FENG SHUI I ULAZNA VRATA

Ako se zapitate što je važno kod uređenja doma ( tvrtke ili obrtničke radnje ) i od kuda početi, Feng Shui će Vam reći da počnete od glavnog ulaza.

Glavni ulaz se smatra energetskim ustima stana. Kao što čovjek koji ima problema sa usnom šupljinom ne može jesti, time niti puniti se energijom, tako će i dom koji ima neadekvatan glavni ulaz ostati lišen dotoka energije.

Bez dobrog glavnog ulaza teško je postići dobar Feng Shui.

Mogli biste zamisliti da je Chi, odnosno energija, poštar koji treba donijeti važnu poštu, poštu koja će Vam pomoći da Vaš posao procvjeta. Ako je Vaš glavni ulaz vrlo mali, sa uvučenim i neprimjetnim vratima, bez kućnog broja i pločice sa Vašim imenom a prilazni prostor ispred ulaza posve ne uređen,  kako bi Vas poštar pronašao? Kako bi Vam uručio važnu i željno očekivanu poštu?

Već je jasno da bi imao problem i da bi morao uložiti napor da obavio svoj zadatak, a mogao bi i ne pronaći Vas.

Posve jednako će Vas zaobići i blagotvorna energija ako glavni ulaz nije reprezentativan.

Kakav glavni ulaz treba biti?

Glavni ulaz treba biti prepoznatljiv. Kada se priđe nekoj kući ili bilo kojem objektu, glavni se ulaz mora odmah kao takav i uočiti. Imate li malen, nezamijetljiv, skriven ulaz energija – Chi neće moći ulaziti u Vaš dom.

Ne štedite kada birate ulazna vrata.

Odaberite dovoljno velika i lijepa vrata. Boja se može uskladit sa stranom svijeta, odnosno primjenom 5 elemenata;

CRVENA VRATA UNOSE TOPLINU I JAČAJU ZONU JUGA
 • Sjever – siva, bijela, crna i plava vrata. Stakleni dijelovi koji će propuštati svjetlost su dobar dodatak.
 • Istok i jugoistok – vrata u prirodnoj boji drveta i zelena, te crna i plava. Stakleni dijelovi su i na ovim stranama svijeta povoljni
 • Jug – crvena ili u prirodnoj boji drveta.
 • Jugozapad, sjeveroistok – tamno smeđa boja drveta, crvenkasto smeđa boja drveta, te crvena vrata
 • Sjeverozapad, zapad – bijela, siva i tamno smeđa boja drveta
  PLAVA BOJA – ENERGIJA VODE

Ako su Vaš odabir vrata u boji drveta a ipak želite istaknuti određenu stranu svijeta, tada možete navedene boje primijeniti na dekoracije uz vrata.

Ulazna vrata na jugu mogu biti u prirodnoj boji drveta, otirač ispred vrata može imati detalje u crvenoj boji. Dekoracija uz ulazna vrata na jugozapadu, koji predstavlja partnerstvo, mogu biti dvije jednake svjetiljke sa svake strane vrata ili dvije keramičke posude za cvijeće/ biljke.

Ulazna vrata se mogu sagledati iz više perspektiva.

Vrata sa vanjske strane

Prilaz prema vratima treba biti čist, prohodan i lijep. Ako je riječ o kućnom prilazu na strani pročelja tada bi stazu trebali napraviti tako da lagano krivuda. Ravna staza koja je usmjerena direktno ka vratima se smatra Shar Chi – oštra i nepovoljna energija koju treba izbjeći. U slučaju da upravo takav prilaz glavnom ulazu imate potrebno je takvu situaciju ublažiti. To ćete učiniti postavljajući cvjetnjake ili neku drugu dekoraciju u cik-cak poziciji. 

VALOVIT PRILAZ ULAZNIM VRATIMA STVARA DOBAR FENG SHUI

Imate li ulaz koji je sa stražnje strane kuće važno je da posjetitelji ( i spomenuti poštar, zapravo energija ) lako pronađu put do vrata. Gosti, klijenti – ako je riječ o poslovnom objektu, jednom riječju energija, će Vas mimoići nije li jasno gdje su Vam vrata.

Još jedna vrlo važna postavka – treba izbjeći napad na ulazna vrata!

Što znači napad na vrata?

Neki oštar i veliki predmet usmjeren prema vratima;

 • prometni znak, ulična reklama, velika kuća ili zgrada nasuprot vaših ulaznih vrata postavljeni tako da kutom ( kao oštricom noža ) sijeku prostor prema Vašem objektu, prema vratima
 • preveliko drvo koje je posve zaklonilo vrata i tako crpi energiju glavnog ulaza i kuće
 • kuća koja se nalazi na T-raskrižju, pa još ako je i ulaz na toj poziciji, se smatra vrlo nepovoljnim Feng Shuiem

Predlažem da sada izađete iz svoje kuće, stanete na prag i pogledate prema van. Dajte si vremena i mirno promotrite što vidite. Postoji li bilo što oštro i usmjereno prema Vama, dobro je da to blokirate.

Jedan od Feng Shui lijekova za tu nepovoljnu situaciju je konkavno ogledalo postavljeno na određenom mjestu tako da umanji ili upije nepovoljnost koja je usmjerena prema Vama.

ULAZNA VRATA OD UDARA T-RASKRIŽJA SAČUVANA PREGRADOM I PRILAZOM KOJI VODI U KUĆU SA STRANE

Gledajući sama vrata i prostor uz vrata važno je da imate pločicu sa svojim imenom i prezimenom jasno vidljivu, da imate poštanski sandučić, kućni broj, otirač ispred vrata i po želji dekoracije koje pokazuju dobrodošlicu. Feng Shui smatra posebno pozitivnim dva stabla citrusa uz vrata, svaki sa jedne strane. Ako su raskošni svojim listovima i plodovima, simbolizirati će obilje i prosperitet. Zvono bi trebalo imati ugodan zvuk.

Vrata s unutarnje strane

Vrata ne smiju biti oštećena niti bi smjela škripati ili zapinjati. Budući da se moraju moći posve otvoriti,  ne bi trebalo postavljati previše stvari. Vrata koja zapinju i ne mogu se otvoriti neće moći primati dovoljno energije. To će se odraziti kao teškoća u određenim životnim poljima, ovisno o strani svijeta;  

 • oštećena vrata na istoku će nepovoljno utjecati na zdravlje 
 • sjeverna na karijeru i financije
 • zapadna na realizaciju započetih poslova
 • odviše malena ulazna vrata na sjeverozapadu će onemogućiti stvaranje potrebnog autoriteta ( zdravog autoriteta ) koji je važan za vodstvo kako posla, tako i obitelji
 •  jugoistok simbolizira obilje, te oštećena, neugledna i premalena ulazna vrata na toj strani svijeta ne bi omogućila dobar Feng Shui
 • neadekvatna vrata na jugozapadu će nepovoljno utjecati na partnerstvo, a oštećena vrata mogu dovesti do prekida partnerskog odnosa
 • sjeveroistok vodi ka velikim životnim promjenama i pripada energiji zemlje, te će neprimjerena ulazna vrata na toj strani dovesti do hladnoće odnosa i gubitka motivacije
 • na malena ili neugledna vrata na južnoj strani ljubav, i uspjeh će teško ući

Goste bi trebao dočekati ugodan miris pri prolasku kroz vrata ( na ostavljajte gomilu cipela uz vrata ). Sa ulaznih vrata ne biste smjeli vidjeti kupatilo ili spavaću sobu ( ako imate upravo takvu situaciju, držite vrata tih prostorija zatvorena ).

LIJEPA VRATA I DEKORACIJE, TE MALO STAKLA ČINE DOBAR FENG SHUI

Sporedna ulazna vrata

Imate li uz kuću garažu, za dobar Feng Shui morate voditi računa da ne ulazite u kuću kroz vrata iz garaže. Iako je spoj kuće i garaže vrlo praktičan, ta vrata su ipak sporedna vrata i na njih ne ulazi energija onom snagom kao na ulazna vrata kuće. Budete li Vi ulazili kroz garažu u kuću, a gosti na glavna vrata, stvorit će se sukob snaga dvojih vrata. Imati ćete dvoja vrata sa slabim priljevom energije, umjesto jedna sa punim kapacitetom prijema povoljne energije. Sporedna ulazna vrata, ako ih imate, možete koristiti tijekom dana dok obavljate razne poslove u vrtu ili garaži, ali dolazak u kuću nakon izbivanja mora biti kroz glavna ulazna vrata. Sporedna ulazna vrata se smatraju i vrata terase.

DOMINANTNA GARAŽNA VRATA

Poslovna ulazna vrata

Za dobro poslovanje važno je imati ulazna vrata koja će imati snagu primiti što više energije.

Vrijede ista pravila kao i za ulazna vrata kuće/ stana, ali uz dodatke;

 • istaknuta i dovoljno velika ploča s imenom tvrtke ili obrta
 • vrta trebaju biti dobro osvijetljena tako da ih se lako uoči, da klijenti mogu prići bez bojazni da će se splesti na nešto ili bez straha da li opće ulaze na točna vrata. Čest slučaj malenih vrata koja se po ničemu ne ističu na obrtničkim radnjama ( butici, frizerski saloni, slastičarnice i slično ) vodi do toga da je posjet klijenata daleko ispod očekivanoga, a ako se problem ne riješi na vrijeme dovest će i do prekida rada.

Nekoliko godina ranije bila sam pozvana kao Feng Shui savjetnik u jedan vrlo lijep i zanimljiv restoran radi obavljanja energetskog čišćenja. Ulazna vrata sam jedva pronašla. Nisu bila na vidljivom mjestu, nisu bila dobro označena niti dekorirana tako da se istaknu. Nažalost, restoran nije mogao primati dovoljno energije i zatvorio se nakon nekog vremena.

 • Sa ulaznih vrata pogled ne bi trebao biti na blagajnu / kasu s novcima
 • Pazite da nasuprot ulaznih vrata ne postavite ogledalo ( frizerski saloni i butici, oprez sa ogledalima )
 • Stepenice, rukohvati i slično trebaju biti čvrsti i ispravni

Ako se Vaš ured nalazi u poslovnoj zgradi koja ima više katova obavezno postavite pločicu sa svojim imenom i logom i oznakom kata na kojem se nalazite pri ulazu u zgradu, a zatim sama ulazna vrata u svoj ured dodatno označite sa imenom i dekoracijom koja će dati dojam pristupačnosti. Ulazna vrata poslovne zgrade bi trebala biti dovoljno velika, posve ispravna i laka za otvaranje. Jedna i druga vrata neka su dobro osvijetljena.

Bez obzira o kakvom objektu se radi, zapamtite da energija ulazi ako je pozvana. Učinite joj dobrodošlicu lijepim, prohodnim i dobro označenim vratima.

CHI, DOBRO NAM DOŠAO!

Želite li saznati kako je živjeti svakodnevni Feng Shui,te koje je promjene prošla moja obitelj prihvaćajući Feng Shui u život, pročitajte e-knjigu.

I want this!

You may also like