MINIMALISTIČKI FENG SHUI

Što možete naučiti iz ovog teksta?

 • koliko je kvadrata dovoljno za pristojan život
 • što Feng Shui smatra najvažnijim u odabiru prostora za život
 • je li minijaturna kuća dovoljna i može li se urediti prema Feng Shui principima

Uz sva pravila koja Feng Shui ima, reklo bi se da slijedeći naputke te vještine za uređenja prostora nikako ne možemo krenuti ka minimalizmu. Prava je istina da Feng Shui posve jednake smjernice ima za velike i male prostore. 

Uz velike kuće i stanove posjedovat ćemo više namještaja i stvari, nepotrebnih koliko i potrebnih. U malim stanovima i kućama smo primorani da se odreknemo svega što nije nužno.

Odreći se nečega je danas vrlo teško jer živimo uvjerenje da nam sve treba. Tek situacije “stani,pani”, kao ova u kojoj smo svi zajedno bili ( i još jesmo ), nam pokaže da se bez puno toga može.

Kada nam treba kuća sa više, a kada sa manje kvadrata?

Prioriteti – na tome se temelji hoće li netko izabrati manju ili veću kuću. U većini slučajeva, a sad govorim po svom iskustvu i emocijama, tražimo dovoljno velik prostor u vremenima kada stvaramo obitelj. Mladi smo, djeca dolaze i želimo im omogućiti dostojan život.  Po mogućnosti, svako dijete treba imati svoju sobu, zatim je potrebna roditeljska soba, te kuhinja s blagovaonom i dnevnim boravkom. Ne treba zaboraviti niti radnu sobu, garažu, ostavu, vrtnu kućicu itd. Svi trebamo svoj prostor za privatnost i izražavanje.

Nisam to mogla ranije naslutiti, ali godine doista brzo prolaze i evo me sada u nekom međuvremenskom periodu gdje još uvijek po kvadraturi moja obitelj zadovoljava sve naše želje, ali misli su mi već u prostoru od cca 12 m2. 

ZA DOBAR FENG SHUI DOMA OKOLIŠ JE OD PRESUDNE VAŽNOSTI

Iako još koristimo sve pogodnosti kuće i sva su djeca još pod okriljem naše roditeljske pažnje, maštam o mini kući. Doista, vidim u prolazu vrtnu kuću i pomislim, to bi nam bilo dovoljno, mojoj najboljoj polovici i meni. Djeca će za neko vrijeme doći do potrebe da pronađu svoj prostor od minimalno 120 m2, jer tako to biva i ponavlja se, dok ja vidim potrebu da sve dovedem do minimuma.

Dođe to sa shvaćanjem srži života, a nju se ne može uhvatiti sa 20 ili 30 godina. Tada smo neprestano  u potrazi za idealnom bojom zida, novom vazom, još jednom ukrasnom zdjelom, rezervnim zavjesama i tepihom za zimske mjesece. Osobno, sada trebam samo sunce, ljubav i slobodu, a to stane jednako u svaki broj kvadrata prostora.

No, ima još preda mnom dovoljno godina da nam kuća bude ponekad tijesna, najčešće taman i da oba kata ispunimo smijehom, pjesmom, prepirkama, ljubavlju, pospremanjem, kuhanjem, primanjem gostiju, zabavom, učenjem. Imam vremena dovoljno da život u mini kući postavim kao cilj za neke buduće dane.

Za vas koji ste upravo sada u premišljanju oko veličine i nužnosti životnog prostora, te pitanja može li se Feng Shui primijeniti na tzv Tiny haus, evo par riječi;

 • 120 m2 stambenog prostora je osnova za četveročlanu obitelj.
 • može li se biti sretan u manje? Može!
 • može li se biti sretan u više? Može!
 • trebamo li puniti svoje kuće i stanove stvarima potrebnim i nepotrebnim? Ne trebamo, ali možemo i hoćemo jer mi ljudi smo bića iskustva. Samo imajući ili nemajući ćemo znati kako je to. 
 • svaki se prostor može urediti prema Feng Shui principima.
 • okoliš je od presudne važnosti; blizina prirode, šume i vode je vrlo povoljna.
 • svaki stan ili kuća treba imati svoja leđa i svoje lice
 • krevet za spavanje staviti uz čvrsti zid 
 • pažljivo izabrati poziciju štednjaka
 • postići ravnotežu uz pomoć primjene 5 energija.
 • Npr; ako je mini kuća na točkovima i planirate se kretati s njom, tada je dobro primijeniti energiju zemlje ( žuta i smeđa boja ) radi uzemljenja i stabilnosti.
 • kupatilo ne treba biti u središtu stana
 • ne spavati iznad vode ( wc školjka, kada, umivaonik, sudoper )
PRIRODNI MATERIJALI I PRIRODNI EKSTERIJER OMOGUĆAVAJU DOBAR FENG SHUI DOMA

Kuća izrazito malih dimenzija i Feng Shui

Vrlo malene kuće postale su popularne posljednjih godina. Čini mi se kao da je sve započelo sa robinzonskim turizmom i potrebom da se čovjek osami, okruži minimalnim brojem kvadrata ali nepreglednim mjerama prirode. 

Kada se današnji čovjek vrati sa robinzonskog odmora neminovno se, gledajući svoj svakodnevni život, pita treba li mu sve to. No, tako je kako je. Sve imamo čak i kada ne možemo. 

Radi potrebe da se oslobodimo kredita i pokušamo izbjeći klatno dužnika i roba, te shvaćnja da sreću ne jamči ono što posjedujemo jer to počesto posjeduje nas, mi počinjemo tražiti druge mogućnosti. 

Malena kuća može biti od posve svakodnevnog građevinskog materijala u manjim gabaritima, ali može biti katnica ili prizemnica.

Također su popularne drvene kuće, kuće na kotačima, ali i one koje se dopreme na kotačima kao gotov proizvod.

Na jednu takvu sam naišla prošli vikend.

PAMETNA MINI KUĆA SE SPECIJALNIM TRANSPORTOM VOZI DO ODREDIŠTA I PRIPREMLJENOG TEMELJA. DIMENZIJE KUĆE SU 12 x 3 m.

VELIKA STAKLENA STIJENA NA JEDNOJ STRANI ČINI LICE OBJEKTA, FENG SHUI FENIKSA.

POGLED NA ULAZNA VRATA PAMETNE MINI KUĆE

Imam sreću da me suprug ( ona polovica koju sam Vam ranije spomenula ) ponekad povede na svoje zanimljivo radno mjesto. Pošla sam da mi zna se što vidi puta, ali Feng Shui uvijek čuči iz ugla, te ugledavši kuću na prikolici i saznavši o čemu je riječ natipkam ovaj tekst.

Riječ je o pametnoj kući koja je u potpunosti završena. Kvadratni oblik sa ulaznim vratima, dvije velike staklene stijene i jedan čvrsti zid ( potrebna leđa objekta ). Unutrašnjost pokazuje odlično rješen mali prostor i to baš kao da me netko pitao kako ga treba posložiti; pri ulazu je kupatilo s wc-om, uz to ormari. Slijede stepenice na kat gdje je formirana spavaća soba. Ostatak prostora čini L formacija u kojoj je kuhinja sa dnevnim boravkom. Sav namještaj je već unutra ( osiguran i fiksiran radi transporta ). 

JEDAN ČVRSTI ZID PREDSTAVLJA LEĐA OBJEKTA, FENG SHUI KORNJAČU

Iako je riječ “tek” o 36 kvadrata, doista su dobro osmišljeni. ( Pada u vodu moja mašta da je 12 m2 sasvim dovoljno ). Puni zid čini odličnu kornjaču, staklene stijene veličanstvenog feniksa. 

Odviše je transparentno, može se činiti, ali nije li danas sve takvo? Tek u ogoljenosti i transparentnosti leži istina koja ne daje mjesta za laži i skrivene motive. To još više naglašava važnost okoliša, jer on će omogućiti obilje i upiti nepovoljnosti.

Ipak, naziv “pametna” nije tek dekoracija. Naime, među raznim modernim dodatcima ( solarne ploče na krovu ), staklene stijene imaju mogućnost da postanu “mliječne”. Zažele li se osobe unutar kuće privatnosti dovoljno je uključiti program koji će zamutiti stakla.

Sve što trebate je biti u posjedu parcele na koju ste postavili temelj sa provedenim instalacijama i džepom dubokim taman da u njega stane naručena kuća iz jednog komada zajedno sa vozilom za specijalni transport i dizalicom. 

Naručite, platite, doveze se, podigne se, spusti se točno na temelj, klikne i to je to! Spremni za useljenje!

PRIKAZ UNUTRAŽNJOSTI PAMETNE MINI KUĆE

3D PRIKAZ UNUTRAŠNJOSTI PAMETNE MINI KUĆE

PRIKAZ UNUTARNJEG RASPOREDA PAMETNE MINI KUĆE

TLOCRT PAMETNE MINI KUĆE

Tko odabire imati mini kuću?

 • onaj tko voli većinu vremena putovati ili provoditi vrijeme u prirodi
 • osobe sa odraslom djecom
 • osobe koji žele što više smanjiti troškove života 
 • osobe sa dubljim džepom ( ako se odlučite za modernu, pametnu, gotovu mini kuću 
 • osobe koje žele prihvatiti minimalistički pokret u svim dijelovima života
OBLIK PIRAMIDE IMA OGROMNU ENERGETSKU SNAGU. IPAK, MATERIJAL OD KOJEG JE NEŠTO GRAĐENO ODREĐUJE TRAJNOST ZDANJA.

Možda Vam se  ideja o životu u vrlo malom stambenom prostoru ne čini prihvatljivom. Možda vjerujete da trebate čak i više od 120 m2 za zdrav i dostojan život, za osobni razvoj svake osobe u obitelji. Feng Shui će se složiti s Vama.  U dobroj mjeri se i ja slažem.  

Ipak, zar živeći u velikim kućama, katnicama ili neboderima nismo zapravo svedeni na mini život, na stanovanje među zidovima, u određenom krugom ljudi, poznatim situacijama? 

Osloboditi se možemo samo koristeći svoj pun potencijal. Koliko god da to oslobođenje ima veze sa veličinom prostora u kojem živimo ( a ima veze ), toliko ima veze sa onim što mi jesmo. Stoga, ako Vam je po volji 120 ili više m2, neka tako bude. Želite li se smjestiti u sobi “tri sa tri”, onda je to Vaša priča koja vodi ostvarenju.

Vjerujte svojim željam, jer one dolaze iz instinkta. To Vam Vaše biće šapće što je najbolje za Vas.

Feng Shui Vam može pomoći da uskladite energije, ali izbor uvijek mora biti Vaš.  

Sretno!

Želite li saznati kako je živjeti svakodnevni Feng Shui, te koje promjene je prolazila moja obitelj primajući Feng Shui u svoj život, pročitajte e-knjigu.

Želite li pročitati moju Priču o 5 elemenata u kojoj sam pokazala nastajanje i odnose među energijama/elementima, možete se prijaviti na moj blog i primit ćete na poklon pdf. Ako se ne želite pretplatiti, knjigu (ponovo uređenu i s novom naslovnicom)  možete i kupiti!

I want this!

I want this!

You may also like