KAKO UKRASITI BOŽIĆNO DRVCE UZ FENG SHUI

Što možete saznati u ovom tekstu?

  • može li Feng Shui pomoći prilikom Božićnog kićenja kuće
  • kako Feng Shui tumači Božićno čišćenje
  • kako Feng Shui tumači crnogorično drveće
  • kako urediti Božićno drvce prema Feng Shui principima

Za razliku od svih dosadašnji, ovaj će tekst biti kratak. Čini se potpuno nepotrebno pisati o tome kako dekorirati dom povodom Božićnih blagdana, jer sve je već okićeno. Svake godine sve ranije. To nam je donijelo potrošačko društvo u kojem živimo i koje prihvaćamo. No, iako su nam domovi već, barem nekim dijelom, očišćeni i okićeni, drvca još čekaju svoj red u većini domova.

Feng Shui je vještina uređenje nekog prostora tako da se postigne ravnoteža koja stvara pozitivne potencijale. Svaka prilika radi koje se neki dom uređuje ili ukrašava je jednako važna, jer za Feng Shui uvijek je riječ o energiji. Uz pomoć osnovnih postavki Feng Shui će ukrašavanje doma i Božićne jelke upotrijebiti za uspostavljanje ravnoteže ili za stvaranje nekog određenog potencijala.

Blagdansko čišćenje kuće

Prije samog ukrašavanja predstoji čišćenje kuće. Činimo to iz ljubavi i poštovanja prema Sinu Božjem čije rođenje obilježavamo. Simbolično, On nam dolazi u dom i dočekati ga sa savršeno čistom kućom i ugostiti Ga bogatom trpezom je najmanje što možemo učiniti.

Feng Shui obožava velika čišćenja koja sprovodimo pred Uskrs i Božić, jer tako svi obavimo prijeko potrebno čišćenje kuće od nagomilanih starih energija.

Što je manje dekoracija u domu, lakše ga je čistiti
ŠTO JE MANJE DEKORACIJA U DOMU, LAKŠE GA JE ČISTITI

Već Vam je poznato da svaki prostor ( ured, dom i drugo ) u sebe prima energiju osoba i događaja. Sve se upisuje u zidove, namještaj i ostale materijale u kući.

Tijekom samo jedne godine u prostor se upiše veliki broj uspjeha i neuspjeha, radosti, tuge, razočaranja, nadanja, pokušaja, uspona i padova, svađa, nesuglasica, zamjeranja, ljubavi, zajedništva itd. Sve proživljeno stvara kašu proživljenih emocija. Bez sentimentalnosti, mi bismo trebali sve to ostavljati iza sebe da bismo mogli živjeti Sada. Ipak mi se vežemo za sve proživljeno, jednako koliko mislimo o onome što će tek doći.

Nema stoga boljeg čina od dobro obavljenog čišćenja kojim ćemo sve što je prošlo odstraniti fizički iz svog okoliša i omogućiti si tako prostor za nove mogućnosti.

Feng Shui preporučuje da se prilikom doseljenja u neki dom obavi Energetsko čišćenje jer tako će se odstraniti energija prethodnika, upisati nova energija i ostaviti prostor spremnim da uz pomoć nove  i čiste se otvorimo prema zacrtanim ciljevima.

( U mojoj e-knjizi “Na putu vode i vjetra” možete čitati o procesu selidbe moje obitelji uz Feng Shi, o mjerama koje sam poduzela prilikom napuštanja jednog doma i dolaska u drugi. )

BOŽIĆNI DEKOR U HLADNIJIM NIJANSAMA, U ENERGIJAMA VODE I METALA
BOŽIĆNI DEKOR U HLADNIJIM NIJANSAMA, U ENERGIJAMA VODE I METALA

U vrijeme jeseni i zime energija se kreće prema dolje i vodi ka pasivnosti. Uz nagomilanu staru energiju u prostoru  ti mjeseci nam znaju izazvati pasivne emocije, te stagnaciju na nekim poljima života. Puno osoba osjeća depresiju i besmisao  u tom periodu. Upravo oko Božića i Nove Godine energija je najteža za izdržati, jer dolazi do svoje najniže točke. Već ulaskom u Novu Godinu svi osjećamo kao da nam je laknulo. Nakon ove 2020. svi ćemo zasigurno žestoko pljeskati kraju godine.

Kada nas netko upita volimo li više Uskrs ili Božić, svi izaberemo Uskrs. Mislimo da je to radi fine šunke, kuhanih jaja i mladog luka ( napiše to moja veganska ruka ), ali je to zapravo jer osjećamo energiju drveta koja dolazi velikim koracima. Energiju rasta, podmlatka, aktivnosti, uspinjanja i zdravlja. Proljetno spremanja kuće obavljamo s poletom i radošću.

Ipak, ovo zimski čišćenje je izuzetno važno. Bez njega bi dekoriranje kuće bilo kao da na oznojeno i dugo nekupano tijelo stavimo svilenu odjeću i našpricamo se parfemom.

Kako čistiti dom uz Feng Shui

Naravno da već znate kako se posvetiti čišćenju svoje kuće, ali Feng Shui malo produbljuje cijelu priču;

  • prozori predstavljaju pogled u svijet i ka budućnosti te dok ih perete mislite o svojim ciljevima, o svojom željama, stvarajte u mislima odluke i strategije.

Dok dođete do zadnjeg prozora koji treba oprati proći će tek  tren, činit će Vam se, jer planove i ciljeve nije nimalo lako donositi niti vizualizirati. Pranje hrpe prozora je sitni posao za to!

  • skidanje prašine i paučine predstavlja uklanjanje fino posutih slojeva starih i istrošenih energija.  Dok obavljate tu aktivnost zahvaljujte svemu doživljenom, sjetite se svih uspona i padova tijekom godine, svih osoba koje su dotakle Vaš životni put, kao i Vi njihov i zahvalite se svemu tome.

Zatim svu tu energiju ( iskustva i emocije ) uz ljubav i poštovanje zamolite za odlazak. 

  • pranje podova predstavlja stvaranje novog plodnog tla. Prašnjav pod i prljavi tepisi blokiraju pokretanje energije i stvaraju dojam zagušenosti i starosti prostora.  Dok čistite tlo po kojem ste gazili tijekom godine strugat ćete ustajalu energiju koja put pred Vama čini težak kao kad se hoda po dubokom i sipkom pijesku kroz koji koračajući nemoćno tonemo stopalima i ulažemo veliku energiju ne bismo li se odmakli od točke u kojoj smo, čini se, zapeli.

Imati čiste podove u kući znači omogućiti energiji da lako klizi kroz dom, zađe u sve kutove i napoji potencijalima čitav prostor.

ZA POSTIĆI VATRENU ENERGIJU DOVOLJNE SU SAMO LAMPICE
ZA POSTIĆI VATRENU ENERGIJU DOVOLJNE SU SAMO LAMPICE

Nadam se da vam se sada veliko spremanje čini nešto lakše i više svrsishodno. ( Koliko ovo pišem Vama, toliko je to i za mene, da se podsjetim i da se lakše uhvatim posla. )

Energija crnogoričnog drveća 

Već ste naučili da svaka biljka ima u svojoj osnovi energiju drveta. Drvo omogućava potencijale aktivnosti, rasta, zdravlja itd. Ipak, ne postoji niti jedna stvar koja je toliko u krajnosti da posjeduje samo jednu energiju.

Tako npr. suncokret koji u osnovi pripada energiji drveta ( jer je biljka ), u sebi ima i energiju zemlje ( kroz izrazitu žutu boju ), ali energiju metala ( kroz okruglu glavu cvijeta i sitne sjemenke u sredini ).

Sanseverija npr. je također u energiji drveta ( jer je biljka ), ali pripada energiji metala i vatre ( radi svog izgleda koji podsjeća i simbolizira nož ili sablju ).

BOŽIĆNE DEKORACIJE IZ PROŠLIH VREMENA PONOVO SE VRAĆAJU U MODU
BOŽIĆNE DEKORACIJE IZ PROŠLIH VREMENA PONOVO SE VRAĆAJU U MODU JER PODSJEĆAJU NA NEKE SRETNIJE GODINE, KAKO SE VEĆ UVIJEK KAŽE ZA ONO ŠTO JE PROŠLO.

Bor ili jela su također snažna energija drveta po svojoj osnovi i boji, ali imaju u sebi i izraženu energiju vatre po svom obliku. ( svaki oštri, trokutasti oblik ili tijelo pripada vatri; trokut, piramida i sve sa špicevima ).

Bor, koji u Feng Shui simbolizira dugovječnost, te jela, smreka i drugo crnogorično drveće ima u sebi taman dovoljno energije vatre da može zadržati svoju zelenu boju tijekom cijele godine. Pa kad nam je već tako milostivo zelen u sred zime, hajmo ga i okititi. Uz Feng Shui, naravno.

Kako okititi Božićno drvce uz Feng Shui 

Naravno da svi već imamo kuglice i ukrase, skupljamo ih godinama. Imamo i najidealnije mjesto u stanu za postaviti stabalce. Možete zato s onim što imate pratiti Feng Shui upute. 

Imate li dekoracije za bor u svim bojama; raznobojne lampice i kuglice, te trakice , tada birajte mjesto koje Vam odgovara. Jug će odgovarati vrlo dobro.

Imate li dekor u pretežno bijeloj, srebrnoj boji sjeverozapad i zapad će mu odgovarati. Dekoracije u crvenoj boji će biti dobre za jug. To će naravno značiti da ste jug tako jako potencirali da Vam možda izgori koja lamica više, a moguća je i koja svađica u kući. Previše vatre zna učiniti poteškoće. Ali s druge strane, ako Vam nedostaje strasti, ljubavi, topline, vizije, temperamenta, tada je crveno Božićno drvo na jugu prava stvara za Vas.

BOŽIĆNE KUGLICE U ENERGIJAMA DRVETA, VODE I VATRE
BOŽIĆNE KUGLICE U ENERGIJAMA DRVETA, VODE I VATRE

Ako su Vaše kuglice u zelenoj boji jugoistok i istok su dobre strane, a žuta boja dekora će odgovarati sjeveroistoku i jugozapadu.

Kako svako stablo ima i lampice, time ono u sebi uz prevladavajuću boju kuglica ima i dodatnu energiju vatre ( kroz pregršt malenih žarulja ). 

Možete Božićno drvce koristiti da osnažite neku zonu, ako ste procijenili da Vam treba mjera iscjeljenja. Posebno je to idealno zato što sve traje kratko, baš kako bi mjere iscjeljenja i trebale. Treba li Vam vatre ( ljubavi, strasti, hrabrosti ) u obitelji stavite bor na jug, ali možete i na jugozapad. Trebate li osnažiti drvo ( brz rast, zdravlje i kreativnost ) stavite bor na istok, JI, ali možete i na sjever. Posebice ako su boje u što više zelenom tonu ( zelene lampice, zelene girlande ). Treba li Vam postojanosti i stabilnosti stavite bor u JZ ili SI. 

BOŽIĆNE KUGLICE U ENERGIJAMA ZEMLJE I METALA
BOŽIĆNE KUGLICE U ENERGIJAMA ZEMLJE I METALA

Moje božićno drvce ima svoje mjesto na jugozapadu ili jugoistoku dnevne sobe. Kako sam već spomenula ta odabrana mjesta se ponavljaju iz više razloga; ne ometaju kretanje po kući, popunjavaju kut u kojem je inače samo lampa/ cvijet, ali najvažnije je što time potenciram ono što te zone predstavljaju; blagostanje, prihode, obiteljsko zajedništvo, brak i partnerstvo, suradnju s drugim ljudima.

O samo kićenju ne trebam vam govoriti. Nema pogrešnog načina postavljanja kuglica i drugih dekoracija, ali ipak postoji sitnica koju mogu napomenuti. Ako postavite kuglice tako da su pri dnu velike i tamnije kuglice, te se kako se ide prema gornjim granama kuglice su manje i svjetlije, stvorit ćete dojam uspona. To simbolizira energiju u porastu, energiju koja ide ka gore i to je ono što nam svima treba; napredak, rast i iluminacija.

PREKRASNE LAMPICE ZA BOŽIĆNI BOR SA JAKO IZRAŽENOM ENERGIJOM VATRE.
PREKRASNE LAMPICE ZA BOŽIĆNI BOR SA JAKO IZRAŽENOM ENERGIJOM VATRE. OPREZ AKO JE NA JUGU.

Moguće da ću i sama okititi bor koji dan ranije, jer nisam Vam bez razloga pisala o energiji koja ide ka dolje u ovom trenutku, koja vodi stagnaciji i nevoljkosti. Nisam joj niti ja izuzeta. 

Ali nema toga što dolazak Svjetla ne može iscijeliti!!

Samo podsjećanje istinskog razloga svega ovoga i već mi je posve i duboko dobro!

Želim Vam od srca radosne blagdane!

I want this!

You may also like