FENG SHUI GOVORI O ODNOSIMA

Feng Shui astrologija podrazumijeva određivanje Ki broja osobe, odnosno kojoj energiji pripadamo prema svom datumu rođenja. Feng Shui Natalna karta će pojasniti kakve smo temeljne naravi, kako nas drugi vide i kako se slažemo s drugim ljudima.

Čudo je ta Natalna karta! Dovoljan je taj mali podatak, datum rođenja, da Vam stvari sjednu na mjesto. Uz Natalnu kartu je lako shvatiti sebe i druge, razumjeti i oprostiti.

Mogla sam ovaj tekst nazvati i Epilog mamine posjete, jer je time nadahnut. 

Najprije bih Vas pitala možete li biti iskreni prema sebi, možete li biti nemilosrdno kritični prema sebi? Bavite li se sobom uopće na taj način ili samo postojite u danima koji se nižu?

Da bismo sebe upoznali i otkrili kakvi smo, trebamo boraviti u društvu drugih ljudi. Lako je biti sa sobom, tu nema izazova i lako se zavaramo o svojoj stvarnoj naravi. Tek u odnosu prema drugima možemo otkriti koliko smo se razvili.

Nakon jednomjesečne mamine posjete i nakon novog radnog iskustva, mogu si samo reći: „Ne, Žana, nisi još postigla stupanj tolerancije, zrelosti, uvažavanja i mudrosti kojoj težiš!“

Nisam, sada to uviđam, ali si mogu i oprostiti i krenuti dalje zahvalna na uvide, jer samo tako mogu raditi dalje na sebi. Nemam običaj, kao osoba u mojoj blizini, da sebe omalovažavam, obezvrjeđujem i obasipam krivnjom za svoje i tuđe propuste.

Imam naviku si oprostiti i krenuti dalje!

Preuzmite KRATKI VODIČ ZA FENG SHUI  gdje sam Vam postavila tabelu za određivanje osobnog KI broja. Pronađite ga, jer vrijeme je da dublje pojasnim što to znači.

Budući da Kinezi vjeruju da je zemlja odraz neba i da je sve energija koja transformira, da je čitavo postojanje niz ciklusa, da ništa nije stalno i  ništa ne doživljava samo uspjeh, lakše je živjeti. Nije to zbog prebacivanja krivnje na druge, već zbog spoznaje da uvijek, bez obzira kakvi smo sada i gdje smo sada, možemo i hoćemo to promijeniti. Nema nam druge, sve se ionako mijenja.

Čemu služi Ki broj?

Feng Shui se zasniva na tumačenju energije. Svaka godina ima svoju dominantnu energiju i kada se rodimo u naš kod, naš bitak se upisuje ta određena energija. Upravo Ki broj daje tu informaciju.

Iako sam u trenutku inspiracije koja je stigla direktno iz srca napisala kratku Priču o 5 elemenata, koja Vas čeka za besplatno preuzimanje kada se prijavite za primanje maila od mene svake druge subote, te u njoj opisala osobine i međuodnose elemenata kroz priču o postanku, ovdje ću konkretno pojasniti što znači pripadati određenom elementu/ određenoj energiji, te kako se slažemo sa drugim energijama.

VODA

ENERGIJA VODE U PRIRODI

Sve osobe koje su se rodile u godini kada je vladala energija vode primile su zapis te energije. U njima je upisan potencijal koji stvara ta energija.

To je važno za shvatiti – potencijal!

Ljudi čitaju horoskop i kažu: Ne, nije mi se ništa ostvarilo. Zašto nisam dobio ništa od onoga predviđenoga?

Zbog toga što energija kojoj pripadate i energija koja trenutno djeluje na Vas stvara određeni potencijal, mogućnost. No, svatko to iskoristi drugačije. Da nije tako, svi bismo živjeli iste živote.

Osobe rođene u energiji vode su vrlo samostalne, imaju potrebu da rade po svome, da svoj životni put grade neovisno o bilo čemu i bilo kome. Sloboda im je vrlo važna. To su osobe koje samoću dobro podnose i koje se znaju sami kretati ka naprijed. Karijera im je važna i vrlo lako ju grade, a posebno im leži informatika, mediji, telekomunikacija, hotelijerstvo, turizam .. Vodene osobe su vrlo fleksibilne i spremne na promjenu, tajanstvene su i duhovne.

Ako su previše pod utjecajem svoje energije tada mogu otići u krajnost svog elementa, te mogu osjećati nesigurnost ili se izolirati od svih,mogu se osjećati usamljenima a karijera može biti u zastoju.

Prepoznate li se u ovome, a Ki broj Vam je 1,  to znači da ste se u svojoj neposrednoj blizini ili na druge načine ( kroz boje, materijale ili hranu ) izložili prevelikoj energiji vode. Iako je to Vaš element, nije jedino što trebate. Također može značiti i da ste pod velikim utjecajem energije koja Vas slabi.

Balans je uvijek važan!

U ravnotežu se možete vratiti tako da smanjite element vodu oko sebe ( pronađite ga u prostoru ) ili da primijenite energiju zemlje koja će uravnotežiti previše vode. Unijeti zemlju kroz boju se može sa žutom i smeđom, kroz hranu sa slatkim okusima.

Što predstavlja koji element/ energiju možete pronaći osnovama o 5 elemenata. Također, otkrijete i manje pozitivne aspekte svakog elementa.

Osobe rođene u energiji vode će dobro slagati s onima rođenima u energiji metala, odnosno te osobe će ih podržavati. Osobe rođene u energiji drveta će im se sviđati, činit će se da bi mogle djelovati skladno, ali zapravo drvo bi moglo iscrpljivati vodene osobe ako nisu u osobnoj ravnoteži. S osobama rođenima u energiji vatre će se nalaziti u partnerskom odnosu, što znači da odnos vode i vatre može biti uz konflikte i nerazumijevanje. Budući da si najčešće biramo upravo te partnere, jer iz takvog odnosa učimo i razvijamo se, dobro je znati da taj odnos se može olakšati i čak potpuno dovesti u sklad ako između sebe koriste energiju drveta kao balans svojim naravima i težnjama.

Dakle, ako osoba rođena u energiji vode ima partnera rođenog u energiji vatre dobro bi bilo da na bračni krevet stave posteljinu u zelenoj boji ili sa motivima lišća, bilja itd. Ili da u spavaću sobu stave neku drvenu skulpturu koja predstavlja partnerstvo.

DRVO

ENERGIJA DRVETA U PRIRODI

Osobe rođene u energiji drveta su vrlo aktivne, kreativne, znatiželjne, pune ideja, strasti i hobija. Nije im strano okušati se u raznim poslovima i zanimacijama. Komunikativni su, optimistični i ambiciozni. Putovanja obožavaju. Drvene osobe rado imamo u svojoj blizini jer oni su vrlo zanimljivi, puni raznih iskustava i znanja i naprosto osvjetljavaju svako društvo i prostoriju u kojoj se nađu. Djelatnosti i zvanja koja im odgovaraju su glazba i sport, odnosno briga o zdravlju, ali i biologija, medicina i visokogradnja. Drvene osobe su često obrtnici jer se njihova kreativnost i inovativnost teško uklapa u stabilno poslovanje koji vodi netko drugi.

No, postoji i druga strana medalje, kao i kod svakoga tko je u neravnoteži.

Osoba rođena u energiji drveta, ako je previše u svojoj energiji, previše okružen drvenim elementom, previše u zelenoj boji, previše u fit/zdravlje/akcija režimu velika je vjerojatnost da će se dovesti u disbalans koji će se očitovati naglim ispadima bijesa ( koji doduše brzo prođu, ali dok traju su gromoviti ), nestrpljivošću, tvrdoglavošću, umorom, nepromišljenošću. Poslovi koje započnu bi mogli ostajati nezavršeni jer su već prešli na novu ideju. Kritike nikako neće moći prihvatiti!

Koliko god neki element imao pozitivnih odlika, toliko može imati i negativnih. To je tako, jer život uvijek stvara sve u ravnoteži! Što je neka osoba više obdarena lijepim osobinama, to je više u njoj i suprotnih osobina koje će služiti da stvore ravnotežu kada to bude potrebno.

Kako znanje o 5 elemenata/ energija lako pojašnjava da je život niz ciklusa, uspona i padova, spiralnog kretanja između tih ciklusa, to će nam biti lakše za prihvatiti sva stanja u kojima se nađemo. Nikome ne ide putanja samo gore! Svi živimo u fazama napretka i stagniranja.

Ravnoteža je jedino što se može stvoriti idealno, iako se tako ne čini. Svi bismo htjeli samo napredak i uspjeh, ali po kojoj bi cijeni to moglo biti? Hoćemo li ako se samo tome posvetio imati vremena za svoju obitelj? Hoćemo li se razviti na emotivnom nivou ako težimo samo stjecanju? Ako uvažavamo samo sebe, kakvi će nam biti odnos sa drugima ili ako uvijek druge stavljamo na prvo mjesto, kada ćemo imati vremena za sebe?

Ako osobe rođene u energiji drveta osjete da kako bijes, umor ili nestrpljenje u njima raste, ako primijete da skaču sa teme na temu, s ideje na ideju, sa poslana posao a bez snage ili motivacija da završe bilo što započeto, to znači da trebaju primijeniti energiju metala da ih fokusira, te malo energije zemlje da ih uravnoteži. U interijeru bi metal bili bijeli i sivi zidovi, te metalne dekoracije. Energija zemlje bi bila smeđa i žuta boja, te stvari od keramike. Boje možemo primijeniti i za odjeću, posuđe, posteljinu ..  5 elemenata se može unijeti i kroz hranu; kiseli okus pripada energiji drveta, te ako se drvena osoba želi uravnotežiti trebala bi unijeti nešto više ljutog ( metal ) i slatkog ( zemlja ) okusa u prehranu.

Drvene osobe će se dobro slagati da osobama rođenim u energiji vode, odnosno vodene osobe će ih podržavati, razumjeti i podupirati. Sa osobama rođenim u energiji metala i vatre bi mogle biti u nerazumijevanju, ali ponekad su im upravo takve osobe potrebne. Ipak, ako itko može primiti brzu i dinamičnu energiju drveta, onda je to zemlja. Odnos drveta i zemlje se zove partnerski odnos i nije lak jer će osobe biti posve oprečnih osobina, ali biljka ne može bez zemlje. Tamo gdje će drvo srljati zbog nestrpljenja, zemlja će usporiti. Tamo gdje će drvo imati težnju da raste, raste, raste, zemlja će odrediti koliko to može a da se ne ugrozi.

VATRA

Osobe rođene u energiji vatre ne prolaze nezapaženo. One su strastvene, zrače toplinom, uspjehom, duhovnom spoznajom, priznanjima. Osobe obdarene takvim odlikama privlače nas, želimo biti u njihovoj blizini, želimo upiti malo tog optimizma koji zrači iz svake njihove pore. Entuzijazam, pustolovni duh, strastvenost i aktivan društveni život je za vatrene osobe posve normalna stvar. Za njih nema osrednjosti niti neodređenosti. Osobe rođene u energiji vatre su jasne i njihov uspjeh je brz i neminovan.

No, kako sam već navela, što su izražajnije pozitivne osobine, to će biti izražajnije i negativne osobine ako osoba bude u neravnoteži. Za Vatrenu osobu to znači da može pasti u jake promjene raspoloženja koje vode od euforije do destrukcije. Svađalački duh i pretjerana ponositost će biti izražena, a čak mogu pasti i u teška stanja neraspoloženja koja ih tjeraju da se posve odvoje od svih.

Vatra svojom toplinom osvjetljava sve oko sebe, ali u svom ekstremnom obliku prži i proždire sve oko sebe. Što više nešto svijetli, to je dublja njegova tama.

Tako snažan  element može pod kontrolom držati samo drugi snažan element, a za vatru to je voda.

Vatra i voda su dvije nasuprotne energije i obje imaju sposobnost da se lako izmaknu kontroli. Vatra tada pustoši sve pred sobom kao požar, a voda kao poplava.

VATRA I VODA U PARTNERSKOM SU ODNOSU

Za osobe rođene u energiji vatre je  stoga od izuzetne važnosti da znaju biti u osobnom balansu. Ako vatrena osoba osjeti da pada u nagle promjene raspoloženja, ako se zatekne s nekim u svađi ( i to više puta ) ili joj se izgubi jasan pogled i životni entuzijazam, vrijeme je za primjenu energije vode i malo energije zemlje. Voda će prigušiti pretjeranu vatru, a zemlja će dodati stabilnost. Šetnje uz vodu je idealna u ovom slučaju. Bosi, po mogućnosti ( radi bliskog kontakta sa zemljom ). Naravno, postoje i drugi načini; kroz primjenu boja, materijala, hranu itd.

Za osnažiti se vatrena osoba treba primijeniti zelenu boju, biljnu hranu, boravak u prirodi, a za dovesti u balans svoju pretjeranu vatru može sa crnom i plavom bojom, sa slanim okusom ( morski plodovi npr ), te plivanjem.

Osobe rođene u energiji drveta će se biti poticajne za vatrene osobe i lako će slijediti jedna drugu u aktivnostima i kretanju, sa vodenima će se nalaziti u partnerskom odnosu, odnosno poticajnom koji može biti vrlo dinamičan.

ZEMLJA

ZEMLJU HRANI VATRA – SUNCE I ŠKOLJKE

Osobe rođene u energiji zemlje su stabilne, tradicionalne, dugovječne, realne, postojane i brižne. Naklonjene su narodnim običajima i svim zanimanjima koja su u vezi s državnim aparatom i politikom, ali i poljoprivredi,  etnologiji, sociologiji, zemljopisu i edukaciji. Njihov uspjeh je najčešće vrlo spor, ali postojan. Bilo bi dobro imati za vodeću osobu države osobu rođenu u energiji zemlje, jer one su majčinske osobe i briga o drugima im je misao vodilja koja upravlja njihovim postupcima. Zemljane osobe ne znaju za impulzivnost, svaku odluku moraju prespavati i uvijek traže rješenje koje je za dobro svih, ne samo za njih. Rođene su za partnerstvo.

Kada osoba rođena u energiji zemlje nije u ravnoteži naći će se u stanju pretjerane brige, pasivnosti, stagnacije,  čak nepomičnosti. Može se dovesti do osjeća da će puknuti, te se mogu zateći kako srljaju u neizvjesne situacije. To je toliko oprečno njihovoj naravi da će i same biti zatečene. Tada je krajnje vrijeme za mjere uravnoteženja, jer kada zemlja „pukne“ ( iako je to vrlo, vrlo rijetko ) dolazi do potresa, do odrona i to može progutati i dio svoje okoline. Ističem da zemlje doista rijetko odu u tako veliku krajnost jer im majčinski i obiteljski nagon je tako jak da uspiju same sebe obuzdati. No, to ih onda vodi teška stanja unutarnjeg čemera koji djeluje nepovoljno na čitav probavni sustav.

Ako ste osoba rođena u energiji zemlje ili ju imate u obitelji i primijetite da trpi u tišini, da se drži za želudac zbog boli, znajte da je u neravnoteži i da joj energija vatre može pomoći da se pokrene ( ako je/ ste postali pasivni i turobni ) ili energija metala ( ako se pretjerano brinete ).

Energija vatre može se primiti kroz crvenu boju, nekoliko dinamičnih izlazaka, te kroz gorak okus, dok energiju metala može unijeti kroz bijelu i sivu boju, metalni nakit, te ljuto, pikantno jelo.

Osobu rođenu u energiji zemlje će vatrene osobe podržavati, hrabriti, hraniti svojom toplinom, dok će sa drvenim osobama zemlja biti u partnerskom odnosu. Kada zemlja postane prepasivna, aktivno drvo će ju pokrenuti, razbuditi, potaknuti. Bez drveta zemlja bi bila kao pustinja.

METAL

METAL JE SVUDA OKO NAS

Osobe rođene u energiji metala su vesele, zadovoljne i radosne po svojoj naravi. Sve započete poslove dovode do kraja, do materijalizacije, do zarade. Vrlo su društvene, ali rijetko kad bez kontrole. Ljudi vole imati osobe rođene u energiji metala u svom društvu jer se znaju zabavljati. Metalci su fokusirani, odmjereni, organizirani, sa urođenim osjećajem za disciplinu i rad. Liderstvo im je posve prirodno i ako su u ravnoteži tada su savršene vođe sa smislom za odmjerenost, važnost discipline i fokusa. Metalci su odlični pokrovitelji i vođe, izazivaju povjerenje i poštovanje. Ako itko može biti vođa iz sjene ( onaj koji se ne eksponira, već djeluje u tišini za dobrobit svih) onda to može biti osoba rođena u energiji metala.

Matematika, ekonomija, bankarstvo su za osobe rođene u energiji metala idealna polja djelovanja.

No, kada osoba rođena u energiji metala izađe iz svoje osobne ravnoteže tada dolazi do osobina koje škode samo njima; arogancija, umišljenost, egoizam. Iz produktivnosti odlaze u pretjerani provod, trošenje i gubitak motivacije.

Ipak, metalci će brzo i lako sami prepoznati da nisu u svojoj vibraciji i dati će sve od sebe da se vrate u svoju ravnotežu., jer oni znaju svoju svrhu i svoj cilj. Do neravnoteže može doći ako se metalna osoba duže vrijeme nalazi u metalnom okružju moderne poslovne zgrade metalne konstrukcije sa bijelim zidovima, te ako su dugo vremena fokusirane samo na posao. Koliko smo puta mogli vidjeti da je neka poznata osoba iz uloge lidera ( lider rock benda npr ) otišla u krajnost i odala se pretjeranim užicima i osobnoj katastrofi.

Da bi se vratila u  ravnotežu osoba rođena u energiji metala treba primijeniti energiju vatre i energiju vode. Vatra će kontrolirati pretjeranu energiju metala, dok voda može djelovati nešto blaže i umanjiti snagu metala.  Vatra se može primijeniti kroz boje, hranu, aktivnosti, kako i voda. Crvena, ružičasta boja, jela sa roštilja i gorak okus hrane, voda kroz vodene aktivnosti kao plivanje, ronjenje, šetnje uz vodu ( ovo zadnje će metalcima biti teško, jer njihova fokusiranost nema vremena da uspori ), slani okus, te crna i plava boja u interijeru ili odjeći.

Idealna mjera vraćanja u ravnotežu za metalnu osobu bi bio godišnji odmor na moru sa voljenom osobom – vatra ( ljubav, strast ) i voda ( more i morska hrana ). Nakon godišnjeg odmora osoba rođena u energiji metala će moći ponovo učiniti i ono nemoguće.

Metalci će se sa zemljanim osobama dobro slagati, dok će sa vatrenima imati partnerski odnos koji se može činiti posve nemoguć. Ali strastveni temperament vatre treba hladnu glavu metala, kao i obratno. Takav dvojac jedno drugo održavati u savršenom balansu.

Sada se ponovo mogu vratiti na moju mamu koja je bila mjesec dana u posjeti mojoj obitelji.

Ta apsolutno divna, požrtvovna majka, puna nježnosti, tolerancije, uvažavanja je morala pretrpjeti moj jedan ni malo pohvalan dan izlaska iz ravnoteže.

Prihvatila sam odraditi posao koji nije niti malo u skladu sa mojom energijom. U odviše energije metala i vode sam se upustila nego što to moja zemljana energija može prihvatiti. Ne mogu reći da sam to učinila nesvjesno, više nepripremljeno za ono što bi me moglo čekati.

Zemljane osobe su vrlo tolerantne i strpljive, vole o svemu promisliti, čak prespavati odluku, te ju donijeti jednom za sva vremena. Postojanost i dugovječnost su odlike energije zemlje. Kako sam došla u sredinu gdje  o promišljanju nema ni govora, o laganom tempu djelovanja također ni spomena, moje se uvažavanje i tolerancija nakon nekoliko dana istrošilo i apsolutno nesklona izljevima , kako to zemlja doista i čini, ja sam eruptirala  vulkanskim raspoloženjem. I kako to već biva, to uvijek primi onaj tko najmanje zaslužuje jer je to onaj tko najviše prihvaća i bezuvjetno oprašta.

Moja je mama rođena u energiji vatre, dok sam ja zemljana osoba. Takav odnos podrazumijeva da vatra hrani i podupire zemlju, što moja majka i radi čitav moj život. Ne pamtim da sam ikada doživjela povišen ton ili prijekor od svoje mame. Uvijek samo prihvaćanje i podršku. Potpuno  razumijevanje ne mogu reći da sam doživjela. Naši bitno različiti karakteri su činili da mi se moja majka uvijek pomalo čudi.

Ako ikoju vatrenu osobinu moja majka posjeduje u cijelosti onda je to ljubav, a također i određeni ugled i priznanje kao samozatajna i dobra osoba. Uz to je i pravi primjer bezuvjetne ljubavi. One ljubavi koja prihvaća i kad ne razumije, koja razumije zbog ljubavi, koja oprašta iz ljubavi.

Nakon mog teatralnog i apsolutno bezveznog istupa, kada sam došla k sebi čudeći se sama sebi, rekla sam mojoj majci: „ Kada bih svojoj djeci mogla biti bar u pola majka kakva si ti, smatra bih da sam postigla osobni uspjeh i nadgradnju  iznad svojih očekivanja!“

Feng Shui astrologija određuje osobine svakog elementa, te tumači njihove međuodnose.

Voda podržava drvo, drvo podržava vatru, vatra podržava zemlju, zemlja podržava metal, metal podržava drvo. Kada se taj krug okrene u drugu stranu, odnosno kada neki element izađe iz ravnoteže tada dođe do kruga slabljenja; voda slabi metal, metal slabi zemlju, zemlja slabi vatru, vatra slabi drvo, drvo slabi vodu.

majčinska ljubav je bezuvjetna ljubav
MAJČINSKA LJUBAV = BEZUVJETNA LJUBAV

Dovela sam se u neravnotežu i zarotirala krug podrške u drugu stranu. Ipak, nije mi trebalo dugo da shvatim neprimjerenost svog čina, te sam se najprije dobrano ispričala svojoj majci, a onda krenula da nađem svoj balans ponovo; metal i voda su me iscrpili, što znači da mi je potrebna injekcija vatre jer vatra kontrolira metal te će ga oslabiti, a uz to vatra hrani zemlju te će mene nahraniti. Vatru sam primijenila kroz vruću juhu od rajčice, crvenu leću i kus-kus. Tijekom vikenda sam svom suprugu dozvolila da me vatreno provoza u našem crvenom autu. Čim se pojavi sunce, dobro ga iskoristim i pokupim svaku zraku koju mogu. Na poslu, dok ga ne odradim, uvijek imam nešto crveno na sebi. I na koncu, bacila sam se na hobi a to je pisanje, jer hobi, bilo koji hobi, pripada energiji vatre – i tako je nastao ovaj tekst.

Kažem Vam, život piše najbolje fengshuistine priče!

Želite li saznati kako je živjeti svakodnevni Feng Shui i koje je promjene prošla moja obitelj prihvaćajući Feng Shui u život, pročitajte e-knjigu Na putu vode i vjetra.

Želite li pročitati Priču o 5 elemenata prijavite se na blog i primit ćete ju kao pdf poklon. Ne želite li se prijaviti knjigu ( ponovo uređenu i s novom naslovnicom ) možete kupiti.

I want this!

You may also like