FENG SHUI I KREIRANJE ŽIVOTA

Što možete saznati u ovom tekstu?

  • Kako djeluje Feng Shui?
  • Kako ga možemo koristiti?
  • Što to znači da uz Feng Shui kreiramo svoj život?
  • 5 elemenata/ osnove i primjena

Da bismo došli do odgovora na ova pitanja, moram najprije pojasniti da živjeti možete na dva načina:

–          tako da život dođe k Vama

–          tako da Vi idete ka svom životu.

U prvom slučaju živite po dobro znanim obrascima; djetinjstvo, školovanje, zaposlenje, stvaranje obitelji … Svakodnevno svladavate ono što iskrsne pred Vas, rješavate probleme kako nailaze, obavljate svoj obveze, volite one oko Vas, neke druge baš i ne iako su tu i dio su Vašeg života.

U drugom slučaju Vi znate što volite, želite, Vi znate tko ste, možda čak znate tko ste bili u prošlom životu, ali svakako znate tko i kakvi želite postati, te birate situacije, iskustva, osobe, poslove koje će Vam pomoći da ostvarite ono što želite, koje idu u korist Vašeg razvoja, te u korist i drugima na bilo kojoj razini. Vi volite svoj život i osjećate se u njemu dobro jer ste Vi odabrali kako ga proživjeti.

U oba slučaja, Vi birate!

Zašto je Feng Shui dobra mjera za stvaranje života kakav želimo?

Da biste bili uspješni u kreiranju svog života, kada već dođete do te faze, trebat će Vam alat. Mi ljudi imamo vrlo raspršenu koncentraciju, nismo dovoljno disciplinirani i počesto s tog svog puta odlutamo. Tada se dogode situacije za koje kažemo: „ Ajme, pa ja ovo nisam htio/htjela! Kako se ovo dogodilo?! Ne mogu vjerovati da mi se ovo događa!“

Upravo radi toga Feng Shui dolazi kao mjera koja ispravlja krive Drine.

Feng Shui će Vas vratiti na fokus onoga što želite i što ste odabrali, usmjerit će energiju, Vašu i onu iz okoline ciljano na određeni zahtjev, problem, izbor.

Mi stvaramo naše živote. Kako ga živimo je rezultat našeg privlačenja koje je posljedica naših misli. Prosječan je čovjek slabe koncentracije i dozvoljava mislima da skaču s teme na temu, s cilja na cilj, sa zadatka na zadatak … Posljedica toga je nedorečen rezultat.

Da bismo postigli sve što želim, bili sve što želimo, ostvarili sve što želimo – moramo se usredotočiti. I tu Feng Shui stupa na djelo te jasno i precizno usmjerava energiju na točno određeno rješenje.

Kako Feng Shui vodi do rješenja?

Tako što se Feng Shui temelji upravo na činjenici da je sve energija! Energija koja se neprestano mijenja i koja čini da smo svi povezani.

Da biste, dakle, primijenili  Feng Shui potrebno je primiti znanje o energiji.

5 feng shui elemenata ili energija su u međusobnoj vezi podrške ili kontrole
5 FENG SHUI ELEMENATA/ ENERGIJA

Drevni Kinezi su promatrajući promjene u prirodi shvatili da se iste u ciklusima ponavljaju, te da se mogu podijeliti u 5 osnovnih kategorija. Proučavanjem su shvatili i da svaka strana svijet ima u svom osnovnom bitku, u svom izvoru  izraženu određenu energiju. Uspjeli su zamijetiti fine vibracije prostora oko sebe i načina na koji te vibracije djeluju.

Iako je Feng Shui u svom samom početku nastao kao metoda kojom su drevni kineski mudraci određivali grobno mjesto za pokojnika, shvaćanje prirode i energija se razvio u tolikoj mjeri da su Feng Shui počeli koristi i za druge važne stvari u svom životu. Naravno, najprije je bio dostupan samo carevima koji su malo što započinjali bez savjetovanja sa Feng Shui  masterima. Feng Shui im je davao upute kada i gdje bilo što činiti.

Feng Shui i 5 elemenata – osnove

Radi lakšeg shvaćanja i zato što su te transformacije energija povezali sa prirodom, drevni Feng Shui masteri su 5 kategorija/ vrsta energije imenovali : Voda, Drvo, Vatra, Zemlja, Metal.

Svaka od energija pripada ( svojim ishodištem ) određenoj strani svijeta, ima određeni potencijal, te je u određenom odnosu sa ostalim energijama – jer, naravno, sve su povezane i djeluju time jedna na drugu.

Upravo ovo je temelj na kojem mi možemo graditi svoj život. 5 energija/ elemenata će Vam pomoći da svoj fokus stavite upravo gdje želite.

Upravo 5 elemenata je moja najveća inspiracija! Sada me netko ( bit će to Feng Shui ) mora zaustaviti da ne počnem pjevati od radosti postojanja i odlutam tako s teme, jer događa mi se to često od prevelike želje da prenesem ovo vrijedno shvaćanje.

Kroz duži period i u više navrata ćemo se baviti ovo temom, ali danas ćemo proći samo ono što je neophodno za shvaćanje na koji način djeluje Feng Shui, što je i tema današnjeg posta.

ENERGIJA VODE je vezana uz karijeru, financije, životni put, mir, spokoj, unutarnji razvoj, planiranje, neovisnost … Sjever je strana svijeta koja vibrira energijom vode, a materijali su staklo, ogledalo i voda. Boje energije vode su crna i plava, broj vode je 1. Osobe koje su rođene u energiji vode posjeduju iste potencijale i odgovaraju im spomenute strane svijeta, boje, materijali.

ENERGIJA DRVETA je vezana za mladost, kreativnost, ideje, inovacije, aktivnost, zdravlje, obilje. Strane svijeta koje vibriraju energijom drveta su istok i jugoistok, materijali su – sve od drveta, a „drvene“ boje su zelena i vrlo svijetlo plava, brojevi drveta su 3 i 4. Osobe koje su rođene u energiji drveta posjeduju iste potencijale i odgovaraju im spomenute strane svijeta, boje, materijali.

voda je jedan od 5 feng shui elemenata, kreira potencijal uspješne karijere i povoljnih financija
5 ELEMENATA – VODA

 

drvo je jedan od 5 feng shui elemenata, kreira potencijal rasta i zdravlja
5 ELEMENATA – DRVO

ENERGIJA VATRE stvara potencijal uspjeha, ugleda, slave, časti, ponosa, ekstaze i iluminacije, te ljubavi i strasti. Vatrina strana svijeta je jug, boja crvena, a materijali su plastika, svila, životinjska koža, pčelinji vosak, rogovi, školjke .. ( sve životinjsko i umjetno stvoreno ), broj vatre je 9. Osobe koje su rođene u energiji vatre posjeduju iste potencijale i odgovaraju im spomenute strane svijeta, boje, materijali.

ENERGIJA ZEMLJE stvara potencijal ukorijenjenosti, tradicije, partnerstva, majčinstva, sigurnosti, stabilnosti, realnost i dugovječnost. Vezana je uz jugozapad, sjeveroistok ( i centar ), boje koje vibriraju ovom energijom su žuta, smeđa, oker, a materijali koji pripadaju zemljanoj energiji su cigla, keramika i sve od zemlje, brojevi zemlje su 2, 5 i 8. Osobe koje su rođene u energiji zemlje posjeduju iste potencijale i odgovaraju im spomenute strane svijeta, boje, materijali.

vatra je jedna od 5 feng shui elemenata, kreira potencijal uspjeha i slave
5 ELEMENATA – VATRA

 

zemlja je jedna od 5 feng shui elemenata, kreira potencijal stabilnosti i dugovječnosti
5 ELEMENATA – ZEMLJA

ENERGIJA METALA je vezana za zaradu, materijalizaciju, vodstvo, odmjerenost, ali i radost i zabavu. Strane svijeta koje imaju vibraciju energije metala su sjeverozapad i zapad, materijali; zlato, srebro .. svi metali, a boje sa ovom energijom su bijela, siva i sve boje metala, brojevi metala su 6 i 7. Osobe koje su rođene u energiji metala posjeduju iste potencijale i odgovaraju im spomenute strane svijeta, boje, materijali.

metal je jedan od 5 feng shui elemenata, kreira potencijal radosti,  novca i vodstva
5 ELEMENATA – METAL

 

5 elemenata – primjena

Sada kada ste upoznati sa osnovama 5 elemenata možete, kad osvijestite problem ili prepreku u životu ili shvatite što Vam treba, naprosto primijenite određenu energiju.

Npr; nezadovoljni ste karijerom koja stagnira, ili nemate posao, ili želite promijeniti svoj životni put – to je sve vezano za energiju vode. Dakle, pronađite sjever u svom domu ili sjever samo svoje sobe i na to mjesto postavite staklenu vazu sa vodom i cvijećem, ili meditirajte okrenuti licem ka sjeveru da primite potencijal koji sjever pruža, obucite se u plavo-crnu kombinaciju, odite plivati na bazen ili u kadu i uživajte u vodi dok ne naiđe inspiracija koja će Vas povesti smjerom rješenja Vašeg problema.

Npr; nemate partnera ili ste u partnerstvu koje Vas ne zadovoljava – pronađite jugozapad svog doma, bavite se nečim što Vas veseli u tom dijelu doma, postavite keramički predmet u paru ( dvije jednake šalice npr ) u jugozapad spavaće sobe, obucite se i smeđe i žuto. Sve ove mjere će pomoći i kod privlačenja nove osobe u život i za obnavljanje odnosa sa osobom s kojom ste, a to ovisi koja je Vaša namjera.

Npr; želite bolju zaradu, naplatiti odrađeno – pronađite zapad svog doma, postavite kasu s nešto novca u taj dio, okrenite se licem ka zapadu i napišite poslovna pisma koja bi vas trebala odvesti boljoj zaradi ….

Možete željenom energijom, odnosno željenim potencijalom osnažiti zonu svog doma ili sebe same. Zapravo, 5 elemenata je primjenjivo u svim smjerovima;

Želite pomoći svojoj djeci da su u zdravlju i da razvijaju kreativnost – te potencijale ćete naći u energiji drveta, te im možete obojiti sobu u zelenu boju ili kupiti zelenu posteljinu ili neki komad odjeće. Posebice je to savjet za djecu slabijeg zdravlja. Ili ste sami postali pasivni i želite se pokrenuti – također Vam je potrebna energija drveta, istoka, jugoistoka. Šećite se šumom, posebice u rano jutro je energija drveta snažna, jedite svježeg i zelenog povrća i voća …

Ili obratno, dugo ste već nervozni, prezaposleni, preaktivni, pa još u svom prostoru imate puno bilja ili previše zelene boje – tada imate prenaglašenu energiju drveta u svom životu i to stvara neravnotežu. Vjerujem da već znate što Vam je činiti – izbacite malo te energije iz svog života i unesite si energiju zemlje da Vam stvori potencijal stabilnosti ili energiju vode da Vam privuče mir i opušteno stanje.

Naravno, ovo je tek osnova o 5 elemenata.

Zapazite opisane energije oko sebe

Pokušajte sada svakodnevno pronaći opisane energije, potražite ih u prostoru i pokušajte im odrediti kategoriju. Neka Vas to zabavlja, neka Vam to bude igra!

Npr; svijeće u sobi – energija vatre, prozori kuće – energija vode, pamučna ili lanena košulja – energija drveta, dok sadite cvijeće – sjetite se da u rukama držite energiju zemlje i energiju drveta. Oćutite tu vibraciju i što vam donosi. Godi li Vam? Prstenje na rukama – energija metala, keramička šalica iz koje pijete kavu – energija zemlje, novine u rukama – energija drveta, dok se tuširate – sjetite se da ste pod čistom energijom vode i osvijestite njen potencijal.

Jutros sam, na primjer,  bila inspirirana obaviti „Sveto tuširanje“. Tako sam ga nazvala jer me snažan impuls naveo da odem pod tuš i pustim vodu, te da dok klizi preko mene osjetim kako sve nečistoće i neželjene emocije i manifestacije mog života odlaze. Opustila sam se i osjetila kako nestaju, kako postajem čista kao što je priroda nakon dugotrajne kiše ili dijete nakon rođenja. Osjećam da sam potpuno sprala sa svoga života, svoje sadašnjosti sve negativnosti i zapreke. Sve je otišlo u vodovod neželjenih realnosti.

Upravo ovo je odgovor zovu energije vode, obraćanja pažnje na sve oko mene, ali još više unutar mene.

Sve, baš sve je energija. Opazite, imenujte, odlučite, primijenite. Ne ustručavajte se željeti, reći, potražiti svoje ostvarenje.

Vjerujem da možete sada lako odabrati koja Vam energija treba da biste krenuli u rješavanje određene situacije. Upravo ovako koristimo Feng Shui za kreiranje svog života, jer sve je u odabiru.

Uvijek je stvar izbora!

Osvještavanjem što želimo, kamo želimo, s kim želimo stvara našu namjeru. Da nam se ta namjera ne bi raspršila pod utjecajem nepostojane pažnje, da ne bismo lutali danas od jedne namjere do druge, jer tada će i naše kretanje biti upravo takvo – malo tamo, malo ovamo, primijenit ćemo Feng Shui, zapravo transformaciju energija u vidu 5 elemenata, te ćemo ciljano i fokusirano usmjeriti upravo određenu energiju na određenu situaciju.

Feng Shui u našem procesu kreiranja života je kao zasljepljujući snop nevjerojatne energetske snage, kao reflektor koji osvjetljava cilj.

Zašto bismo stoga, dragi svi, živjeli u situacijama koje nam život donosi, ako možemo odabrati situacije koje želimo i sagraditi im put do nas?

Misao dana:

“Sve su Drine ovog svijet krive; nikada se one neće moći sve ni potpuno ispraviti; nikada ne smijemo prestati da ih ispravljamo.” – Ivo Andrić

 

Želite li saznati kako je živjeti svakodnevni Feng Shui i koje je promjene prošla moja obitelj prihvaćajući Feng Shui, pročitajte e-knjigu Na putu vode i vjetra.

Želite li pročitati Priču o 5 elemenata prijavite se na blog i primit ćete pdf na poklon. Ako se ne želite pretplatiti, knjigu možete kupiti.

I want this!

You may also like