FENG SHUI ZA KREIRANJE ŽIVOTA

Što možete pročitati u ovom tekstu?

  • zašto sam blog nazvala “Feng Shui za kreiranje života”
  • postoji li koraci za pronaći sreću
  • kako Feng Shui pomaže da kreiramo život po svojim željama
  • koje korake Feng Shui traži da bismo cjelovito živjeli

U posljednjem smo mjesecu u godini i za očekivati je da napišem kako se uz Feng Shui pripremiti za blagdane, kako urediti dom i slično. 

Moguće da se za koji dan uhvatim i te teme, ali neke okolnosti su mi pokazale da postoji preča stvar od uređenja jelke u određenu boju na određenoj strani svijeta.

Iako bi po svojoj osnovi ovo trebalo biti vrijeme svečanosti, slavlja života, Boga i našeg životnog puta, to je vrijeme najjačih emocija i vrijeme stresa, na žalost. Primila sam više sličnih upita radi kojih sam izabrala pisati o ovoj temi. Mogla bih tekst nazvati i “kako postati sretan”, ali to pitanje traži mudre i snažne odgovore za koje se ne smatram dostatnom pisati savjete i upute. Sreća je individualna stvar. Ono što meni čini sreću, ne mora nužno i Vama. 

Kao i uvijek, Feng Shui je alat koji mi pomaže približiti se lijeku za svaku boljku, rješenju za svaki problem. Učeći Feng Shui, učila sam o sebi i svemu što me okružuje i upravo tu se i skrivaju svi odgovori. Nikada nisu daleko, u nama i našem neposrednom okolišu su.

Okolnosti utječu na to kako se osjećamo, a emocije upravljaju nama. Ipak,  to ne mora biti tako,  mi trebamo odlučiti kako se osjećati, a time i kako živjeti.

Nije to neka teška i neshvatljiva filozofija.

Želim stoga pojasniti zašto sam blog nazvala “Feng Shui za kreiranje života” i što to znači, jer u tome se krije i odgovor kako si pomoći u težim životnim okolnostima.

Zapravo je vrlo jednostavno;

Mi kreiramo svoj život!

Činimo to svojim odlukama, svojim uvjerenjima, stavovima, emocijama, mislima. Kako je sve to upravo naše, mi smo ti koji odlučuju o tome što misliti, kako se osjećati, koja su nam uvjerenja. Ako nije tako, tada mi nismo u vlasništvu ničeg od navedenoga i život nas nosi kamo želi bez naše volje.

Ne držimo li život u svojim rukama svi kad tad dođemo do točke kada osjećamo da smo u klopci, da smo nezadovoljni, da nismo sretni.

Super! To je odličan trenutak, to je ključni trenutak za preuzimanje uzda!

SVE PROLAZI I SVE SE MIJENJA. SUTRA VEĆ MOŽETE BITI NA VRHU SVIJETA AKO SE ODLUČITE ZA TO.
SVE PROLAZI I SVE SE MIJENJA. SUTRA VEĆ MOŽETE BITI NA VRHU SVIJETA AKO SE ODLUČITE ZA TO.

Kada osjetite da niste sretni, tada budite sretni iz jednostavnog razloga što ste to osvijestili i sada je sve u Vašim rukama. Dok god čovjek živi pod inercijom i ne obraća pažnju na svoje emocije, tada ne upotrebljava niti misli o tome, već naprosto živi, diše, hoda, radi ….

Nije to za osudu, niti je neznatno! Svi biramo svoj put. Svako zanimanje, način života ili uvjeti u kojima netko od nas živi traži uvažavanje. 

No, ako ste sami došli do točke kada niste sretni ili zadovoljni, tada se sve mijenja. Vi ne želite da Vas val samo nosi, Vi želite veslati po svojoj rijeci života.

Kreiranje našeg života počinje tada.

Koraci za kreiranje života

Koraci su doista jednostavni, ali, neću Vas lagati, nisu laki.

Traže od nas da ( nakon što smo osvijestili što ne želimo od svog života ) shvatimo što želimo. Nakon toga moramo donijeti cilj/ želju i odluku. Nakon odluke stvaramo namjeru da to ostvarimo. Sljedeći korak se sam nametne, često i sam odigra; krenemo u kreiranje svog života.

Najteži su prvi koraci. Onaj tko ne osvijesti da nije zadovoljan, taj živi i živjet će na valu većine. Onaj tko shvati da želi bolje, da želi više, da zaslužuje svu sreću, radost i ljubav ovog postojanja, te donese jasnu i čvrstu odluku da živi po svome, sve se pokrene da se to i ostvari.

Važno je tada znati barem u osnovnim crtama kakav život želimo. Finese će se događati putem.

Npr;

ako nam dijete ne kaže što želi za rođendan ili koji poklon želi za Božić, mi tada djetetu poklonimo nešto po svom izboru. To najčešće bude razočarenje, jer dijete je u dubini duše imalo želju, skrivenu i iskrenu želju koju nije izreklo, čak se nije tome niti nadalo jer ne vjeruje da je to moguće ili da to zaslužuje.

Ovo je analogija s našim životnim putem i životom samim; ako ne znamo što želimo, kakav život želimo živjeti, ako to ne izgovorimo, ako se tome ne okrenemo, tada nam takav život nikada neće biti moguć!

SVI SMO POVEZANI I UTJEČEMO JEDNI NA DRUGE
SVI SMO POVEZANI I UTJEČEMO JEDNI NA DRUGE

Osobni primjer;

od djetinjstva sanjam o pisanju. To je moj djetinji, duboki, iskreni san! Nikome ga nisam rekla.

Ostvarila se u raznim sferama, živim po svojim željama, ali moj san iz djetinjstva mi je ostao neispunjen. Vjerovala sam da baviti se pisanjem traži iznimne kvalitete, obrazovanja, uvjete itd i radi toga nikada nisam niti krenula u smjeru svoje intimne želje.

I dalje sam uvjerena da je sve to iznimno doista potrebno, ali također vjerujem da je u ostvarenju neke želje najvažnije djelovati. Sama želja ne stvara ništa. Mi stvaramo svojim djelovanjem.

Kada sam snagom svoje želje odlučila odbaciti sve nelagode, sve ego kočnice ( sram, nesigurnost, lijenost itd ) i osvijestila da, da bih bila bliže korak ostvarenju svoje želje, da bih došla na val kojim želim ploviti, za početak moram pisati.

Tako jednostavno, zar ne? Nemam ništa od skrivene želje koju se bojim izreći čak i sebi i svojim najmilijima. Koristi mi samo ako djelujem u tom smjeru.

Pokrenula sam blog ( nakon Facebook stranice ) te tu pišem  kada želim i što želim. Upravo tu izučavam sebe u pisanju, vježbam svoje sposobnosti, savladavam tremu i strah od izlaganja. Zatim sam napisala i e-knjige “Na putu vode i vjetra” i “Priču o 5 elemenata”.

Nisam Kafka, Jane Austine, niti Hese, Ljermontov, King itd … Nisam pisac uopće, ali krenula sam u ostvarivanje sebe. Pišem, a to je ono što sam iskreno željela. Pisati i biti nekome od koristi time.

NE PLAŠITE SE SVOJIH SNOVA. OSTVARITE IH.
NE PLAŠITE SE SVOJIH SNOVA. OSTVARITE IH.

Nisam dobila priznanje, nisam čak niti napisala knjigu u tiskanoj formi koja stoji u knjižari ali neizmjerno sam sretna  jer sam preuzela stvar u svoje ruke, ostvarila svoju želju ne mareći za neuspjeh ili uspjeh. Učinila sam to za sebe, probudila dijete u sebi i odvažila se.

Takav mir osjećam radi toga. Ne izjeda me više u nutrini nešto skriveno, ne pati me više osjećaj neostvarenosti.

Feng Shui  pomaže u kreiranje života

Feng Shui mi je to omogućio na razne načine. Učeći tu vještinu mijenjala sam se, primjenjujući ju mijenjala sam se, a te promjene su me vodile u nove promjene.

Može pomoći i Vama ako primijenite sve što ste do sada naučili o Feng Shuiu. Otkrijte svoj Ki broj, saznajte svoje potencijale, osnažite se energijama koje vas hrane itd …  Postat ćete hrabriji i djelotvorniji.

Feng Shui pomaže na još jedan vrlo važan način koji se nikada ne spominje, a vjerujem da je on sama srž primjene te vještine.

To je fokus!

Energija koja se usmjeri ka jednom cilju, koja se fokusira na jedno mjesto ili jednu stvar je enormno jaka. Budući da smo mi bića raspršene energije, lako zaboravimo kamo se krenuli i što smo htjeli, skrenemo s putanje svojih htijenja i potreban nam je vodič, kompas.

RASPRŠENE MISLI, DAJU RASPRŠENE REZULTATE
KADA SE USREDOTOČIMO NA JEDAN CILJ, ON SE LAKO OSTVARUJE. RASPRŠENOST NAS OMETA U KREIRANJU ŽIVOTA.

Oni koji se okrenu duhovnom životu ( svećenici, časne sestre, duhovnjaci i sl. ) napuštaju svjetovni život da bi se fokusirali i svu svoju pažnju, volju i emocije usmjerili samo ka jednom cilju.

Jednako tako znanstveni znaju biti pomalo isključeni od ostatka svijeta. I svi drugi koji točno znaju što žele činiti u životu. 

Te osobe uređujući prostor pomažu sebi da se ne raspršuju, da im pažnja ostane usredotočena; jednostavan namještaj, vrlo malo dekoracija, bijeli zidovi, uravnotežena prehrana …

Ovdje pročitajte više o osobinama koje se u nama razvijaju prema našem Ki broju.

Za sve nas koji se tražimo, koji smo pod utjecajem svijeta, koji još odgonetavamo svoje želje i svoju svrhu, Feng Shui može pomoći tako da uspostavljanjem ravnoteže u domu ili pojačavanjem neke određene energije, stvorimo energiju koja će nam biti od pomoći, energiju koja će nas držati na putu koji smo napokon odabrali.

Primijenimo li u nekoj prostoriji zelenu boju zavladat će energija drveta koja će nam pomoći i koja će nas podsjećati da želimo biti aktivni, da smo se okrenuli ka zdravom životu i prirodi. Energija drveta će podržati i pomoći da svu svoju kreativnost izraze npr stolari, vrtlari, voćari, djeca i mladi, sportaši …

Uređujući neki dom prema Feng Shui principima mi nećemo stvoriti samo prostor u kojem su sve energije u skladu i koje nas podržavaju. Možemo točno izabrati energiju koju želimo da nam pomogne u ostvarivanju želja, u kreiranju našeg života.

Kada imam neki projekt ili tekst koji moram završiti što prije, postavim svoj stol tako da mi lice pri sjedenju bude okrenuto ka zapadu jer to je strana svijeta koja stvara potencijal završetka poslova i naplate uloženog truda.

Oni koji teže promjeni dobro je da borave u sjeveroistočnoj zoni svog doma. Ta zona pomaže meditaciji, traženju smisla, ali još više stvara energiju koja nas vodi ka radikalnim promjenama. Za one koji se žele naučiti slušanju svog bića, koji žele duboko uroniti u podsvijest i stvoriti plan, osmisliti svoju budućnost pogodovat će sjeverna zona doma. Sjever pripada energiji vode, a voda je izuzetan vodič koji će omogućiti vanjski mir i unutarnja putovanja.

SVIJEĆA U PROSTORU PREDSTAVLJA ENERGIJU VATRE.
SVIJEĆA U PROSTORU PREDSTAVLJA ENERGIJU VATRE.

Za one koji traže stabilnost u svom domu, koji žude osjetiti čvrsto tlo koje će pružiti osjećaj doma kao moreplovcu nakon dugih plovidbi, jugozapad  je mjesto gdje treba boraviti. Jug će nas zagrijati vatrom strasi i ljubavi. Malo što ćemo postići bez vatre i dobro je zapaliti lučicu na jugu svog doma i zamoliti da nam to svjetlo bude baklja koja nam pokazuje put i ispunjava nas ljubavlju prema sebi i svemu i svima oko sebe. 

Sjeverozapad će nas voditi snažnom energijom usmjerenosti i odlučnosti, te je dobro u tom dijelu doma boraviti ako tražimo svoje vodstvo, ako želimo kretati se jasnim i čvrstim korakom koji se ne dvoumi.

Istok i jugoistok doma će navesti na korake, ponekad ishitrene i nestašne, ali i oni su bolji od pasivnosti koja vodi u nezadovoljstvo.

ZELENI ELEMENTI ILI BILJKE U PROSTORU PREDSTAVLJAJU ENERGIJU DRVETA
ZELENI ELEMENTI ILI BILJKE U PROSTORU PREDSTAVLJAJU ENERGIJU DRVETA

Primjer;

Kako pripadam energiji zemlje po svom Ki broju i sklona sam dugo promišljati, neodlučna da se pokrenem i odviše zabrinuta u ishod, vrlo često se svjesno izlažem energiji drveta  ( istok i JI, zelena boja, biljna hrana, osobe rođene s Ki 3 i 4 ). Ta me energija natjera da izađem iz zone sigurnosti i učinim korake koji me vode moguće čak i trenutnom neuspjehu, ali u konačnici još jednom učenju. Svaki je neuspjeh je u isto vrijeme i uspjeh, jer nas vodi dalje.

Najvažnije je pokrenuti se.

Nije tako strašno, vidjet ćete kad krenete. Ono čega se bojite čini se veliko i nepremostivo, ali kad se problemu približite on se zamuti i na koncu rasprsne.

ZACRTANI CILJ + ULOŽENI TRUD = USPJEH
ZACRTANI CILJ + ULOŽENI TRUD = USPJEH!

Primjer;

Moj najmlađi sin je postavio sebi cilj za 2020. Savladati 19 određenih skate trikova. Uspio je 16! Kada jasno zadamo svoj cilj i krenemo prema njemu uspjeh je neminovan! Važno je biti uporan i dosljedan svome cilju, ali i biti nježni prema sebi. Moj sin radi svoje mladosti je strog prema sebi i svom uspjehu, ali 16 naučenih trikova je bolje od gledanja klipova drugih kako to rade i sanjarenja o tome. Ja mu čestitam!

Imate li nesređene odnose  (u obitelji ili s prijateljima, rodbinom, možda neusklađen brak ) – riješite to. Ako postoji i najmanja šansa da probudite ponovo ljubav, radite na tome ( razgovarajte, upoznajte se ponovo, budite nježni jedno prema drugome, ugađajte, ne osuđujte, opraštajte … ). Ako je svaka nada nestala s obje strane, tada krenite dalje. Prvi će korak najviše boljeti ( odluka ) a svaki drugi će biti sve lakši.

Imate li posao koji Vas ne zadovoljava, promijenite ga. Ne govorim prepotentno, znam da je teško doći do dobrog ( ili ikakvog ) posla, ali samo ako krenete dalje imate šansu pronaći bolje. Za početak barem postavite jasnu namjeru za boljim poslom, možda Vam sam dođe u susret prije nego se nadate. Nalijepite na Pano želja sliku osobe koja radi na posao koji sebi priželjkujete.

Doista je teško početi negdje, upitati negdje, ali nema drugog načina za mijenjanjem stvari. Ne postiže se promjena nedjelovanjem!

LEPTRI JE SIMBOL PROMJENE I TRANSFORMACIJE.
LEPTRI JE SIMBOL PROMJENE I TRANSFORMACIJE. POSTAVITE POSTER/ SLIKU LEPTIRA I NEKA VAS VODI KA OSOBNOJ PROMJENI.

Imate li kuću koja Vas ograničava, promijenite i to. Prodajte, iznajmite svoju nekretninu, unajmite drugu, preselite se. Ne vežite se za nekretninu jer tada ona posjeduje Vas, a ne Vi nju. ( U e-knjizi Na putu vode i vjetra može čitati o selidbi moje obitelji, kako sam se u jednom trenutku odvezala od stana koji sam voljela, od svega što mi je bilo važno, a sve u trenutku kada nisam znala kamo, niti kako ćemo to obaviti ).

Moja draga prijateljica je promijenila kontinent žudeći za promjenom koja donosi bolji život. Promjenu jest dobila, ali život kakav je zamišljala nije. Sada se bori s istim pitanjima i emocijama koje će ju na koncu opet dovesti do novih odluka. Trenutno osjeća strah od ponovnih pokušaja i odluka, ali to je posve normalno. Umorimo se putem, uplašimo se ponavljanja “pogreške”, nelagodno nam je radi drugih.

Ali čemu strah?

Već je jednom pokazala da ima odlučnost i hrabrost koja je potrebna da krene putem ostvarenja svojih želja.

Drugi ionako gledaju sebe i njihove misli o nama su tek pokušaji boljeg vrednovanja svog života.

Da bismo pronašli svoju sreću imamo pravo na bezbroj pokušaja. Imamo obvezu činiti to.

Ne tvrdim da će svatko od Vas uz pomoć Feng Shuia, kao vještine za uređenje prostora, uspjeti pokrenuti svoj život u smjeru ostvarenja. Da bi Vam donio takav progres trebali biste imati povjerenja u njegovo  djelovanje. Ali Feng Shui je prije svega priča o energiji i temelji se na tumačenju iste.

Cjeloviti Feng Shui nalaže 5 koraka ka zdravlju; 

  • svijest o dubokom disanju, o hrani, o tjelovježbi, o meditaciji, te na koncu dolazi Feng Shui u užem smislu, a to uključuje 5 elemenata, stane svijeta, tok energije kroz prostor, leteće zvijezde, Natalne karte osoba i objekta itd.

Za primijeniti sve ovo što Feng Shui drži važnim koracima biti će nam potrebna doista velika samodisciplina. Da je to lako ne bih ja sada imala 5 kila viška, budila bih se baš svaki dan u 5 sati ujutro da stignem i meditirati i vježbati prije drugih obveza.

Ali nikad nije kasno prizvati snažnu volju i djelovati savjesnije i odlučnije. Kada uz te korake primjenimo još i  Feng Shui pri uređenju prostora kreiranje života postaje igra.

VODA KOJA TEČE PREMA NAMA DONOSI NAM POTENCIJALE
TOK VODE TREBA TEĆI PREMA NAMA. AKO TEČE OD NAS, ODNOSI SA SOBOM I POTENCIJALE

Npr;

Postavimo li veliku sliku vode ( npr bistra rijeka koja nježno krivudajući teče ) na sjever svog doma i to tako da gledamo u nju dok sjedimo, to će značiti da smo primjenili određene praktične Feng Shui korake uređenja prostora. Ta će nas slika svaki dan podsjećati da primamo potencijale energije vode koja omogućava pokretljivost, fleksibilnost, uspjeh u karijeri i financijskim transakcijama. Ta slika će nam pomagati da održimo fokus na tom zadanom cilju. 

No, za potpuni uspjeh, za potpuno ostvarenje potrebno je shvatiti da smo i sami voda. Povezani sa svim vodama i time nedjeljivi od svijeta, od svega što postoji. Samostalni smo, protočni, lagani, nezaustavljivi, snažni, prilagodiljivi, promjenjivi, spremni biti mali kao tek formirani potok i veliki kao najstarija rijeka. Mi smo vena kroz koju kuca bilo života. Čemu onda strah i bojazan da nešto ne možemo ostvariti?!

Prva i najvažnija stvar koju sam naučila u Feng Shuiu je da smo svi povezani. Pišući ovo, a Vi čitajući ovo postojimo u istom trenutku i povezani smo. Meni je to dovoljno da znam da nisam sama, da se ne bojim, jer znam da u svakom mom uspjehu postoji i Vaš, u svakom mom neuspjehu postoji i dio Vašega. Stoga želim da uhvatite život u svoje ruke, da osmislite i vizualizirate svoj život, da krenete njemu u susret, jer tako ispunjavate sebe i pomažete svima drugima u istome.

Prazan novčanik, neplaćeni računi, bolovi ili bolest, usamljenost – to su okolnosti života i svi smo ih iskusili. Taško je osjećati sreću i ispunjenost u tim okolnostima, ali prihvaćanje spoznaje da je tako kako jest, te stvaranje plana za put ka gore već nam može dati osjećaj sreće. Djelovanje je uvijek takvo da nas razgaljuje, pasivost u teškoći nas stišće. Čak i onaj koji sjedi nepomočno, ali unutar sebe smišlja i oživljava viziju svog života, već djeluje, već kreira svoje ostvarenje.

ČETVEROLISNA DJETELINA JE SIMBOL SREĆE.
ČETVEROLISNA DJETELINA JE SIMBOL SREĆE.

Misao da ćemo biti sretni kada se dogodi ovo ili ono, kada postignemo ovo ili ono je tlapnja. Sreća je sadašnji trenutak. Kada osjetite koliko ste snažni upravo sada dok tek krećete ka svojoj sreći, znati ćete da već jeste sretni. Takvi trenutci nam se pojavljuju, na žalost, tek u bljeskovima, u kratkim trenutcima. Ali, takvi smo, što se može? Važno je biti svjestan da ti trenutci postoje i raditi na tome da nam postanu što duži moment postojanja, sve dok ne postanu trajni.

Važno je ne predati se! 

Želite li saznati kako je živjeti svakodnevni Feng Shui, te koje je promjene prošla moja obitelj prihvaćajući Feng Shui u život, pročitajte e-knjigu Na putu vode i vjetra!

Želite li otkriti više o Feng Shuiu prijavite se za primanje dodatnih savjeta, ponuda ili inspiracija! Na poklon ćete primiti e-knjigu Priča o 5 elemenata. Ne želite li se pretplatiti na blog, knjigu možete kupiti.

I want this!

You may also like