FENG SHUI I DEKORACIJE 1. dio

Što možete saznati u ovom tekstu:

 • Kako Feng Shui gleda na dizajn interijera
 • Preferira li Feng Shui neki stil uređenja
 • Što dekorativni predmeti predstavljaju u Feng Shuiu
 • što Feng Shui smatra dekorom
 • Kako korisiti dekorativne predmete za postizanje ravnoteže
 • Zavjese / zastori

Kada uđem u neki prostor, nečiji dom, ja ne vidim dizajn, stil, ljepotu. Uviđam tek energiju. Jeli netko u svom prostoru primijenio moderan, ultra moderan, shabby chic ili bilo koji drugi stil uređenja svog doma ne upada mi u oči. Ono što zamijetim su motivi slika na zidovima, boje u odnosu na funkciju prostorije, raspored namještaja, dekorativne figure i drugo.

Možda sam nekada više marila za dizajn interijera, ali od kako sam naučena da kao Feng Shui savjetnik promatram samo energiju u potrazi za njenim balansom ili mogućom neravnotežom,  od tada za bilo koji prostor mogu tek reći da je uravnotežen ili to nije.

Na koncu, izreke “O ukusima se ne raspravlja” ili “100 ljudi, 100 ćudi” za mene predstavljaju „Feng Shui Hipokratovu zakletvu“; pusti svakoga da bude ono što jest i tek ako te pita pokušaj pomoći da krene prema ravnoteži!

Kako Feng Shui gleda na dizajn interijera?

Feng Shui ima svrhu da sve dovede u balans. Ljude, prostor i okoliš. U tu svrhu služi nauka o 5 elemenata / 5 energija.

Sve što postoji ima određenu dominantnu vibraciju / energiju. Ta energija je, naravno, sklona promjeni, jer ništa nije stalno. Uređujući neki stan, kuću, vrt ili ured Feng Shui se služi bojama i oblicima da bi se postigla što bolja ravnoteža koja stvara pozitivne potencijale.

Zidovi u određenoj boji sa namještajem određenog oblika, materijala i boje posloženi na određeni način, u određenim stranama svijeta će omogućiti dobar Feng Shui, odnosno stvoriti prostor u kojem energija lagano kruži i napaja čitav prostor, time i ukućane.

UZ POMOĆ DEKORATIVNIH PREDMETA FENG SHUI POSTIŽE RAVNOTEŽU ENERGIJA I USKLAĐENOST PROSTORA SA OSOBAMA. NA SLICI – FENG SHUI DEKORACIJE U ENERGIJI VODE, METALA, VATRE, ZEMLJE I VODE

Dekorativni predmeti su šlag na vrhu Feng Shui torte. Oni se koriste za pojačavanje određenih potencijala koji postoje ili za liječenje nekih nepovoljnih situacija koje se nalaze u prostoru a ne mogu se izbjeći  ( npr; nepovoljna kombinacija zvijezda u Natalnoj karti ).

Poslužit ću se slastičarskom analogijom; pri izradi neke torte potreban nam je biskvit i krema. Već to je dovoljno da je torta gotova, ali dodavanjem šlaga, voća ili ukrasnih bonbončića i marcipanskih čudotvorina torta će se povezati sa onim za koga je pravljena i sa svrhom radi koje je izrađena. Kada vidimo do kraja uređenu tortu odmah možemo znati jeli rođendanska, svatovska ili za mladog krizmenika.

Upravo na taj način uz pomoć dekorativnih predmeta uravnotežujemo dom i usklađujemo ga sa osobama koje će ga korisiti.

KUHINJA U SKANDINAVSKOM STILU KOJI JE VEĆ DUŽE VRIJEME POPULARAN. FENG SHUI PREPORUČA PRAVILNE LINIJE, NJEŽNE MATERIJALE, PRIRODNE BOJE

Iako je od presudne važnosti imati u stanu krevet i štednjak da bismo ga mogli zvati domom, dekorativni predmeti će pomoći da se fino izbalansiraju sve energije. Zato Feng Shui na dekoracije gleda kao na sitne, ali važne dijelove slagalice zvane uravnotežen dom.

Preferira li Feng Shui neki stil uređenja?

Ako ste izabralli određeni stil uređenja Feng Shui će tek slijediti taj stil da ne bi došlo do odudaranja, ali Feng Shui ne mari preferirate li skandinavski stil, shabby chic, retro, moderan ili neki drugi dizajn interijera. Feng Shui može pomoći da čak i kič bude uravnoteženi stil uređenja za one koji vole da prostor vrišti svjetlošću, bojama i predmetima.

Feng Shuiu je važna energija i ravnoteža.

Postoje neke smjernice koje će Feng Shui savjetovati pri odabriu stila, a to je da teški, veliki, starinski namještaj se bolje uklapa u veće prostore, dok lakši, mekši, moderniji namještaj dobro podnose manji prostori. To znači da ako volite masivni namještaj morate imati dobar broj kvadrata, po mogućnosti veću kuću, dok će moderni namještaj od lakog drveta dobro slagati se sa manjim prostorima novogradnje.

Što dekorativni predmeti predstavljaju u Feng Shuiu?

Feng Shui u dekor ubraja sve ono što nije namještaj; slike, zavjese, deko figure, lampe, tapihe, vaze … Svi predmeti se u dom unose sa svrhom postizanja dobrog protoka energije koji će napajati blagoslovom i potencijalima čitav prostor.

PRIRODNA SVJETLOST JE NAJBOLJI DEKOR SVAKOJ PROSTORIJI.

Kako Feng Shui korisiti dekorativne predmete za postizanje ravnoteže?

Feng Shui uređenjem prostora teži da stvori ravnotežu energija. Svih 5 energija/ elemenata treba biti zastupljeno u svakoj prostoriji. Svaka strana svijeta pripada određenoj energiji, stvara svoje potencijale i time se veže za određene djelatnosti. Tako sjever koji ima mirnu, pasivnu energiju će dati dobar san i preporuča se za spavaću sobu, dok jug koji je dinamičan, temperamentan te potiče uspjehe i vanjske aktivnosti preporuča se za dnevnu sobu.

URAVNOTEŽENA SPAVAĆA SOBA ĆE SE ODRAZITI NA PSIHO-FIZIČKO STANJE PARTNERA, A PREKO NJIH I NA CIJELU OBITELJ

Ako smo dakle smjestili jednu spavaću sobu na sjever koji pripada energiji vode postigli smo osnovnu raspodjelu za dobar Feng Shui. Kako i sjever i spavaća soba imaju tendenciju da stvore pasivnu energiju, unoseći dekoraciju pobrinut ćemo se da ta energija ne postane prepasivna jer to vodi ka neravnoteži koja bi se mogla pokazati kroz zdravstvene probleme vezane sa mjehurom i mokraćnim kanalima, u intimnim odnos partnera bi moglo doći do smanjenja strasti , a mogu se pojaviti i financijski problemi. Feng Shui bi kao dekoraciju u ovom slučaju odabrao dvije lampe, svijeće na komodi i deko figuru koja simbolizira partnerstvo. Slika na zidu bi bila sa istim motivom u toplim bojama juga i jugozapada, a posebno bi se odabrala i posteljina ( prema Ki brojevima partnera ). Zavjese i tepih bi dodatno sve izbalansirali i stvorili spavaću sobu  u kojoj će san biti okrepljujući, intimni odnosi živi i topli a zdravlje stabilno.

VAZE, SVIJEĆE I CVIJEĆE SU VRLO SNAŽNI AKTIVATORI ENERGIJE U PROSTORU. POTREBNO IH JE PRAVILNO POZICIONIRATI PREMA FENG SHUI SMJERNICAMA.

Za dnevnu sobu, koja treba poticati na zajednička druženja obitelji i prijatelja, preporučena strana svijeta je jug, zapad ili jugozapad. Slike na zidovima trebaju simbolizirati društvenost, veselje, aktivnosti. Lampa u kutu će se pobrinuti da ne dođe do zastoja energije koji upravo tu zna nastati. U tu svrhu može poslužiti i cvijeće, ali i zvučnici. Razne figurice ( ovisno o boji, materijalu ) mogu stvoriti dinamiku prostora ili, suprotno tome, mogu energiju umiriti ako je prostor odviše aktivan ili bi to tražile nepovoljne zvijezde Natalne karte.

DNEVNA SOBA SLUŽI ZA OKUPLJANJE I DRUŽENJE. FENG SHUI JU VOLI DEKORIRATI SA TOPLIM I AKTIVNIM DEKORACIJAMA.

Dekoracija je doista puno i  ovaj put saznajte više o zavjesama i tepisima.

Zavjese i tepisi u Feng Shuiu

Nakon boja na zidovima i namještaja, upravo zavjese/ zastori i tepisi su slijedeće što ćemo unijeti u prostor. Prva preporuka je da izaberemo prirodne materijale; pamuk, vuna, trska, špaga, drvo …

SVE ŠTO JE ŽIVOTINJSKOG I UMJETNOG PORIJEKLA PRIPADA ENERGIJI VATRE.

Zavjese na stražnjem dijelu neke kuće, koji predstavlja začelje/ leđa objekta, mogu biti duge i guste. Ako se aktivne prostorije nalaze uz cestu tada se mogu uz prozračne zavjese dodati i gušće zastori koji bi prigušili buku i poglede iz vana.

Mustre, kao i boje zavjesa se odabiru prema strana svijeta; na sjeveru će odgovarati zavjese sa valovitim, vodoravnim linijama ili kružićima, na zapadu i sjeverozapadu će također odgovarati kružni oblici, dok je za sjeveroistok i jugozapad dobar izbor sa kvadratnim uzorkom. Na jug je dobar izbor mustra sa nepravilnim oblicima.

Tepisi, tepisoni, tepih-staze ili bilo koje druge podne prostirke su najidealnije ako su od prirodnih materijala. Prekrivanje poda od zida do zida, kako je ranije bilo vrlo moderno,  snažno ometa protok energije i Feng Shui to ne preporuča.

Tepisi se mogu postaviti tako da grupiraju namještaj, da odrede funkciju neke zone. Vrlo je povoljno imati aktivne prostorije ( kuhinja, blagovaona i dnevni boravak ) iz jednog dijela i upravo postavljanjem tepiha oko kojega ćemo grupirati namještaj će odrediti točan položaj svake prostorije.

Veličina tepiha se treba prilagoditi namještaju. Nalazi li se u blagovaoni veliki stol za 6 ili 8 osoba tada tepih mora biti toliki da na sebe primi i stol i sve stolice kada su u položaju za sjedenje. U dnevnoj sobi može se staviti manji tepih na kojem će biti samo mali stolić. To je svako preporuka ako je garnitura za sjedenje od mekog materijala. Na taj način će protok energije biti dobro izbalansiran. Ako je garnitura od kože ( imitacije kože ), a pod od vrlo uglačanog poda ( laminat s glatkom površinom ) tada je dobro staviti meki, čupavi tepih, manjih ili većih dimenzija i tako izbalansirati protok energije. Na taksturu tepiha je posebno važno obratiti pažnju ako želimo veći tepih koji će primiti garnituru i stolić u cjelosti.

Na prozore kuhinje i blagovaone je posebno važno izabrati zavjese od pamuka jer one pripadaju energiji drveta. Drvo ima potencijal zdravlja, vitalnosti, aktivnosti i potrebno je upravo u tim prostorijama.

Ako nam je kuhinja na istoku ili jugoistoku, što je Feng Shui preporuka, tada detalji na zavjesi mogu biti vertikalne pruge ili zelena boja, te motiv cvijeća. Na podu bio dovoljan tek manji tepih ( pamučna prostrika, pleteni tepih od špage ili trske u prirodnoj boji i slično ) uspori/ izbalansira energiju. 

U PROSTORIJI BIJELIH ZIDOVA I SA VRLO MALO DEKORACIJA POVOLJNO JE STAVITI TEPIH SNAŽNIH, ŽIVIH BOJA ILI DINAMIČNIH MUSTRI

Imamo li spavaću sobu na jug, što je suprotno od onoga što bi Feng Shui preporučio, tada bismo uz pomoć zavjesa i tepiha mogli uravnotežiti energije. Jug donosi strast, ljubav i životni zanos i to su potencijali koje bez iznimke godi imati u spavaćoj sobi. Ipak, traži se oprez jer odviše vatre može voditi svađama, agresivnosti i srčanim problemima. Ako su oba partnera ili jedan rođeni u energiji vatre još je veća vjerojatnost da će doći do disbalansa ne bude li prostor dobro posložen.

( Eto, sada znate zašto možda nešto žulja u spavaćoj sobi. Nije do Vas, do zavjesa je! )

PAMUK PRIPADA ENERGIJI DRVETA, VUNA PRIPADA ENERGIJI VATRE. UZ DODATAK BOJA UNOSE SE I OSTALE ENERGIJE

Za taj prostor Feng Shui bi preporučio tepih u energiji zemlje ( smeđe, žuto , kvadratni / pravokutni oblik ili motiv ). Na prozore bi Feng Shui preporučio staviti nešto guće zastore koji bi smanjili svjetlost i toplinu, odnosno umirili energiju juga. Takva soba bi za osobe rođene u energiji metala ili vode bila itekako poticajna.

Pri odabiru bilo kojeg dekorativnog predmeta vodi se briga o simbolici, materijalu i boji;

 • za sjever plava boja i valoviti oblik, te staklo.
 • za istok i JI zelena boja, drveni predmeti.
 • za jug crvena boja, vatra – svijeće.
 • za JZ i SI žuta i smeđa boja, predmeti od keramike.
 • za SZ i zapad bijela boja, predmeti od metala.
VAZA SA CVIJEĆEM JE UVIJEK DOBRODOŠAO DETALJ SVAKE BLAGOVAONE, KUHINJE I PREDSOBLJA. MATERIJAL I BOJE VAZE, TE CVIJEĆA ĆE ODREDITI KOJE ENERGIJE PREVLADAVAJU

Dekorativni predmeti se mogu korisiti i za liječenje neke nastale neravnoteže.

Budući da se sve neprestano mijenja moguće je da dođe do disbalansa čak iako je prostor ranije uređen prema Feng Shui postavkama. Energija okoliša ima izniman utjecaj na nas i naša se energija može mijenjati ovisno o tome što primamo. Razne stvari imaju utjecaj na nas; ako radimo u kolektivu koja nas iscrpljuje ili se ne razumijemo sa susjedima, ako smo skloni da vrijeme utječe snažno na nas ili se dogodio neki preokret u našem životu tada se naša osobna energija mijenja i može nas odvesti prema neravnoteži.

To je posve normalna pojava i događa se neprestano. Sve se kreće ciklički. Kako priroda, tako i naše emocije i psihofizičko stanje doživljava uspone i padove ili bolje reći neprestano se krećemo od uspjeha preko privremenog pada do novog uspjeha.

Potrebno je biti svjestan sebe i promjena koje se u nama odvijaju da bismo ih mogli uputiti u smjeru kojem želimo. Mi smo ti koji kreiramo svoj život.

U trenutku kada primjetimo svoju osobnu neravnotežu potrebno je odrediti cilj prema kojem se želimo pokrenuti i odabrati sredstvo za taj put. Feng Shui može biti od velike pomoći, a unutar tog izbora ćemo detaljnije izabrati s čime ćemo konkretno djelovati.

Kao i uvijek, nudim Vam osobni primjer primjene Feng Shuia.

Zavjesa sa animal-printom

Zavjesa koju sam neki dan stavila u dnevni boravak nije nešto što bih odabrala sama, onako iz srca. One su svjesno odabrani eksperiment djelovanja energija.

MOJE NOVE, VATRENE ZAVJESE, JER SAM TREBALA NOVU, VATRENU ENERGIJU

Naime, zatekla sam se u nekim mislima koja su me vodila odviše duboko, te kako to već biva sa osobama u energiji zemlje ( moj Ki je 2 ), postala sam pasivna. Nije to pasivnost koja vodi neradu ili depresiji, već pasivnost tijela jer um vrti i vrti bez naznake da će procesuirati išta do kraja radi novih podataka koja dolaze i opterćuju um. Prepoznajete li se u tome? Blažen onaj koji korača samo po srcu, često pomislim, jer moj um uvijek teži dominaciji.

Dakle, neprestano sam na oprezu i postavljanju ravnoteže u sebi samoj, jer ravnoteža je stanje kojem svi trebamo težiti. Niti srce samo, kao niti um sam, neće nas voditi srednjim putem. Tu itekako pomaže meditacija, ali mene je upravo meditiranje i dovelo do ovog stanja. Uvid u nešto što sam željela odmah ratumačiti je nestrpljenje, a nestrpljenje je prvi znak neravnoteže zemlje.

FENG SHUI VOLI TOPLE, MEKE, DEBELE TEPIHE U DNEVNOM BORAVKU

Energija zemlje je stabilna, realna, postojana, ali ima potencijal da postane pasivna. To je znak da je došlo do neravnoteže koja će ako potraje voditi zastoju na svim poljima. Na koncu, najveći oblik zemljine neravnoteže je potres. Eruptivna snaga koja dolazi iz same dubine i ima snagu da sve razori. Iako su voda i vatra energije koje se najlakše otmu kontroli, a zemlja najteže dođe do tog stanja, ona je pak izrazito zastrašujuća u svom pokazivanju disbalansa. Zemlja u svojoj erupciji pokaže da u sebi čuva snagu svih energija i stoga joj je neravnoteža tako snažna, koliko je i ravnoteža spokojna.

( Želite li pročitati moju Priču o 5 elemenata u kojoj sam željela pokazati nastajanje i odnose među energijama, možete se prijaviti na dolje ponuđeno „Prijavi me“  i primit ćete na poklon pdf. Ako se ne želite pretplatiti, knjigu možete i kupiti. )

Ne želim postati odviše pasivna razmišljajući o potencijalima života, ljudi, o smislu i mogućnostima, o životu i nepravilnostima, o Izvoru svega što postoji, o uvidima i svakodnevici te kako ih spojiti … Ja žeilm djelovanje, želim napredak za sebe i sve druge, želim otvorene mogućnosti i potrebnu snagu i volju da se sa svime odnosim s dužnim uvažavanjem i ljubavlju. Najvažnije, sada želim pokušati nešto novo jer stanje u kojem jesam očito me ne vodi kamo sam ranije željela. Čitava planeta proživljava preokret i mi se moramo uskladiti s njom, moramo biti fleksibilni.

Budući da energiju zemlje hrani, jača i potiče energija vatre, tako sam odlučila unijeti energiju vatre u prostor u kojem boravim. ( Važno je znati treba li nam u nekom trenutku energija koja nas hrani ili ona koja nas kontrolira ). Naravno, u tu priču se uključuje i ostatak obitelji, ali nije na meni da iznosim njihove intime, iako su u potencijale zavjesa i oni uključeni.

Energiju vatre predstavljaju svi umjetni materijali( plastika … ), sve što je životinjskog porijekla ( koža, krzno … ), oštri predmeti, nepravilni, špičasti oblici ( noževi, oružje …) . Ako Vam je u prostoru potrebna energija vatre to ne mora uvijek biti crvena boja ili veći broj svijeća, već se možete odlučiti i nešto od gore navedenog.

Naravno, sada možete vidjeti imate li previše energije vatre u svom prostoru kroz navedene predmete koje niste ranije na taj način doživjeli.

ŽIVOT JE, KAO I OVI RUČNO RAĐENI TEPISI, BOGAT, RAZNOBOJAN I ŽIV! FENG SHUI SMATRA ŽIVOT VJEČNOM MIJENOM, TRANSFORMACIJOM ENERGIJA IZ JEDNOG STANJA U DRUGI, IZ JEDNOG OBLIKA U DRUGI.

Lunjajući po dućanima naišla sam na te, na prvi tren mi se činilo, smješne zavjese ( a doista volim sve što me nasmije ) tako sam odlučila da će to biti vatra koja mi treba. Pomisao da upravo nešto posve novo, nešto što nikad ne bih odabrala kako primjenjenu vatru, će možda donijeti i sasvim novu energiju.

Radi svega toga sada, eto, na mojim prozorima stoje zavjese sa animalnim printom.

Sunce se nije pošteno drugi put pojavilo na nebu a ja sam već u svom umu vidjela ono što sam tražila ( drugi put o tome ), a srce se tako razveselio da ne mogu drugo reći do: Živjele moje nove, luckaste, tigrasto-zebraste-leopardske zavjese!

Naravno, za 10tak dana ću ih morati skinuti jer uz tako snažan utjecaj koji stvaraju možda bih otrčala u neku džunglu, a moj suprug bi po tko zna koji put morao reći; “Ti i taj Feng Shui!!!”

Dragi fengshuiljupci, veselite se životu!

A za dodatno razmišljanje o zavjesama poslušajte Azrinu fenomenlnu pjesmu “Kao jučer” … što ću ja upravo napraviti!

Želite li saznati kako je živjeti svakodnevni Feng Shui, te koje je promjene prošla moja obitelj prihvaćajući Feng Shui u život, pročitajte e-book.

I want this!

I want this!

You may also like