KAKO SELITI UZ FENG SHUI 2. dio

Što možete saznati u ovom tekstu?

  • Zašto je važno učiniti energetsko odvezivanje od prostora koji napuštamo
  • Zašto je važno učiniti energetsko povezivanje s prostorom u koji dolazimo
  • Na koji način rasporediti namještaj bez prethodno napravljenog Feng Shui projekta
  • Kako odlučiti tko će se smjestiti u koju prostoriju
  • Što će pokazati Natalna karta objekta

U prijašnjem tekstu saznali ste što prethodi seljenju uz Feng Shui. Nakon što smo uz smjerologiju otkrili pravo vrijeme i povoljan smjer, nakon što smo probrali stvari i odvojili nepotrebno, riješili se oštećenoga, spakirali se, obavili energetsko odvezivanje od mjesta koje napuštamo, vrijeme je za nove korake.

Kada odlazimo s nekog mjesta dobro je otići cjelovit.

Napraviti energetsko odvezivanje od prostora koji napuštamo je vrlo važan upravo radi toga. Mi smo boraveći u nekom stanu ili kući povezali se s njim, uskladili vibraciju, pustili korijenje. Zidovi i namještaj ( ako ga ne nosimo sa sobom ) pamte našu energiju, u njima ostaje naš energetski zapis. Ne povučemo li sve svoje sa sobom vjerojatnost je da ćemo osjećati nostalgiju, čak i patnju za tim mjestom. Može proći puno vremena od napuštanja adrese i mi možemo stalno pričati i misliti o toj kući / stanu, prisjećati se i pretvoriti vremenom taj prostor u mitsko mjesto gdje smo bili sretniji.
Riječ je o energiji koja je iza nas ostala i koja traži da se povežemo s njom.

Naravno, uspomene ćemo zadržati, ali emocija koju osjećamo za prošlost, a koja nas ometa u sadašnjosti, onemogućit će nam da živimo u sadašnjem trenutku, da se razvijamo i napredujemo, da se povežemo s novim prostorom i počnemo ga zvati domom.
Kako sam već spomenula, selila sam se više puta. Svih se tih adresa sjećam, ali nemam emocije prema njima. Čak i stan koji smo kupili, uređivali, podizali djecu i koji smo ostavili da nas čeka u povremenim dolascima, imam tek u sjećanju.

Proces energetskog odvezivanja podrazumijeva fizičke i energetske korake.

Nakon pakiranja stvari, uklanjanja stvari i smeća , te čišćenja prostora, slijedi zahvala prostoru. Moj je običaj napisati na papir sve čega se mogu sjetiti što nam je taj prostor omogućio i zahvalim se u svoje i u ime svoje obitelji. Zatim najavim naš odlazak i zamolim za dozvolu i blagoslov.

Za svaku promjenu u životu dobro je napraviti plan.
Za svaku promjenu u životu dobro je napraviti plan.

U kući iz koje smo sada odlazili postoji veliki otvoreni kamin, te smo za tu prigodu ( a to je bilo i posljednja večer u kući ) naložili vatru, napisali zahvalu, najavu odlaska i zamolili blagoslov, te smo na koncu predali svoje pozdrave i želje vatri.
Nakon što smo odnijeli sve naše stvari, vratili smo se očistiti kuću, te sam obavila i Energetsko čišćenje prostora kako ga radim klijentima i tako sam izbrisala sav naš zapis iz te kuće. To je dobro radi ljudi koji će u kuću doći nakon nas, te nas samih.

Kada napuštamo neki prostor važno je očistiti sve iza sebe i ponijeti sve svoje.

Znala sam unaprijed da će taj proces pomoći mojoj tuzi koju osjećam radi smrti našeg psića koja je s nama provela više od 10 godina. Nakon što je umrla njen je zapis ostao u kući u kojoj smo zajedno boravili, nailazila sam na njene skrivene igračke i razne sitnice i nikako nisam mogla pustiti ju da posve ode. Znala sam da ću ovim procesom našu Zondu ostaviti također tek u sjećanju, ali to sam morala prihvatiti i dozvoliti njoj i sebi da krenemo dalje, svaka svojim putem.

Nakon toga, napustivši tu kuću, preselili smo se u novi dom i nitko od nas nije do sada osjetio potrebu da se provezemo starom ulicom, niti smo pričali o kući s nekim osjećajem boli. Vikendom odemo preuzeti svoju poštu koja još zna doći tamo i učinimo to brzo, lako i bez potrebe da se zadržavamo. Kao Feng Shui savjetnici, za mene je to znak da sam posao odradila vrlo dobro.

Kako postaviti namještaj uz osnovne Feng Shui korake

Ako se useljavate i još niste zatražili/ dobili Feng Shui savjetovanje, a želite namještaj postaviti što bliže FS postavci, držite se temeljne škole Feng Shuia koja kaže da leđa moraju biti zaštićena, a pogled slobodan i što širi. To znači da ćete garnituru za sjedenje staviti uz najjači zid. Uzglavlje bračnog i dječjih kreveta postaviti uz zid bez prozora i s pogledom na vrata pri ležanju. Roditelji trebaju dobiti najveću sobu. Blagovaonski stol nije dobro staviti tako da se vidi s ulaza, iz predsoblja. Na poštanski sandučić i ulazna vrata ili zvonce što prije staviti ime i prezime.
Ako ste to napravili, već ste dosta napravili i približili se dobrom protoku energije.

Stol za blagovanje treba biti zaštićen od ulazne energije.
Stol za blagovanje treba biti zaštićen od ulazne energije.


Dobro bi bilo znati barem koje Ki brojeve imate i na osnovu toga odrediti, ako postoji takva mogućnost, tko će u koju sobu s obzirom na stranu svijeta.

Ki 1 – sjever, istok, jugoistok

Ki 2, 5 i 8  – SI, JZ, zapad, SZ, 

Ki 3 i 4 – istok, JI, jug, sjever

Ki 6 i 7 – zapad, SZ, JZ, SI

Ki brojevi su odredili u koju će sobu naša kći, a koju sinovi. Suprug i ja idemo na istok, u zonu koja odgovara njemu, ali će uzglavlje ići na stranu koja odgovara meni.

Vanjski zaštitnici

Uz ispravan raspored namještaja potrebno je pronaći vanjske zaštitnike u neposrednom vanjskom okolišu. Vrlo je važno imati Kornjaču iza i Feniksa ispred kuće.

Kornjača donosi zaštitu i sigurnost, a Feniks viziju budućnosti, nadu i entuzijazam. Naravno, te sam zaštitnike pronašla već prilikom prvog posjeta i razgledanja stana. Bez njih ovaj stan ne bi ušao u obzir!

Feniks se pokaza kao velika balkonska vrata na južnoj, Feniksovoj strani, te pogled daleko u daljinu preko krovova kuća. Radi ovakve orjentacije u mogućnosti smo pratiti put Sunca od izlaska do zalaska. Savršen Feniks. Kornjača postoji kao brijeg iza zgrade, ali kako između brijega i zgrade postoji cesta i time Kornjaču čini slabom, u pomoć je došla crkva u neposrednoj blizini. Iako nije visoka i monumentalna ( jer je to nova crkva moderne gradnje ) njena duhovna snaga je u potpunosti zadovoljila snagu Kornjače.

Energetsko povezivanje i čišćenje stana

Nakon raspremanja stvari na njihova mjesta, barem u grubim osnovama, vrijeme je za energetsko povezivanje s prostorom, koje se sastoji od predstavljanja novom prostoru kao što biste se predstavili novim susjedima, te Energetskog čišćenja.

Čisti prozori daju otvoren i jasan pogled u budućnost.
Čisti prozori daju otvoren i jasan pogled u budućnost.


Mi smo dan prije useljenja na ulazu u zgradu s unutarnje strane nalijepili papir na kojem smo se budućim susjedima predstavili prezimenom, te najavili svoj dolazak i ispričali se za moguću buku koju ćemo činiti dok budemo unosili naše stvari. To je prvi korak koji nas je povezao s novim prostorom i pokazalo se kao odličan. Susjedi su nam, kako smo na njih nailazili tijekom sljedeća dva dana koliko je trajalo donošenje našeg namještaja i stvari, poželjeli dobrodošlicu, prepuštali nam lift dok su oni odlazili stepenicama da nam ne smetaju i sl.
Nakon unesenih stvari trebalo nam je 5 dana da prostor bude dovoljno prohodan da bismo ga mogli početi osjećati i započeti život u njemu.

Tek istekom prvog tjedna sam došla do posuđa i tada sam mogla napraviti prvi obrok. To bi mogao smatrati drugim energetskim zapisom u novi dom ( prvi je bio sam dolazak i predstavljanje susjedima, uz namjeru da to predstavljanje bude i predstavljene samom stanu ). Kako je štednjak generator doma i jedan od dva najvažnija komada namještaja, tako se pripremanje hrane za obitelj smatra važnim korakom za sam proces preseljenja u novi prostor.

Moj prvi obrok u novom stanu.
Moj prvi obrok u novom stanu.

Prvih dana mi se činilo da poslu nikada neće doći kraj i da se ništa ne događa. Radili smo od jutra do večeri, ali stvari su i dalje bile po svuda. Najprije je bilo važno sklopiti namještaj; krevete da možemo spavati i odmah smo ih stavljali na ranije određene pozicije, zatim ormari i komode. Nakon toga svatko je raspoređivao svoje stvari, ali moram reći da smo to činili u gruboj verziji i da sam se tome posvetila detaljnije tek sljedeći tjedan i to još traje.
Za mene je presudan trenutak bio kada mi ukazalo mjesto za oltar.
Kada smo se doselili na prijašnju adresu, to mjesto mi se ukazalo odmah. Čim sam ušla u prostor ugledala sam ga, zapalila štapić i lučicu, predstavila nas stanu  i tek tada počeli donositi stvari.

Ovaj puta ta situacija se nije dogodila. Preselili smo iz kuće koja ima dva kata, garažu i veliki podrum u manji stan s malim podrumom i otvorenom garažom u kojoj smije biti samo auto. Kako smo dosta namještaja prodali i poklonili, veliki dio odjeće donirali, sve oštećeno bacili, svejedno smo se doselili s vidljivo previše stvari za taj prostor.
Feng Shui savjetnik u meni je očajavao od muke jer mi je bilo jasno da ću mnoga pravila morati zaobići i korigirati ih vremenom ( neka ni tada ), ali najveći nemir mi je stvaralo nevidljivo mjesto za oltar.

Važan dio svakog doma

Možda će nekome zasmetati taj izričaj, ali oltar je mjesto koje je namijenjeno Višim bićima, duhovnim bićima koje pozivamo u svoj dom, kojima se obraćamo i molimo za zaštiti i kojima zahvaljujemo za sva obilja koja su nam omogućena. To je mjesto na kojem se slavi život i koje prepuštamo Bogu i našim zaštitnicima i vodstvu.
Možete to mjesto zvati kako god želite, ali dobro je i važno da ga imate. Naši stari su obavezno imali raspelo u kući i uvijek je stajalo na najjačem zidu, odnosno tako da je raspelo nadgledalo i štitilo cijelu kuću.

Oltar u stanu je mjesto gdje možemo zapaliti svijeću zahvalnicu i obratiti se svom duhovnom vodstvu.
Oltar u stanu je mjesto gdje možemo zapaliti svijeću zahvalnicu i obratiti se svom duhovnom vodstvu.


Dakle, tek nakon više doista fizički teških dana i moje nervoze koje se počinjala buditi radi spomenutog problema, ugledala sam ga. Članovi moje obitelji su već zaspali na svojim krevetima, bilo je vrlo kasno i tišina koja je nastupila donijela mi je mogućnost da kroz nju čujem prostor kako govori.
Mjesto koje je tren prije toga bilo zatrpano, stolić koji nije nikome potreban i trebali smo ga se riješiti ali nekako smo ga zaboravili, tišina koja je pričala – sve se povezalo u točku koja ih je spojila i ponudila mi se kao, tako važno za mene, mjesto za kućni oltar. Umor je zamijenio nalet entuzijazma i snage, te sam sastavila stolić, raščistila mjesto koje mi se pokazalo, pronašla svoju kutiju s potrebnim stvarima, izvukla i postavila slike svojih zaštitnika i duhovnog vodstva, zapalila mirisni štapić i lučicu i osjetila kako da mi je kamen ( stijena ) otkotrljala se s prsa i da mogu napokon disati kako treba.
Sljedeće jutro su svi odmah vidjeli postavljen oltar i znali su da slijedi gonganje, bubnjanje, odnosno Energetsko čišćenje prostora.

Energetsko čišćenje doma

Taj je proces važan, ne samo radi povezivanja sa stanom, već i radi čišćenja energije prethodnika. Iako je ovo potpuno novi stan i zgrada, moguće je da se zadrži energetski zapis vlasnika stana, prošlih stanara ( ako ih je bilo ) , graditelja itd. Nikome ne treba energija druge osobe.
Potrebno nam je prazno slikarsko platno da bismo načinili svoju sliku i jednako tako, potreban nam je čist prostor da bismo se mogli razvijati u njemu prema svojim željama, potrebama i namjerama.

Zaslužujemo dom neopterećen energijom prethodnika.


Dobro je da EČ svoga doma ( i ureda npr ) obavljate svakog proljeća radi oslobađanja od starih energija i otvaranja novim potencijalima. Može se raditi i češće, a preporuka je nakon bolesti u kući, nakon neke svađe ili rasprave, te ako se osjeti da je došlo do zastoja energije na nekom polju života.
Iako još nije bilo sve na svom mjestu, obavila sam EČ našeg stana i time se naše preseljenje smatra završeno. Na red dolazi fino usklađivanje energija, ali to je potrebno raditi postepeno ( ovisno o mjerama ).

Natalna karta objekta

Natalna karta objekta u Feng Shuiu je neizbježan dio projekta. Ona će pokazati što je potrebno da bi se stan/ kuća povezao s okolinom, što je vrlo važno. Natalna karta će predstaviti zvijezde čiji je zapis ostao u prostoru, te nam reći koje mjere treba poduzeti da bi se određeni potencijali osnažili, a drugi ( oni nepovoljni ) ublažili, onemogućili. Usklađivanje stana prema Natalnoj karti je vrlo delikatan dio Feng Shui analize prostora.

Feng Shui dekoriranje smatra postavljanjem mjera za jačanje povoljnih potencijala i kontrolu manje povoljnih.
Feng Shui dekoriranje smatra postavljanjem mjera za jačanje povoljnih potencijala i kontrolu manje povoljnih.

Mene uvijek veseli čitanje NK objekta. Ona će mi reći koja vaza mi je potrebna na koje mjesto, koja zavjesa ili jastučić, boju pojedinog zida ili posteljine, treba li neka figurica, slika ili knjiga stajati tamo ili ovamo, te koje potencijale nam ovaj stan omogućava i kako do njih doći.

Idealno je prije kupovanja nekretnine ili uzimanja stana u najam pogledati ( uz ostale FS korake ) NK. Preko nje jasno se vide potencijali i moguće smetnje koje će se osjećati i utjecaj koji će se vezati na ljude, jer čovjek je premalen da bi utjecao na zvijezde, a one su u takvom položaju da utječu na nas.

Sva mjerenja se mogu obaviti prije kupovine nekretnine ili parcele.
Idealno je sva mjerenja obaviti prije kupovine nekretnine ili parcele.

Natalnu kartu sam pogledala tek drugi tjedan nakon preseljenja. Imala sam u tom periodu za završiti pauzirane Feng Shui projekte i iznimno sam zahvalna i sretna na strpljivim klijentima, te na odličnoj energiji novog radnog prostora, te sam lako sve obveze završila.
Kada sam napokon pročitala Natalnu kartu našeg stana dogodio se trenutka koji svi poznamo kao – oh, ne opet!
Već sam se susrela s ovim zvjezdanim rasporedom i znam kakav utjecaj mogu imati, ali nisam ni ja od jučer! Nisam sklona strahu, opskrbljena sam voljom i optimizmom, o strpljenju da ne govorim – upisan mi je kroz Ki broj bolje od tetovaže, te krećem u potragu za novim nizom od 6 kineskih novčića povezanih crvenom trakom jer će mi trebati. Možda ih kupim nekoliko!

Dom nije tek krov nad glavom. Dom je povezivanjem s potencijalima Neba.
Dom nije tek krov nad glavom. Dom je povezivanjem s potencijalima Neba.


Feng Shui se temelji na vjerovanju da je Zemlja odraz Neba. Mi smo odraz našeg prostora, on je naš odraz, a opet, sve je došlo odozgora, s Neba. Tu je put započeo.
Moguće Vam se seljenje uz Feng Shui učini komplicirano, ali ako ste uvjereni u višeslojnost svog postojanja i svega što nas okružuje, tada ćete vrlo lako prihvatiti Feng Shui načela i bit će Vam putokaz za kretanje, smjernica koja podsjeća da trebamo voljeti i uvažavati sebe, voljeti i poštivati osobe oko sebe i one koje tek susrećemo. Potrebno je voljeti stanove u kojima smo bili, te one u kojima se nalazimo. Kako se brinemo za sebe, tako se trebamo brinuti i o prostoru u kojem živimo. ( Za nekoga vrijedi obratno. )
Stara izreka kaže da tijelo pamti. Feng Shui kaže da stan pamti, također.

Želite li saznati kako je živjeti svakodnevni Feng Shui, te koje je promjene prošla moja obitelj prihvaćajući Feng Shui u život, naručite e-knjigu Na putu vode i vjetra.

Želite li pročitati moju Priču o 5 elemenata u kojoj sam pokazala nastajanje i odnose među energijama/elementima, možete se prijaviti na moj blog i primit ćete ju na poklon kao pdf. Ako se ne želite pretplatiti, knjigu (ponovo uređenu i s novom naslovnicom)  možete i kupiti!

I want this!

You may also like