala ranije te se podsjetite što on predstavlja i pruža. Možda i Vi odlučite pronaći pijetla za svoj dom! 

Budite pažljivi pri izboru slika za svoj dom, jer nije to tek dekoracija. Slike su poticaj, čak i lijek nekim situacijama. Birajte slike koje imaju značaj za Vas, te značaj kroz svoj motiv 

Okvir i staklo

Okvir za sliku neka dizajnom prati namještaj. Ponekad je moguće vrlo jednostavnu sliku staviti u prekrasan i bogat ram i dobiti vrhunski dekorativni predmet za dom. Ako koristite slike sa staklom važno je da pazite na refleksiju. Postavite li reflektirajuće staklo nasuprot ulaznih vrata, dobit ćete učinak kao da ste tamo postavili ogledalo. Stoga izaberite antireflektirajuća stakla.

Prostorije i strane svijeta

Spavaća soba traži slike koje simboliziraju partnerstvo, ljubav i strast. Takvu sliku je dobro staviti na jugozapad ili jug spavaće sobe.
Kuhinja voli slike koje prikazuju hranu, voće, povrće. Prije pedesetak godina su bile popularne zidne, rukom rađene krpe s veselim, šaljivim porukama za dobar tek ili receptima. Prije dvadesetak godina su bile popularne slike koje su prikazivale paprike, rajčicu i slično. Sjećate li se tih slika?
Slike na kojim je prikazan lov ili ulovljene životinje Feng Shui ne preporučuje.

ZAČINIMA MOŽEMO ZAČINITI ENERGIJU U KUHINJI

U blagovaoni je povoljno imati sliku koja pokazuje zdjelu punu voća, cvijeće u vazi sa svježom vodom, te sliku nekog svetca. Bilo koji od tih motiva potencira obilje, što blagovaona i predstavlja.

CITRUSI SU POSEBNO POVOLJAN MOTIV ZA BLAGOVAONU

U dnevnu sobu je dobro izabrati slike koje pokazuju druženje, veselje, ples, radost i sl. Dječji radovi su također povoljni u dnevnoj sobi. Slika planine se stavlja na sjeveroistok dnevne sobe, dok voda ide na sjever, jug ili jugoistok.

Djeca za svoju sobu mogu sami birati slike, odnosno postere za zid. Bolje je ako su to posteri osoba koja imaju ispunjen i uspješan život.

KARTA SVIJETA JE ODLIČAN ODABIR ZA DJEČJU SOBU. POTIČE OTVOREN I SLOBODAN UM, RADOZNALOST I HRABROST, TE PRIVLAČI PUTOVANJA

Lako nam je malenoj djeci staviti slike veselih prikaza prirode i životinja i likova iz bajki, ali u tinejdžerskoj dobi će se to promijenite. Dozvolite to djeci. Neka se izražavaju na zidovima svoje sobe, neka stvaraju svoje potencijale. Čak i ako se ne slažete s njihovim izborima junaka, ne namećite im svoje. Djeca moraju svoja iskustva birati sama i dobro je dok se unutar svoga doma osjećaju potaknuti i uvaženi.
Možda će, kao moj najmlađi sin izabrati poster benda Nirvana koji kao Feng Shui savjetnica ne bih izabrala, ali kao majka sam to dozvolila. Možda je Kurt Cobain svoj život okončao doista grubo, ali mom sinu on predstavlja posebni pjesnički izričaj, umjetnika bez premca i stoga Feng Shui savjetnica u meni zažmiri, a mama u meni mu pomogne postaviti čavliće u zid. Dogodine će vjerojatno na red doći neki drugi umjetnik, te zašto da sada gušim umjetnika u svom sinu.

MORA LI ANANAS UVIJEK BITI U ISTOJ BOJI? NE MORA. MORA LI DJEČJA SOBA UVIJEK BITI ZELENA, RUŽIČASTA, SA SLIKAMA PRINCEZA I DINOSAURA? NE MORA. POTAKNITE DJECU DA SAMI KREIRAJU SVOJU UMJETNOST DA BI NAUČILI SAMI KREIRATI SVOJ ŽIVOT

Slika može biti materijalno ulaganje ako kupujete originale priznatih umjetnika. Feng Shui će za sliku reći da je energetsko ulaganje. Kada ugledate sliku koja vam se svidi i poželite ju kupiti, uvijek se zapitajte o motivu koji prikazuje, u kojoj prostoriji može stajati i poboljšati energiju doma, na kojoj strani svijeta unutar doma će pojačati određene potencijale i, na koncu, izaziva li u vama ta slika radost svaki puta kada ju ugledate.

U mojoj dnevnoj sobi na zapadnom zidu ( strana svijeta vezana za djecu i radost ) su tri umjetnička originala znamenitih ljudi; moje djece. Bude u meni radost i ljubav svaki puta kada ih pogledam, te bih rekla da imam odličnu Feng Shui kompoziciju na zidu.

Nije Feng Shui strog kako može djelovati uz sva ova nabrojana pravila. Sve dok na prvom mjestu stoji ljubav i dobro za sve, bilo koja slika, odnosno dekoracija je povoljna!

Želite li otkriti više o Feng Shui-u prijavite se za primanje dodatnih savjeta, ponuda ili inspiracija putem maila! Na poklon ćete primiti e-knjigu Priča o 5 elemenata. Ne želite li se pretplatiti na blog, knjigu možete kupiti.

Također Vas pozivam da naručite moju e-knjigu Na putu vode i vjetra te saznate kako je živjeti svakodnevno uz Feng Shui!

I want this!

I want this!

You may also like